< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2560 • 2027    HET FLUISTEREN VAN HET VAMU


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuwe galactische tijdrekening - wat overeenkomt met het jaar 5050 van de christelijke tijdrekening. Al ruim honderd jaar heerst er vrede: de sterrenrijken werken eraan een gemeenschappelijke toekomst tot stand te brengen.

Wanneer de Terranen echter de zogenoemde polypoortstations ontdekken, getuigenissen uit lang vervlogen tijden, verschijnt de frequentie monarchie ten tonele: ze maakt aanspraak op de macht over elk polypoortstation.

Met ruimteschepen van vormenergie of via de transportschoorstenen van de polypoortstations rukken de Vatroxen op en aanvankelijk schijnen ze nauwelijks tegen te houden te zijn. Maar dan ontdekt men hun achillespees uitgerekend in hun sterkste wapen: de Vatroxen beschikken door middel van hun hibernatiewerelden over de mogelijkheid van de 'wedergeboorte'. Als de Terranen hun deze werelden ontfutselen en de vrije bewustzijns van dit volk invangen, maken ze daarmee een einde aan de heerschappij van de frequentie monarchie.

Daarmee zijn echter niet alle gevaren uit de weg geruimd: er zijn nog steeds Vatroxen, onder wie de gevaarlijke frequentievolger Sinnafoch en minstens twee rivaliserende geestelijke wezens, die met deze vreemde cultuur samenhangen.

Een daarvan is VATROX-VAMU, de aartsvijand van VATROX-CUUR en VATROX-DAAG. Terwijl deze in de Melkweg actief zijn, valt hij het Stardust-stelsel aan en de mensen horen daar het fluisteren van het vamu ...


Ook de volgende aflevering is voorbehouden aan de avonturen van Timber F. Whistler en zijn metgezellen. De defensieve strijd vanuit Talanis krijgt zelfs meer steun ...


Oorspronkelijke titel: Das Raunen des Vamu

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz / Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Scriptura/Sinne Johannes SinnemaSamenvatting: een wedloop tegen de tijd – de rotspunt geeft haar eerste geheimen prijs.


Locatie en tijdsruimte: Stardust-stelsel – 11 tot 14 februari 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Timber F. Whistler – De bestuurder moet beslissen, de mentale druk weerstaan of vluchten. Icho Tolot – De Haloeter ziet zijn 'kleintjes' in gevaar en is onzeker over zijn begeleiders. VATROX-VAMU – Een geestelijk wezen met reusachtige mentale macht verovert het Stardust-stelsel. Kardo Tarba – de Jaranoc is een schuld voor het leven aangegaan.Niet alle intelligente wezens in het Stardust-stelsel worden mentaal als slaaf gemaakt door VATROX-VAMU. Zijn hulpvolk de Jaranoc blijven natuurlijk onbeïnvloed en dat geldt echter ook voor Icho Tolot, Timber F. Whistler en alle mensen die door de gouden vonkenregen zijn beroerd of wiens ouders horen tot deze kring van personen. Ze redden zich op Talanis waar ze op hun manier verzet willen bieden tegen VATROX-VAMU.

Administrator Whistler, die voortdurend moet vechten tegen de vreemde beïnvloeding, gaat naar de Stardust-rotsnaald. Daar verdwijnt de mentale druk meteen. Niemand reageert op zijn contactpogingen, niet eens de supercomputer CREST. Dan arriveert ook Tolot via een kooi-overbrenger. Hij wordt begeleidt door de hem trouw gezworen Kardo Tarba en heeft kapitein Eritrea Kush onder een arm geklemd. Ook de Stardust-Terraanse wordt binnen de installatie bevrijd van VATROX-VAMU's invloed. In de Stardust-rotsnaald zijn enige veranderingen merkbaar. Cartouches activeren zich en verscholen grijze machineblokken verschijnen uit het niets. Een nieuwe sector boven de hal met overbrenger wordt toegankelijk. Daar bevindt zich een stuurcentrale met woningen en magazijnen. JOKER, de controle-instantie van de rotsnaald, meldt zich en verkondigt crisissituatie vreemde invloed en erkent Whistler en Tolot als bevoegd. Door het aanraken van bepaalde cartouches wordt een sextadimsluier geactiveerd die de rotsnaald van de buitenwereld afschermt en alleen van binnen uit kan worden gedeactiveerd. Ook de stelsel omspannende sluier bestaat plotseling weer.

In de onderste etage wordt een reusachtige machinehal ontdekt waarin acht zilverbollen en even zoveel humanoide standbeelden staan. Tolot neemt aan dat HET bij behoefte enkele wezens uit zijn bewustzijnspoel vrijlaat die bekend staan als de Oldtimers en dat hun techniek is geactiveerd in de rotsnaald. De Haloeter laat JOKER alle kooi-overbrengers en de toegang tot Talanis versperren. Zodoende hebben nog de Jaranoc nog Vorremar Corma, die nog steeds dient als uitverkorene resp. VATROX-VAMU's incarnatie, toegang tot de rotsnaald en de eilanden in de nevel. Het gaat VATROX-VAMU beslist niet alleen om de Stardust-mensheid. De entiteit zoekt veeleer naar haar ware tegenstanders: de frequentie-monarchie en VATROX-CUUR evenals VATROX-DAAG.

Op 12 februari 1463 NGT ondernemen Whistler en Kush eerste zilverbol-testvluchten. Terwijl Whistler een destijds op NEO-OLYMPUS geborgen houder ophaalt met 5,4 picogram psi-materie van Stardust XXII, brengt Kush zo veel mogelijk soldaten van Katarakt in de rotsnaald. Whistler haalt talrijke bestuursmedewerkers van Aveda, onder andere admiraal Kraton Furtok. Al deze acties spelen zich verregaand onopgemerkt af door de superieure zilverbol-techniek. Twee dagen later zijn al honderden mensen in veiligheid gebracht. Tolot onderneemt vervolgens een expeditie naar Talanis.

Daar hebben de mensen zich begeven naar het paleis van de vier firmamenten, een wolk van gouden vonken van 500 meter hoog en een kilometer in diameter. Deze enorme vonkenwerveling ondersteunt de mensen die zich nu samenvoegen tot een parablok van psi-energie. Daarmee willen ze VATROX-VAMU in de gedaante van Vorremar Corma aanvallen, maar de vijandelijke entiteit is te machtig en slaat terug. Het parablok wordt verbroken en de mensen verliezen het bewustzijn. Alleen Porfino en zijn zuster Parfina, die te laat aankomen bij het paleis van de vier firmamenten, blijven ongedeerd. Ze observeren wel de aankomst van een zilverbol. Tolot en zijn begeleiders zien hoe bekende gestaltes materialiseren uit de vonkenwerveling: de movator Takvorian, het ongelijke stel Dalaimoc Rorvic en Tatcher a Hainu (met koffiekan), de neanderthaler Lord Zwiebus (met knots) en een hele horde koddige muisbevers.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende