< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2573 • 2040    DORKSTEIGERS DILEMMA


In de Melkweg schrijft men het jaar 7463 nieuwe galactische tijdrekening wat overeenkomt met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds ruim honderd jaar heerst eigenlijk vrede.

Maar sinds de Terranen zijn gestuit op de zogenoemde polypoortstations, getuigen van lang vervlogen tijden, woedt het conflict met de frequentie monarchie: die maakt aanspraak op de macht over elk polypoortstation en valt met ruimteschepen van vormenergie of via de transferschoorstenen van de polypoortstations aan.

De Terranen en hun bondgenoten verdedigen zich hardnekkig - de strijd speelt zich af in de Melkweg en Andromeda. Ze ontdekken de achillespees van de Vatroxen, de Heren van de frequentie monarchie: die beschikken door middel van hun hibernatiewerelden over de mogelijkheid van 'wedergeboorte'. Als de Terranen hun die werelden afnemen en elk afzonderlijke vrije bewustzijn van het volk vangen, beëindigen ze de heerschappij van de frequentie monarchie. Maar daarmee zijn niet alle gevaren bezworen: er zijn nog steeds Vatroxen en minstens twee rivaliserende geestelijke wezens die met die vreemde beschaving samenhangen.

Perry Rhodan begeeft zich naar de verafgelegen galaxie Anthuresta, op zoek naar bondgenoten in de strijd tegen de frequentie monarchie. De Tryonische alliantie zou zo'n bondgenoot kunnen zijn, maar die werkt samen met de Vatroxen. Het opduiken van de Stardust-mensheid in hun thuisgalaxie voert echter tot Dorksteigers dilemma ...


De superwetenschappers van de Tryonische alliantie zijn aan de greep van de Vatroxen ontsnapt en hebben daarnaast een belangrijke ontdekking gedaan. Wie is de geheimzinnige Vatrox-vrouw op wie ze bij hun zoektocht zijn gestuit? Susan Schwartz vertelt het verhaal van de vrouw die Sichu Dorksteiger op een zo ongewone manier heeft ontmoet.


Oorspronkelijke titel: Dorksteigers Dilemma

Auteur: Wim Vandemaan

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: TinTaalSamenvatting: een Stardust-Terraan wil een nieuwe alliantie – en een Ator moet zich bewijzen.


Locatie en tijdsruimte: KATARAKT, First Found – 2 tot 6 mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Stuart Lexa – De Stardust-Terraan wil een nieuwe alliantie. Sichu Dorksteiger – De Ator ontpopt zich als een strijdbaar tegenstandster. Ana Leshkov – De chef-medica van de KATARAKT adopteert een gast. Ditir Gicorte – Een wetenschapper die moet praten met demonen. Charles Hall – De hoofdopzichter vreest voor een invasie.De veldslaglichter VOSTAR komt terecht in een zware hyperstorm. De vormenergetische structuur van het schip begint op te lossen. Nadat Fyrt Byrask tevergeefs geprobeerd heeft om de VOSTAR een noodlanding te laten maken op een nabije planetoïde in de bescherming van een energieveld, leidt hij Sichu Dorksteiger in de stalen kerncel van de slaglichter. Zo overleven beide het neerstorten, terwijl de rest van de bemanning wordt gedood. Beide verliezen wel het bewustzijn.

Sichu komt weer bij op 2 mei 1463 NGT in het ziekenstation van de door Stuart Lexa gecommandeerde KATARAKT. Men behandelt haar vriendelijk (in feite is Lexa zelfs gefascineerd door de mooie Ator), maar ze mag haar medocabine niet verlaten. Tot haar opluchting verneemt ze van de chef-medica Ana Leshkov dat Fyrt ook werd gered. De Ana ligt echter nog in coma. Sichu onderneemt een ontsnappingspoging - Lexa die haar voortdurend observeert heeft daar ook rekening mee gehouden. Hij wil haar reactie testen. Toch is de superwetenschapster veel handiger dan verwacht en verdwijnt spoorloos. Ze duikt onder, maakt enkele technische hulpmiddelen buit en bereidt de kaping voor van een space-jet om samen met Fyrt te vluchten. Ze let er steeds op om niemand in gevaar te brengen. Dat blijft ook voor Lexa niet verborgen. Nog meer als waar hij rekening mee hield imponeert hem de technische vaardigheden die ze beheerst, doordat ze de interne peiling misleidt en drie reinigingsrobots ombouwt tot gevechtsmachines. Na een kat- en muis-spel, waarbij Sichu de Stardust-Terranen steeds een neuslengte voor is, komt Lexa haar toch op het spoor. Ze probeert om de kunstzon van een recreatiecentrum van het schip tot ontploffing te brengen. De zo ontstane hyperfysische schokgolf moet de scheepssystemen verlammen. Lexa laat deze sectie door een HO-scherm afgrendelen zodat de schokgolf uitraast in de recreatiehal. Sichu stort verlamt in het water en dreigt te verdrinken maar Lexa, die water eigenlijk haat sinds zijn jongere broer bij een raceboot ongeval om het leven is gekomen, springt haar na en redt haar. Als ze hersteld is permitteert men haar dat ze zich vrijelijk kan bewegen in het schip.

Na dit intermezzo en na Fyrt's ontwaken komt het tot serieuze gesprekken, waarbij Lexa beide jongelui een partijwisseling voorstelt. Daarmee stelt hij Sichu voor een dilemma: zal ze een verraadster worden, of zal ze een systeem trouw blijven dat ze diep van binnen eigenlijk afwijst? Uiteindelijk nemen de Ator en de Ana het voorstel aan van de Stardust-Terraan en verleent hij hen asiel. Ze helpen de mensen bij de identificatie en het onderzoek van enkele apparaten die uit het wrak van de VOSTAR konden worden geborgen. Ertoe hoort onder andere een vamu-kerker - een klein handig ding waarin het vamu van een Vatrox kan worden gevangen. Sichu gelooft dat de vamu-kerker de sleutel kan zijn naar de bevrijding van de Tryoonse alliantie uit de macht van de frequentie-monarchie. Eerst wordt het apparaat op First Found getest. Lexa was daar 55 jaar eerder ook al eens en had toen beleefd wat er gebeurde wanneer men het daar gevonden sneeuwvlok-artefact aanraakte. Hij en Sichu riskeren het om deze gebeurtenis te herhalen. Prompt bevinden ze zich in een vreemde omgeving waarin ze een vrouwelijke Vatrox ontmoeten. De Vatrox versmelt met Sichu, maar haar vamu wordt toch in de zielenval gevangen.

Sichu en Lexa keren terug in de realiteit. Door de versmelting met de Vatrox zijn haar herinneringen overgegaan op Sichu. Zij weet nu dat het sneeuwkristal een Anthuriaans psi-materieel artefact is en dat het hierbij gaat en om een Vatroxse met de naam Lucba Ovichat. Ze vertelt haar kameraden het verhaal van deze vrouw ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende