< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2572 • 2039    HOMUNKS BOODSCHAP


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuwe galactische tijdrekening - wat overeenkomt met het jaar 5050 van de christelijke tijdrekening. Ruim honderd jaar heerst er eigenlijk al wede.

Maar sinds de Terranen op de zogeheten polypoortstations zijn gestuit, getuigenissen uit een lang vervlogen tijd, woedt het conflict met de frequentie monarchie: ze maakt aanspraak op de macht over elk polypoortstation en valt met ruimteschepen van vormenergie of via de transportschoorstenen de polypoortstations aan.

De Terranen en hun bondgenoten weren zich verbitterd - de strijd vindt in de Melkweg en in Andromeda plaats. Men ontdekt de achillespees van de Vatroxen, de heren van de frequentie monarchie: ze beschikken door middel van hun hibernatiewerelden over de mogelijkheid van de 'wedergeboorte'. Als de Terranen hun deze werelden ontfutselen en de vrije bewustzijns van dit volk invangen, maken ze daarmee een einde aan de heerschappij van de frequentie monarchie. Daarmee zijn echter niet alle gevaren uit de weg geruimd: nog steeds zijn er Vatroxen en minstens twee rivaliserende geestelijke wezens, die met deze vreemde cultuur samenhangen.

Perry Rhodan begeeft zich naar de verre galaxie Anthuresta op zoek naar bondgenoten in de strijd tegen de frequentie monarchie. Een andere motivatie van Rhodan biedt daarbij de omstandigheid dat het leven van de superintelligentie HET door de activiteit van de Vatroxen direct bedreigd wordt. HET - de oeroude mentor van de mensheid, via Rhodans zoon direct met deze verbonden, ordenende hand van de lokale galaxieën. Veel wezens dienden HET al als bemiddelaar, maar het meest vertrouwd is voor Perry Rhodan degene die hem ooit de eerste celdouche toediende. En dus verschrikt hem in het bijzonder Homunk's boodschap...


Perry Rhodans strijd tegen de frequentie monarchie is heel erg verweven met de zoektocht naar het PARADOX-ARSENAAL als middel tegen de langdurige ziekte van HET. En juist dat laatstgenoemde doel moet zo snel mogelijk bereikt worden.

Ook de frequentie monarchie weet intussen dat haar weinig tijd blijft, aangezien ze zich door Perry Rhodan enerzijds en VATROX-VAMU anderzijds in de tang genomen voelt. In de volgende aflevering beschrijft Wim Vandemaan de ontwikkeling ook vanuit de optiek van de Ator Sichu Dorksteiger.


Oorspronkelijke titel: Homunks Botschaft

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Scriptura / Sinne J. SinnemaSamenvatting: de tijd verstrijkt – het lot van HET ligt in Rhodan's handen.


Locatie en tijdsruimte: Stardust-stelsel – eind april / begin mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De onsterfelijke treft voorbereidingen en zoekt informatie. Homunk – de bode van HET zoekt contact met Perry Rhodan. Jason Moor – Een man ontwaakt. Timber F. Whistler – De bestuurder van de Stardust-mensheid worstelt met zijn identiteit.Perry Rhodan en zijn begeleiders worden tijdens de polypoort-transfer door een gouden licht omhuld en bereiken niet zoals gepland KRUISWIEL maar NEO-OLYMPUS in het Stardust-stelsel, wat eigenlijk onmogelijk is omdat het gehele stelsel is omspannen door de sextadimsluier. Rhodan heeft er niets op tegen want NEO-OLYMPUS was zijn eigenlijke doel. Na korte ervaringsuitwisselingen met de plaatselijke verantwoordelijken zoekt Rhodan de verborgen ruimte op van het station. Een holoprojectie van Homunk verschijnt, geeft de Terranen weer geen echt bruikbare informatie, verklaart in ieder geval dat hij Rhodan's verplaatsing naar het Stardust-stelsel heeft bewerkstelligd en dat hulp voor de Terranen onderweg is. Een van de ruimteschepen, die de neveldom op Aveda beveiligt, krijgt wat later ook bezoek van Homunk. Rhodan begeeft zich erheen en spreekt met de androide, die optreedt in de vorm een materieprojectie. Opnieuw waarschuwt Homunk alleen voor het naderende einde van HET – blijkbaar is de superintelligentie intussen volledig verstard – en verdwijnt weer.

Rhodan neemt contact op met ITHAFOR en verneemt dat een vuuroog het TERRANOVA-scherm van 28 tot 30 april meermaals tevergeefs heeft aangevallen en daarna is verdwenen en dat het scherm sindsdien niet meer kan worden doorkruisd en ook geen radiogesprekken laat passeren. Het is tevens de enige verklaring waarom de 'poort naar Terra' niet kan worden gebruikt. Atlan is met de ATLANTIS de nevelkoepel van Terra binnengedrongen en niet weer opgedoken. Rhodan verbindt NEO-OLYMPUS duurzaam met ITHAFOR, DARASTO en ESHDIM-3. Bovendien wordt KRUISWIEL veiligheidshalve verplaatst naar het Stardust-stelsel. Rhodan is niet blij als hij verneemt dat het PARALOX-ARSENAAL is gefragmenteerd in tijdkorrels. Hij moet dus niet alleen één object zoeken, maar meerdere. In ieder geval heeft hij nieuwe middelen tot zijn beschikking voor de strijd tegen de frequentie-monarchie en VATROX-VAMU, bijvoorbeeld de zilverbollen uit de Stardust-rotsnaald die hij een bezoek brengt. Hij is er nog maar net of tientallen Jaranocs materialiseren uit de niets en vallen hem doelbewust aan.

Het blijkt dat het bij de aanvallen om materieprojecties gaat die voor de Terraan toch wel gevaarlijk kunnen worden. Voordat ze hem schade berokkenen verschijnt Jason Moor. Hij is bij een van Whistler's firma's werkzaam voor het programmeren van realistische simulaties. Hij is pas op 29 april ontwaakt uit de beïnvloeding door VATROX-VAMU en heeft enige tijd nodig gehad tot hij zover was om zijn totaal vervuilde woning te verlaten. Hij heeft erkent dat hij onder invloed van de entiteit iets moet hebben gedaan in de Stardust-rotsnaald – daadwerkelijk was hij diegene die de Jaranoc-materieprojecties heeft gecreëerd. Nu deactiveert hij ze nog net op tijd. Door deze gebeurtenis wordt duidelijk dat VATROX-VAMU enkele verrassingen heeft achtergelaten voor de bewoners van het Stardust-stelsel.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende