< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2569 • 2036    HET GOUDEN TIJDPERK


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuwe galactische tijdrekening - het jaar 5050 in de christelijke tijdrekening. Sinds ruim honderd jaar heerst er vrede.

Maar sinds de Terranen op de polypoortstations zijn gestuit, woedt het conflict met de frequentie monarchie: die maakt aanspraak op de macht over elk polypoortstation en valt met ruimteschepen van vormenergie of via de transferschoorstenen van de polypoortstations aan.

De Terranen en hun bondgenoten verdedigen zich hardnekkig - de strijd speelt zich af in de Melkweg en Andromeda. Ze ontdekken de achillespees van de Vatroxen, de heren van de frequentie monarchie: die beschikken door middel van hun hibernatiewerelden over de mogelijkheid van 'wedergeboorte'. Als de Terranen hun die werelden afnemen, beëindigen ze de heerschappij van de frequentie monarchie. Maar daarmee zijn niet alle gevaren bezworen: er zijn nog steeds Vatroxen en minstens twee rivaliserende geestelijke wezens die met die vreemde beschaving samenhangen. Het Stardust-stelsel in de geheimzinnige verre oorden van de superintelligentie HET is een belangrijk strijdtoneel. Daar verscheen VATROX-VAMU, die door de Terraanse kolonisten en met behulp van HET kon worden verjaagd. Daarmee is het gevaar nog niet bezworen, maar gelukkig zijn er nog meer helpers. Een paar zijn niet direct als zodanig te herkennen, en andere herinneren zich het gouden tijdperk ...


Niet alleen de Stardust-mensheid strijdt voor zijn vaderland, ook Perry Rhodan houdt zich op in Anthuresta en zoekt naar bondgenoten.


Oorspronkelijke titel: Das Goldene Zeitalter

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: TinTaalSamenvatting: een beslissende ontmoeting - Bellyr vertelt het verhaal van zijn voorouders.


Locatie en tijdsruimte: Anthuresta, P-17-25-1463 – 20 tot 23 april 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Opperprotector Bellyr – De Elfahder vertelt over vroeger. Stuart Lexa – De Stardust-Terraan hoopt op informatie dankzij een wrak. Marten – Een jonge man kan niet omgaan met zijn medemens. Ana Leshkov – De boordarts van de KATARAKT tobt over een query.Een eskaders aangevoerd door de KATARAKT van de Stardust-vloot keert op 27 maart 1463 NGT terug naar KRUISWIEL, waar de Elfahder de situatie intussen onder controle hebben. Alle strijdkrachten van de frequentie-monarchie zijn vernietigd. Het polypoortstation kan met de door Perry Rhodan achtergelaten controller worden geblokkeerd en daarmee definitief worden beveiligd. Op 30 maart ontvangt Stuart Lexa een hyper-radiomelding over ondefinieerbare gebeurtenissen bij planetoïde P-17-25-1463. Van Kom Agonis en Vacucha Sabo, de enigen overlevenden van het prospectorschip PROSPERO, weet hij al van de daar verborgen veldslaglichters. Naar het schijnt heeft een van deze schepen nu averij. Een uit Stardust-Terranen en Elfahder schepen bestaand verband vliegt naar de planetoïde om de vijandelijke eenheid te bergen. Extreem zware hyperstormen bemoeilijken de nadering. Alleen met de hulp van een geestelijk en lichamelijk zieke jongeman genaamd Marten, die door Lexa zelf uit Stardust City werd gehaald, vanwege zijn uitzonderlijke vaardigheden met data-analyses, kan een weg worden gevonden door de hyperenergetische chaos. Marten put zich uit met drugs, moet voortdurend door een arts worden behandeld en is niet geliefd bij de bemanning. Het berust op een tegenstrijdigheid: Marten is vervuld van zelfhaat en met afkeer voor zijn medemens. Onderweg ontdekt hij peilecho's van een onbekenden object met een diameter van 17 kilometer dat bij de Elfahders bekend schijnt te zijn.

Op P-17-25-1463 bevindt zich een vijandelijke station dat onder een ondoordringbaar beveiligingsscherm ligt. De neergestorte veldslaglichter kan echter probleemloos worden geënterd. Bijna de gehele bemanning is dood - behalve twee humanoide wezens; een menselijk uitziende man met rood haar en sproeten en een vrouw die ondubbelzinnig uit het volk stamt van de Hathors. Beide worden naar de KATARAKT gebracht. De aanblik van de vrouwelijke vreemdeling roept bij opperprotector Bellyr een golf van herinneringen op. Hij kan zich nu weer gebeurtenissen uit zijn eigen verleden en het verhaal van zijn volk herinneren. Deze herinneringen werden geruime tijd door ESTARTU geblokkeerd. Reeds door de ontmoeting met Perry Rhodan en de sextadimsluier raakte de blokkade wat losser, maar nu pas kan Bellyr de Stardust-Terranen vertellen dat de Elfahder al heel lang in dienst staan van ESTARTU, langer als tot nu toe bekend was.

De superintelligentie had ooit een Elfahder-expeditie naar Hathorjan (Andromeda) gestuurd, waar ze de Hathors om hulp moesten vragen. Deze waren echter druk bezig om een merkwaardige witte dwergster te observeren, die via een soort 'navelstreng' was verbonden met een ver verwijderd enorm psi-materie-reservoir, dat een vergeestelijkt wezen had aangetrokken (VATROX-VAMU). De entiteit had geprobeerd om in de witte dwerg binnen te dringen, maar dat had alleen maar geleid tot het verdwijnen van de psi-materie-concentratie. De Hathors hadden de Elfahders verklaard dat dit reservoir zich moest bevinden in een ver verwijderd gebied van HET's machtigheidsballing, welke samen met andere delen in verbinding stond met het invloedsgebied van de superintelligentie Eiris, zodat de verre afstand geen rol speelde. De witte dwerg had zich door de absolute beweging langs het psionische net naar een andere positie verplaatst en was door de Hathors in een sextadimsluier gehuld. Zowel de Hathors in Hathorjan als ook degene in de buurgalaxie waren niet bereid om de Elfahders te begeleiden. Deze moesten dus onverrichter zaken terugkeren naar ESTARTU.

In de loop van de tijd had zich een lichamelijke verandering bij hen voorgedaan, wat ze konden herleiden tot het contact met de witte dwerg resp. de invloed van de psi-materie, dat het volk van de Elfahder had verdeeld. Enkelen hadden zich van ESTARTU afgekeerd. Een deel was zoals men veel later wist door een witte dwergster bedreigd en daarna onder de heerschappij gebracht van een eeuwige krijger. Nadat ze diens juk hadden afgeworpen wilden ze hun vermoedens uitzoeken en raakten in de loop van hun zoektocht in Diktyon. Hirdal, een incarnatie van ESTARTU, was daar verschenen en had een bode van HET aangekondigd. In feite was het Ernst Ellert die verscheen aan boord van een bolvormige object met een diameter van 17 kilometer met vele uitsteeksels en doornen - een sectorknoop. Ellert had de Elfahder naar Far Away getransporteerd en hen informatie verstrekt die nodig was voor het gebruik van het polypoortnet. Hirdal had zich opnieuw gemeld en hen de opdracht gegeven om de Terranen te helpen. Het PARALOX-ARSENAAL was in tijdkorrels uiteen gevallen. Deze moesten worden gevonden om de dood van HET te verhinderen.

Daarmee eindigt Bellyr's melding. Marten's organen falen langzamerhand allemaal, bovendien begint hij door te draaien en brengt hij de op P-17-25-1463 gelanden soldaten bijna in gevaar. Hij sterft op 23 april.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende