< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2582 • 2049    EEN KIND VAN DE VONKEN


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds enige tijd woedt de strijd om de polypoortstations, die meerdere galaxieën omspant.

De zogenoemde polypoortstations zijn getuigenissen van een lang vervlogen tijd, waarmee zich gigantische afstanden laten overbruggen. Wanneer de frequentie monarchie uit een duizenden jaren lange rustslaap ontwaakt, eisen hun heren, de Vatroxen, meteen de heerschappij over het transportsysteem en verscheidene galaxieën op.

De Terranen en hun bondgenoten verweren zich heftig - en ze ontdekken de achilleshiel van de Vatroxen. Al snel slagen ze erin beslissende slagen in de Melkweg en ook in Andromeda te winnen. Daarmee zijn echter niet alle gevaren uit de weg geruimd. De Vatroxen staan met twee rivaliserende geestelijke wezens in verband, die veel gevaarlijker voor de mensheid zijn.

Tegelijkertijd dreigt er een veel groter gevaar: de dood van HET, de superintelligentie, waarmee Perry Rhodan en de mensheid op veelvuldige wijze verbonden zijn. Rhodan moet naar het schijnt het PARALOX-ARSENAAL vinden om HET te kunnen helpen - maar daarvan bestaat er tot nog toe geen bruikbaar spoor. Mondra Diamond en Julian Tifflor zoeken op dit moment in het 'wonder van Anthuresta'. En met hen ook een kind van de vonken ...


Welke mogelijkheden de getrouwe Agrester en de galactische indringers overblijven, zal de toekomst tonen. We richten ons in de volgende aflevering weer op Perry Rhodan zelf, die opnieuw op weg naar TALIN ANTHURESTA is.


Oorspronkelijke titel: Ein Kind der Funken

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: zijn erfgoed komt tot uitbraak – in de strijd om 20.000 werelden.


Locatie en tijdsruimte: schijfwereld, JULES VERNE – 3 tot 9 mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Agrester - De trouwe volgeling moet beslissingen nemen met ernstige gevolgen. Akika Urismaki - De halfspoor-wisselaar krijgt het respect van zijn begeleider. Julian Tifflor - De cellenactiveerderdrager vecht vertwijfelt voor de JULES VERNE. Mondra Diamond - De Terraanse ontwikkelt zich steeds meer tot een visionaire. Tanio Ucuz - De kolonel-luitenant vreest een wanschepsel te worden.Tanio Ucuz is de zoon van twee mensen die in 1347 NGT door een gouden vonkenregen zijn aangeraakt. Hij bezit meerdere paravaardigheden. Zoals een intuïtief gevoel voor alle denkbare energetische verschijnselen, met onder andere de vaardigheid om zich als een parapoler in te voegen bij energiestromen, waarbij hij zelfs het psionische netwerk kan benutten, en daarbij ook voorwerpen en personen kan meenemen. Bovendien is hij een para-communicator. Zo kan hij de oppervlakkig gedachten van mensen waarnemen en zichzelf projecteren in hun eigen geest, zelfs al gaat het om mentaal gestabiliseerden. Deze vaardigheden zijn pas ontwaakt in TALIN ANTHURHETTA. Dat verklaart zijn mentale contact met Stalwart Agrester en zijn plotseling verdwijnen. Geleidelijk leert hij zijn gaven en zichzelf te beheersen. Hij begeleidt Julian Tifflor naar de centrale de JULES VERNE, maar ook daar zijn alle bemanningsleden bewusteloos.

Ondertussen komt het tot een gevecht tussen beide verkenningsteams en Agrester's robots. Akika Urismaki wordt door Ertrusische groepsleden in veiligheid gebracht. Hij vindt uit dat een object, dat lijkt op een kybb-titaan, zich bevindt in de buurt van een schijfwereld die is verstard door hyperkou. Mondra Diamond toont haar controller, zodat die machines aarzelen. Ze krijgt een visioen van Homunk die haar destijds op Zwerver iets heeft gezegd. Plotseling herinnert ze zich de naam 'Agrester' en een code. Ze spreekt beide uit en legitimeert zich zodoende tegenover Agrester, die alles observeert, als een bevoegde met de hoogste rangorde. Hij vertoont zich daarna persoonlijk, praat met haar en verneemt zo hoe het is gegaan met Fogudare's dood. Hij vertrouwt haar echter nog niet volledig, omdat zij nauwelijks iets weet over TALIN ANTHURHETTA. Een direct bevel van haar moet hij echter uitvoeren en zo laten de robots hun wapens zakken.

Twee gebeurtenissen overtuigen Agrester uiteindelijk dat hij met de Terranen moet samenwerken. Pral verschijnt en beweert dat Fogudare's geest verder leeft in het psionische netwerk. Ucuz maakt hem duidelijk dat hij TALIN ANTHURHETTA niet kan redden. Alleen met de JULES VERNE is het mogelijk om de psi-materie-dispenser te bereiken en misschien te repareren. Agrester deactiveert het boeiveld en de invloed die de levensenergie onttrekt bij de Terranen. Dit laatste kan echter dagen vergen. Ondertussen worden Mondra, Pral en Ucuz door Agrester geleid naar het hart van TALIN ANTHURHETTA. Ze ervaren dat zowel de verstarde schijfwereld alsook een gebied in de buurt van het centrum voor hen onbereikbaar zijn. Deze laatste is een 'verborgen ruimte'. Mondra ontdekt de toegang. Homunk verschijnt, toont zich teleurgesteld omdat Perry Rhodan niet aanwezig is en verdwijnt meteen weer – Rhodan heeft zojuist de verborgen ruimte betreden in NEO-OLYMPUS. Mondra heeft dus weer genoeg redenen om zich uitgebreid te ergeren aan de bode van HET.

De psi-storm wordt steeds sterker. Als de JULES VERNE op 9 mei probeert te starten, stijgt deze niet op. Het einde voor TALIN ANTHURHETTA, en dus ook voor de bemanning van de JULES VERNE, staat vlak voor de deur.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende