< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2540 • 2007    ONDER DE SLUIER


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds meer dan honderd jaar heerst er in de galaxie overwegend wede: de sterrenrijken werken samen om een gemeenschappelijke toekomst te creëren. De conflicten uit het verleden lijken verdwenen te zijn.

De Terranen ontdekken zogenaamde polypoortstations die een nieuwe geheimzinnige transporttechnologie ter beschikking stellen. Juist als men deze begint te ontcijferen, grijpt de frequentie monarchie via de polypoortstations naar de Melkweg. Gelukkig kan de aanval tegengehouden worden.

Met rode, op kristallen lijkende ruimteschepen uit vormenergie of via de transportschoorstenen van de polypoortstations rukken de Vatroxen en hun Darturka's op en het kost grote moeite om hen tegen te houden - want de eigen dood schijnt voor de tegenstander geen betekenis te hebben: de Darturka's zijn kloonsoldaten en de Vatroxen beschikken over de methode van de 'wedergeboorte' op de zogenaamde hibernatiewerelden, waarvan de meeste zich in de Andromeda galaxie bevinden. Daarom smeden Perry Rhodan en Atlan daar een verbond met de volkeren van deze galaxie tegen de frequentie monarchie.

Ook het in onbekende verte liggende Stardust-stelsel, waar op die werelden een zelfstandige Terraanse kolonie groeit, wordt door de frequentie monarchie bedreigd. Het lukt de Haloeter Icho Tolot echter om een veiligheidsscherm te activeren dat de vijand afweert. Maar wat gebeurt er onder de sluier ... ?


Wat gebeurt er echt op de maan van Aveda? En welke gevolgen heeft het duel met het 'zwarte beest' voor de Jaranocs en de Stardust-mensheid? Dat zijn slechts twee van de vragen die ons nog bezig houden. In de volgende aflevering blijven we nog in de Faraway-sterrenhoop en het Stardust-stelsel en observeren we hoe de mensheid onder de leiding van administrateur Timber F. Whistler zich verder tegen de troepen van VATROX-VAMU weert.


Oorspronkelijke titel: Unter dem Schleier

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: duel met het zwarte beest – en het geheim van de Aveda-maan.


Locatie en tijdsruimte: Katarakt, Crest – 26 januari - 5 februari 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Timber F. Whistler – De bestuurder van het Stardust-stelsel moet zich teweer stellen tegen 88.000 vijanden. Icho Tolot – De Haloeter zoekt de confrontatie met een van eer bewuste vijand. Eritrea Kush – De Stardust-Terraanse ontwikkelt zich tot de begeleidster van een zwarte kolos. Kardo Tarba – De Jaranoc verzint een vertwijfeld plan om zijn troepen te redden.Sinds het verdwijnen van Amethist-stad en het vertrek van de hyperdim-perforator zitten 88.000 Jaranocs vast op Katarakt, zonder zicht op bevoorrading en versterking. Ze kunnen het door de Stardust-mensheid opgetrokken paratron-vergrendelveld niet doorbreken en capituleren is uitgesloten. Het is voor Jaranocs onmogelijk om zich over te geven aan een vijand die ze hebben beledigd met een eerloos bloedbad. Weliswaar hopen ze dat VATROX-VAMU binnenkort zal arriveren, maar de voedingsmiddelen voorraad voldoet alleen nog voor drie dagen. Vertwijfelde plannen worden besproken. Onder andere stelt Vuran Khitar voor om de helft van de soldaten te doden zodat de andere helft langer kan overleven. Kardo Tarba, Khitar's voormalige leerling, heeft een beter idee dat hij echter moet verwezenlijken zonder iemand te informeren. Als Icho Tolot, die de situatie van de Jaranoc kent, voor onderhandelingen verschijnt bij de energiekoepel, treedt Kardo Tarba hem tegemoet als onderhandelaar. Hij daagt de Haloeter uit voor een duel tot de dood erop volgt. Zou Kardo Tarba winnen dan moet de Stardust-mensheid zijn volk voorzien van levensmiddelen. Zou hij verliezen dan zullen de Jaranocs capituleren – wat ze in dit geval kunnen doen zonder hun gezicht te verliezen.

Het duel vindt plaats begin februari 1463 NGT. Kardo Tarba rekent op zijn eigen dood. Hij weet dat hij zijn mensen in ieder geval zal redden (uiteindelijk zal de Stardust-mensheid zelfs vijanden niet laten verhongeren), maar wil tegen Tolot ook een goed gevecht leveren. Hij plaatst zich daarvoor in gevechtstrance. In deze toestand kunnen de Jaranocs zwakke para-vaardigheden ontplooien. Kardo Tarba kan zo materie beïnvloeden. Hij maakt de bodem doorlatend, zodat Tolot wegzinkt. Daarna verhardt hij de bodem weer. Hij put zich daarbij zo uit dat hij instort. De Haloeter kan zich probleemloos bevrijden. Hij ziet ervan af om zijn tegenstanders te doden. De wetten van zijn volk verlangen dat de Jaranoc zich als dienaar onderwerpt aan zijn overwinnaar. Vanaf dit moment is Kardo Tarba de vazal van Icho Tolot.

Ondertussen verzoekt Vorremar Corma bij bestuurder Whistler om de overdracht van een van de nieuw ontwikkelde mutanten-detectors. Volgens zijn onderzoek is gedurende het afgelopen jaar in het Stardust-stelsel bij talrijke mensen sterke psi-krachten vastgesteld. Corma wil bewijzen dat het om mensen gaat die zijn beroerd door de gouden vonkenregen of respectievelijk ouders hebben die door dit fenomeen zijn beïnvloed. Als Whistler niet meteen instemt gaat de Siganees naar zijn oude vriend Huslik Valting voor hulp. Deze 'leent' zo'n apparaat uit de medo-kliniek waarin hij regelmatig onderzoekt doet naar mogelijke tekenen van explosief cellenverval.

Dan gaan beide een anderen theorie na van Corma. De Siganees heeft ontdekt dat op de maan Crest een explosie heeft plaats gevonden – precies op het tijdstip wanneer de tweede sextadimsluier werd geactiveerd. Daar de Furtok Interstellar Company in de buurt van de explosie een werf bezit, vermoedt Corma dat deze firma in het geheim onderzoek verricht naar onbekende en vermoedelijk oeroude aggregaten die de sluier liet ontstaan. Beide dringen door tot de werf en in het verboden gebied van de explosie. Er is niets van vreemde techniek te zien maar gewoon heel normale, wel enorme, reactors voor de energie opwekking (ook zonnen-aftapinstallaties) en ontelbare paratron-convertors, allemaal ondubbelzinnig van Stardust-Terraanse makelij. Corma wordt door de bewakingssoldaten ontdekt en beschoten.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende