< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2541 • 2008    GEHEIM PROJECT STARDUST


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds meer dan honderd jaar heerst er in de galaxie zoveel mogelijk wede: de sterrenrijken werken er samen aan om een gemeenschappelijke toekomst tot stand te brengen. De conflicten uit het verleden lijken te zijn verdwenen.

De Terranen ontdekken zogenoemde polypoortstations, die een nieuwe, geheimzinnige transporttechnologie ter beschikking stellen. Maar net als men deze begint te ontraadselen, grijpt de frequentie monarchie via die polypoortstations naar de Melkweg. Gelukkig kan de aanval af worden geslagen.

Met rode, kristalachtige ruimteschepen van vormenergie of via de transportschoorstenen van de polypoortstations rukken de Vatroxen en hun Darturka's op, en er zijn grote inspanningen nodig om hen tegen te houden - want de eigen dood schijnt voor de tegenstander geen betekenis te hebben: de Darturka's zijn kloonsoldaten, en de Vatroxen beschikken over manieren van 'wedergeboorte' op de zogenoemde hibernatiewerelden, waarvan de meeste zich in de galaxie Andromeda bevinden. Daarom smeden Perry Rhodan en Atlan daar een bondgenootschap met de volkeren van deze galaxie tegen de frequentie monarchie.

Ook het op onbekende afstand liggende Stardust-stelsel, op welks werelden een zelfstandige Terraanse kolonie groeit, wordt door de frequentie monarchie bedreigd. Het lukt de Haloeter Icho Tolot echter een beveiligingsscherm te activeren, die de vijand op afstand houdt. Bovendien is er nog het geheime project Stardust ...


Terwijl de schepen van vice-admiraal Lexa buiten de sextadimsluier proberen hun positie te behouden, houdt slechts één vraag de gehele bemanning bezig: hoe vergaat het die van hen in het Stardust-stelsel?


Oorspronkelijke titel: Geheimprojekt Stardust

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz (samen met Michael Peter)

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz / Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: bitter besef van een Siganees – en wat dringt er door de sluier.


Locatie en tijdsruimte: KATARAKT, Crest – 6 - 11 februari 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Timber F. Whistler – De bestuurder tracht vertrouwen te winnen voor dat waarin hij gelooft. Vorremar Corma – De voormalige bestuurder wantrouwt zaken die hij te zien krijgt. Huslik Valting – De archeoloog zoekt een oude vriend. Muggan Mouritz – De kleinere peilofficier stelt iets verbazingwekkend vast.Vorremar Corma werd slechts geparalyseerd en heeft een voor Terranen bemeten, maar voor Siganezen bijna dodelijke, dosis van de straling gekregen. Hij wordt behandeld in een faciliteit van de Furtok Interstellar Company (FIC). Men redt zijn leven, houdt hem echter gevangen. Helen Furtok, voorzitster van de partij interstellair respect, maar ook bestuurder Whistler kunnen Corma niet afbrengen van zijn complottheorie. Ten slotte wijdt Whistler de Siganees in over de geheime regeringsplannen. Men had voorzien om een stelsel-omspannend paratronscherm te installeren. Het scherm zou geactiveerd worden als er veldslaglichters naderden - toevallig op hetzelfde tijdstip wanneer de tweede sextadimsluier ontstond. De installatie was echter nog niet helemaal gereed en daarom zijn delen ervan geëxplodeerd.

De FIC heeft geheel en al officieel gehandeld in opdracht van de regering; men wilde het alleen nog niet openbaren. Bovendien wordt Corma verplicht om deze information geheim te houden. Huslik Valting de op eigen initiatief heeft gehandeld en is binnengedrongen in de FIC-centrale om zijn vriend te zoeken, wordt naar hem toe gebracht en kan hem daarna meenemen. Valting denkt een onaangenaam verandering waar te nemen bij Corma. Deze gelooft nog steeds dat men hem niet de hele waarheid heeft verteld, wat mogelijkerwijs iets met nieuwe mutanten heeft te maken, van wiens bestaan Corma uitgaat. De Siganees wil met de door Valting beschikbaar gestelde mutanten-detector naar deze mutanten zoeken.

Alle ruimteschepen die tot het tijdstip van de activering van de tweede sextadimsluier niet in het Stardust-stelsel waren hebben nu geen mogelijkheid meer om naar huis terug te keren. Dat geldt ook voor de kruiser die Perry Rhodan hebben begeleid naar KRUISWIEL en die nu op de terugweg is samen met enige Elfahder-schepen (een deel van het eskader blijft achter bij het polypoortstation). Aan boord van zijn schip KATARAKT zien Stuart Lexa en Sean Legrange wat zich afspeelt aan de rand van de sluier. Daar strijden veldslaglichters van de frequentie-monarchie tegen nieuw arriverende kegelvormige eenheden. Op 8 februari 1463 NGT is er een beslissende wending: twee lichaamsloze entiteiten arriveren, die alleen al vanwege hun kolossale UHF-potentiaal kunnen worden gepeild. Vanwege de door hen uitgestraalde mentale-druk krijgen alle Stardust-Terranen en Elfahders extreme hoofdpijn. Stuart Lexa in het bijzonder lijdt hier enorm aan, bovendien krijgt hij mentaal contact met de entiteiten en verneemt dat het gaat om VATROX-DAAG en VATROX-VAMU. De kegelruimteschepen zijn eenheden van de Jaranoc.

VATROX-VAMU verdrijft zijn rivaal en de frequentie-monarchie hulptroepen vluchten. Op 11 februari begint de sextadimsluier te flakkeren. Stuart Lexa verneemt dat dit wordt veroorzaakt door de activiteit van de hyperdim-perforator die intussen positie heeft betrokken langs de sluier. De sluier wordt doorlaatbaar gemaakt voor VATROX-VAMU en de kegelruimteschepen. Wanneer VATROX-VAMU de sluier doorkruist verdwijnt meteen de hoofdpijn, maar de zorgen om het Stardust-stelsel geeft iedereen ook nog steeds genoeg hoofdbrekens.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende