< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2578 • 2045    HET STICHTELIJKE SCHOUWSPEL


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuwe galactische tijdrekening wat overeenkomt met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Na ruim honderd jaar vrede is de oorlog naar Terra teruggekeerd.

Het gaat om de zogenoemde polypoortstations, getuigen van lang vervlogen tijden, waarmee gigantische afstanden kunnen worden overbrugd. Die waren aanleiding tot het conflict met de frequentie monarchie, die uit een duizenden jaren durende slaap ontwaakte en aanspraak maakte op de heerschappij over een groot aantal galaxieën. De Terranen en hun bondgenoten verdedigden zich hardnekkig - en ze ontdekten de achillespees van de Vatroxen, de heren van de frequentie monarchie: ze ontnamen de Vatroxen hun hibernatiewerelden - en daarmee de mogelijkheid van 'wedergeboorte' - en vingen elk afzonderlijke vrije bewustzijn van het volk. Maar daarmee zijn niet alle gevaren bezworen: er zijn nog steeds Vatroxen en minstens twee rivaliserende geestelijke wezens die met die vreemde beschaving samenhangen. Met name VATROX-VAMU lijkt als concurrent en tegenstrever een centrale rol te spelen bij de onderneming om de superintelligentie HET door middel van psionische energie te redden. Intussen is de onsterfelijke maskerdrager Alaska Saedelaere nog steeds met zijn kobaltblauwe cilinderschip op zoek naar Samburi Yura en het geheim van de tijdroos. Daarbij wordt hij geconfronteerd met het stichtelijke toneelstuk ...


Alaska Saedelaere raakt in de ban van het stichtelijke toneelstuk. Maar welke samenhangen komen aan het licht door wat de onsterfelijke meemaakt?

Het doek gaat op voor de volgende akte in aflevering 2579, dat ook door Marc A. Herren is geschreven.


Oorspronkelijke titel: Das mahnende Schauspiel

Auteur: Marc A. Herren

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: TinTaalSamenvatting: de maskerdrager zoekt een zwartgat – en bevindt zich op een fantastisch toneel.


Locatie en tijdsruimte: Tolmar – 1463 NGT


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere – De maskerdrager raakt verwikkeld in een onvergelijkbaar toeneelstuk. Eroin Blitzer – De commo'dyr neemt deel aan een actie. Vetri – Een vrouw van betoverende schoonheid. Orsen Tafalla en Gommrich Dranat – De actrice en acteur waarschuwen als kanselier en hofnar.Op de zoek naar het 'zwartgat dat zingt' - Samburi Yura's enige spoor - bereikt Alaska Saedelaere met het ruimteschip LICHTKRACHT een zeldzame kosmische constellatie. Een zonnestelsel met een enkele planeet die voornamelijk bestaat uit hyperkristallen, een in zichzelf gekromde hyperperforatie die een onbekende straling afgeeft en een harmonisch oscillerend zwartgat vormen een driehoek met zijdes van 1,8 lichtjaren. De straling beïnvloedt op een mysterieuze manier de systemen van de kosmocratencilinder. In het zonnestelsel zijn ontelbare ruimteschepen verzameld. Van het opgevangen radioverkeer horen de bemanningsleden van de LICHTKRACHT dat op Tolmar, de planeet, binnenkort het vermanende toneelstuk zal plaatsvinden dat gaat over een zee van tranen.

De LICHTKRACHT wordt opgeroepen, hoewel deze onzichtbaar zou moeten zijn. Nog verrassender als dit feit is de manier en wijze waarop de bemanning wordt begroet: zoals bij oude bekenden die Tolmar al eerder hebben bezocht. Eroin Blitzer bestrijdt ooit hier te zijn geweest. Alaska en Eroin Blitzer worden als eregasten ontvangen op Tolmar. Vetri, een betoverend mooie vrouw, die Alaska's gevoelens in verwarring brengt, voert beide bezoeker naar een verblijf en verduidelijkt waar het om gaat bij het elke 23 jaar plaatsvindende toneelstuk. Daarin gaat het om het rijk van de harmonie dat eens werd bezocht door een afgezant van de hoge machten en betrokken raakte bij conflicten die leidde tot haar ondergang. Alaska ziet zelfs een verband met zichzelf, maar kan zijn vermoedens niet precies verklaren. Hij neemt aan dat het rijk van de harmonie werkelijk heeft bestaat en dat Sholoubwa, de constructeur van het BOTNET, iets met deze zaak heeft te maken. Hij vindt echter geen aanwijzingen over Sholoubwa of Samburi Yura.

Alaska ontmoet Martus, een padachtig wezen, die als criticus verblijft op Tolmar, die beweert informatie te bezitten over het rijk van de harmonie. Eroin Blitzer zal later samenkomen met Martus in zijn ruimteschip. Alaska verlaat zijn kameraden, ondanks een naar voorgevoel, want hij wil beslist deelnamen aan het vermanende toneelstuk. Hij hoort Eroin Blitzer's waarschuwingen niet en herkent ook niet dat hij wordt beïnvloed en zijn vrije wil al heeft verloren. Pas als hij met een ruimtecapsule in het heelal wordt getransporteerd, waar het eigenlijke toneel (een soort ruimtestation) zich bevindt, krijgt hij een helder moment. Maar als het theaterstuk begint is dat alweer voorbij. De gedachten en gevoelens van de toneelspelers worden meervoudig versterkt en tot twee lichtjaar ver uitgestraald, zodat iedereen binnen dit gebied de indruk krijgt dat men zelf deel neemt aan de voorgestelde gebeurtenis. Zo vergaat het ook Alaska.

Eroin Blitzer betreedt ondertussen de PROTENOR GAVRAS, het ruimteschip van de criticus. Martus is wel aan boord, maar hij moet al minstens eeuwen dood zijn …


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende