< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2588 • 2102    OPMARS VAN DE TITANEN


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuwe galactische tijdrekening - wat overeenkomt met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds enige tijd woedt de strijd om de polypoortstations, die meerdere galaxieën beslaat.

Die polypoortstations getuigen van lang vervlogen tijden; er kunnen gigantische afstanden mee worden overbrugd. Als de frequentie monarchie ontwaakt na duizenden jaren te hebben geslapen, maken de heersers, de Vatroxen, meteen aanspraak op de heerschappij over het transportsysteem en meerdere galaxieën. De Terranen en hun bondgenoten verdedigen zich hardnekkig - en ze ontdekken de achillespees van de Vatroxen. Al snel winnen ze beslissende slagen in de Melkweg zowel als in Andromeda. Maar daarmee zijn niet alle gevaren bezworen: met de Vatroxen hangen minstens twee rivaliserende geestelijke wezens samen, die een heel wat grotere bedreiging voor de mensheid vormen. Tegelijkertijd dreigt een nog groter gevaar: de dood van HET, de superintelligentie waarmee Perry Rhodan en de mensheid op allerlei manieren verbonden zijn. Rhodan moet het PARALOX-ARSENAAL vinden om HET te kunnen helpen - maar diens verblijfplaats is onbekend. Tot overmaat van ramp komt het in Anthuresta nu ook nog tot een opmars van de titanen ...


De oorlog tussen VATROX-DAAG en VATROX-VAMU lijkt in volle hevigheid te zijn losgebarsten. Verbitterd strijden de eenheden van de frequentie monarchie aan de ene kant en de Jaranocs aan de andere kant met elkaar. Wie zal winnen, is nog niet duidelijk, hoewel niet alleen de Vatroxen, maar ook de galactici vrezen dat het VATROX-VAMU zou kunnen zijn, de tot nog toe meest onvoorspelbare tegenstander.

Arndt Ellmer is ook de auteur van de volgende aflevering, waarin de oorlog in Anthuresta een hoogtepunt bereikt.


Oorspronkelijke titel: Aufmarsch der Titanen

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: TinTaalSamenvatting: aan de vooravond van de beslissing – twee geestelijke wezens brengen hun troepen in stelling.


Locatie en tijdsruimte: Anthuresta – mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Sinnafoch – De frequentievolger en voogd van Anthuresta moet de verdediging organiseren. Craganaxi en Storgell – De oorlogsordonnansen controleren, bewaken en organiseren. Ellonit – De frequentievolger ontmoet een akelig vijand en herinnert zich iets. Fyeran – De frequentievolger wordt met de nemesis van de Vatrox geconfronteerd. Philip – De okrill geeft bevelen. Satwa – De autochtoon-ordonnans uit Andromeda bewijst ook in Anthuresta haar waarde.De frequentie-monarchie voert in Anthuresta op twee fronten oorlog tegen die Jaranoc / VATROX-VAMU en tegen de Terranen. Twee frequentievolgers van Hibernatie-8 krijgen nieuwe bevelen. Ellonit moet met de SCITON en negen andere veldslaglichters het polypoortstation HETHDIM-3 terugveroveren. Fyeran moet de verdediging coördineren van de hibernatiewerelden. Hibernatie-8 is een omgebouwde handelsster met een diameter van drie kilometer. Daar ontstaan incidenten met de referrors. De kunstmatig wezen gedragen zich vreemd en vallen uit. Het blijkt dat VATROX-DAAG zijn totale mentale substantie heeft opgenomen van de hibernatiewereld voor de strijd tegen VATROX-VAMU, zodat het vamu van gestorven Vatrox geen signalen meer krijgt. De paniek van het vamu slaat over op de referrors.

Daar HETHDIM-3 door netzwevers wordt beschermt mislukt Ellonit's aanval. Hij verliest al zijn herinneringen; ze werden door een netzwever opgezogen. Op dat moment geeft Sinnafoch het startbevel voor 225 fragmentknoppen die in het bezit zijn van de frequentie-monarchie. Ze moeten TZA'HANATH en de beide laatste hibernatiewerelden beschermen. Tegelijkertijd worden meerdere vuurogen in actie genomen. VATROX-DAAG, als splinter aanwezig in het lichaam van de okrill Philip, geeft Sinnafoch de opdracht om naar HETHDIM-3 te vliegen. Hij wordt begeleid door Satwa. Ook daar kan hij echter niets uitrichten. Ondertussen verschijnen er steeds meer kegelruimteschepen in een bepaald opmarsgebied, van waaruit ze verder vliegen naar hun operatiedoelen.

VATROX-VAMU begint met de hoofdaanval op de laatste hibernatiewerelden. Ontelbare kegelruimteschepen vallen Hibernatie-7 aan. De honderd aldaar gestationeerde fragmentknoppen lijken eerst makkelijk spel te hebben met de Jaranoc. Maar dan wordt een onbekend invloed werkzaam waardoor ze zich niet meer kunnen oriënteren. Hetzelfde gaat ook op voor de veldslaglichters. Vele fragmentknoppen en veldslaglichters worden vernietigd. Ten slotte wordt ook de planeet Hibernatie-7 vernietigd. Miljoen Vatrox sterven – het lot van hun vamu is onzeker want door de afwezigheid VATROX-DAAG kan het waarschijnlijk de weg niet vinden naar Hibernatie-8, waarvan de positie nog onbekend is voor de Jaranoc.

Al deze gebeurtenissen worden door Sichu Dorksteiger, Fyrt Byrask en Sean Legrange vanuit het Oldtimer-observatorium op Katarakt in reële tijd geobserveerd.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende