< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2587 • 2101    OORLOG IN DE CORRIDOR


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds enige tijd woedt de strijd om de polypoortstations, die meerdere galaxieën omspant.

De zogenoemde polypoortstations zijn getuigenissen van een lang vervlogen tijd, waarmee zich gigantische afstanden laten overbruggen. Wanneer de frequentie monarchie uit een duizenden jaren lange rustslaap ontwaakt, eisen hun heren, de Vatroxen, meteen de heerschappij over het transportsysteem en verscheidene galaxieën op.

De Terranen en hun bondgenoten verdedigen zich heftig - en ze ontdekken de achilleshiel van de Vatroxen. Al snel slagen ze erin beslissende slagen in de Melkweg zowel als in Andromeda te winnen. Daarmee zijn echter niet alle gevaren uit de weg geruimd. Met de Vatroxen staan twee rivaliserende geestelijke wezens, die veel gevaarlijker voor de mensheid zijn, in verband.

Tegelijkertijd dreigt er een nog erger gevaar: de dood van HET, de superintelligentie waarmee Perry Rhodan en de mensheid op veelvoudige wijze verbonden zijn. Rhodan moet het PARALOX-ARSENAAL vinden om HET te kunnen helpen - maar diens verblijf is onbekend. En daar, waar men sporen verwacht, woedt een verschrikkelijke oorlog in de corridor ...


Vatroxen en Jaranocs lijken in hun moorddadige woede vast te zitten en alles wijst erop dat het einde van de frequentie monarchie onvermijdelijk is. Wanneer dit echter plaatsvindt is de vraag. En welke rol zal VATROX-VAMU dan spelen? Intussen komt eindelijk de zoektocht naar het PARALOX-ARSENAAL op gang. Maar hoe moet Perry Rhodan de verloren tijdkorrels vinden? Antwoorden geeft Arndt Ellmer in de volgende aflevering, die de verdere zoektocht beschrijft van de onsterfelijke Terraan.


Oorspronkelijke titel: Krieg in der Schneise

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): octaëder-ruimteschip van de Sha'zor door Oliver Johanndrees

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: een collaborateur en een diplomaat – de apocalyps nadert.


Locatie en tijdsruimte: Anthuresta – mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan voelt de urgentie van zijn missie. Icho Tolot – De Haloeter heeft perspectief op een vernietigde galaxie. Kardo Tarba – De Jaranoc moet tussen zijn eer en de eer van zijn volk kiezen. Piet Rawland – De cowboy bestuurt een fragmentknop. Milian Cartento – De Ator manipuleert en wordt gemanipuleerd.Nadat voor TALIN ANTHURHETTA's stabilisering en een toereikende aanvulling van de gevechtsschepen is gezorgd, vliegt Perry Rhodan met de QUEEN OF ST. LOUIS naar de corridor van Anthuresta om met de zoektocht te beginnen naar het in tijdkorrels uiteengevallen PARALOX-ARSENAAL. Icho Tolot en Kardo Tarba, die ieder een zilverbol besturen, observeren ondertussen de aanval op TZA'HANATH door duizenden kegelruimteschepen van de Jaranoc. Naar het schijnt heeft VATROX-VAMU het bevel gegeven voor de beslissende slag tegen de frequentie-monarchie want overal in Anthuresta komt het tot gevechten. Als zich een vernietigende nederlaag aftekent van de Jaranoc bij het onderzoekscentrum van de frequentie-monarchie, verzoekt Kardo Tarba zijn heer om een bloedbad te verhinderen. De Haloeter zet de superieure machtsmiddelen in van de zilverbollen om de Vatrox bang te maken. Met de dreiging om de twee laatste hibernatiewerelden te vernietigen beweegt hij de Vatrox om zich terug te trekken – het schijnt dat men Tolot's stelling gelooft, dat Perry Rhodan's troepen een veel groter gevaar zijn dan de Jaranoc. De laatste kegelruimteschepen kunnen vluchten.

Tolot besluit om als vredesstichter op te treden om volgende ruimteveldslagen te beëindigen. Tarba is eerst niet weg van het idee om niet alleen Jaranoc maar ook Vatrox te redden, ondersteunt Tolot later wel. Met Rhodan's toestemming zal Eritrea Kush in Tolot's plaats de zoektocht coördineren van de overige zilverbollen naar de tijdkorrels. Voordat Tolot en Tarba zich naar een nieuw gepeilde gevechtshaard begeven worden ze opgeroepen door een veldslaglichter. Het is onderzoeksruimteschip FRUKETT en het is helemaal in handen van Ator-wetenschappers die daar in dienst waren. Omdat ze na de uitbraak van de gevechten als gevangenen werden behandeld hebben ze, onder leiding van Milian Cartento en diens vriendin Chana Tiralto, gerebelleerd tegen hun 'bondgenoten'. Alle Vatrox en Darturka werden gedood, maar ook enkele Ator waren omgekomen. Nu verzoekt Cartento om asiel. De Ator zijn bereid om over te lopen naar de Terranen. Deze hebben daar niets op tegen. De FRUKETT wordt in de fragmentknop ingesluisd.

Tolot en Tarba proberen om een andere ruimteslag te beëindigen. Ditmaal wenden ze zich tot de Jaranoc. Tarba appelleert aan hun eer, door de strijd tegen de ver inferieure veldslaglichters te betitelen als barihch. Rekner Lurrio de eskadercommandant laat zich er niet door beïnvloeden. Vervolgens daagt Tarba hem uit tot een duel. Deze wordt wat later uitgevochten op een dwaalplaneet en eindigt in Tarba's zege. Hij eist van zijn soortgenoten om met VATROX-VAMU te breken, net als hijzelf deed. Een antwoord krijgt hij niet, maar toch trekken die Jaranoc zich terug. De Vatrox benutten deze gelegenheid meteen om enkele kegelruimteschepen te vernietigen. Tolot en Tarba keuren dit af en grijpen in met de zilverbollen. Alle veldslaglichters worden vernietigd. Als meerdere schepen op de dwaalplaneet


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende