< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2557 • 2024    DE MENTALE PILOOT


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuwe galactische tijdrekening wat overeenkomt met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds ruim honderd jaar heerst vrede: de sterrenrijken zijn bezig om een gemeenschappelijke toekomst te creëren.

Maar als de Terranen op de zogenoemde polypoortstations stuiten, die getuigen van lang vervlogen tijden, verschijnt de frequentie monarchie op het toneel, die aanspraak maakt op de macht over elk polypoortstation.

Met ruimteschepen van vormenergie of via de transferschoorstenen van de polypoortstations rukken de Vatroxen op, en aanvankelijk lijken ze nauwelijks te stuiten. Maar dan openbaart zich de achillespees in hun sterkste wapen: de Vatroxen beschikken door middel van hun hibernatiewerelden over de mogelijkheid van 'wedergeboorte'. Als de Terranen hen die werelden afnemen en elk individueel vrij bewustzijn van het volk afvangen, beëindigen ze de heerschappij van de frequentie monarchie.

Maar daarmee zijn niet alle gevaren bezworen: er zijn nog steeds Vatroxen, waaronder de gevaarlijke frequentievolger Sinnafoch, en minstens twee rivaliserende geestelijke wezens die met die vreemde beschaving samenhangen.

Intussen raakt Perry Rhodan verzeild in een vreemde omgeving. Rond een gigantische handelsster draaien 20.000 schijfwerelden zoals dat van Zwerver, de thuiswereld van de superintelligentie HET. De schipbreukelingen krijgen nieuwe mogelijkheden om te handelen, dankzij de mentale piloot ...


Hoewel de mentale piloot voor MIKRU-JON is gevonden, blijven vele vragen over het 'wonder van Anthuresta' onbeantwoord. Zal Perry Rhodan de tijd en de mogelijkheden vinden om alle geheimen van de Dysonbol te ontsluieren?

De volgende aflevering is geschreven door Marc A. Herren en houdt zich bezig met de onsterfelijke Alaska Saedelaere.


Oorspronkelijke titel: Der Mentalpilot

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann, Rainer Castor

Nederlandse vertaling: TinTaalSamenvatting: een Terraan leert zijn ruimteschip echt kennen – en een Terraanse ontmoet het irreële.


Locatie en tijdsruimte: TALIN ANTHURESTA, MIKRU-JON – april 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Clun'stal – Het hyperkristalwezen ontbreekt het niet zo zeer aan woorden maar aan herinneringen. Mikru – De avatar van MIKRU-JON ziet risico's en gevaren. Mondra Diamond – Perry Rhodan's vriendin stelt zich 1000 opgaven. Perry Rhodan – De Terranen neemt plaats in de zetel van de piloot.Perry Rhodan kalmeert snel als hij vaststelt dat hij alleen contact krijgt met de in MIKRU-JON opgeslagen bewustzijnsfragmenten van de vroegere piloten en niet door hen wordt verzwolgen. Hij wordt waardig bevonden om het schip te besturen, wat hem ook prompt lukt. Hij verlaat de tank en kan zich nu mentaal met het schip verbinden als hij in de zetel van de piloot zit. Maar de verbinding is niet volledig. Iets diep binnenin Rhodan's schijnt zich te verzetten tegen de verbinding. Mikru is teleurgesteld.

Daar er geen contact met de JULES VERNE tot stand kan komen probeert Perry Rhodan een van twee reusachtige complexen te bereiken waarbij het gaat om concentraties van psi-materie. Als hij zich oriënteert met zijn B-controller stelt hij vast dat deze zich zelfstandig synchroniseert met een andere controller. Deze is in MIKRU-JON geïntegreerd. Mikru beweert daar niets van te hebben geweten. In combinatie met de beide controllers is Rhodan's geest in staat om de psi-materie te manipuleren. Zo laat hij een corridor ontstaan waardoor MIKRU-JON in de wolk kan binnenvliegen. Binnenin bevindt zich een 1177 meter lang goudkleurig complex, wiens bouw (twee parallel aan elkaar gekoppelde buizen met ieder twee uitsteeksels die in een bol eindigen) lijkt op een dubbel-deegroller. Kleine sloepen verlaten dit station en verdwijnen met onbekend doel. Clun'stal Niemand herinnert zich te hebben meegewerkt aan de constructie van het station. Het is een psi-materie-dispenser en de 10 meter lange sondes zijn jagers wiens opdracht bestaat uit de eliminatie van vreemde indringers. Een van hen valt MIKRU-JON aan. Perry Rhodan neemt weer plaats in de pilotenzetel en wijkt uit voor de sonde, maar dan meert deze toch aan en voert samen met het schip een transitie uit die eindigt buiten TALIN ANTHURESTA.

Mondra Diamond beleeft herinneringen aan haar verblijf op Zwerver. Ze stelt vast dat ze zich in de hal bevindt van de 1000 opdrachten, klaarblijkelijk toch niet in het Stardust-stelsel. Het is vermoedelijk een kopie die op Zwerver werd opgericht. Meerdere wetenschappers onderzoeken de cartouches. Het zijn allen projecties, maar een ervan neemt Mondra wel waar. Het is Geoffry Abel Waringer. Hij beweert dat de hal antwoorden bevat op vragen die mogelijkerwijs te veel zijn voor normale mensen - en de tegenstanders van de superintelligentie nooit in handen mogen vallen. Gemeenschappelijk proberen beide om de betekenis van bepaalde cartouches te achterhalen, maar het lukt hen niet. Van Homunk verneemt Mondra dat het nieuwe galactische raadsel veel complexer is en voor een langere termijn is bestemd dan het eerste. Dan vallen soldaten de Stardust-mensheid aan. Ze jagen ook op Mondra, die het lukt om te vluchten. Ze ziet in ijs verstarde gebieden van de machinestad waaruit bloed stroomt wanneer robots erin boren. Dan ontwaakt ze. Haar omgeving verdwijnt.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende