< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2521 • 1940    STRIJD OM HET KRUISWIEL


Op de Aarde en de talrijke planeten in de Melkweg waarop mensen wonen, schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds meer dan honderd jaar heerst er in de galaxie zoveel mogelijk vrede: de sterrenrijken werken er samen aan om een gemeenschappelijke toekomst tot stand te brengen. De conflicten uit het verleden lijken te zijn verdwenen.

Vooral de Liga van Vrije Terranen (LVT), waarin Perry Rhodan het ambt van een Terraanse resident draagt, heeft zich op onderzoek en wetenschap geconcentreerd. Zogenoemde polypoortstations stellen een nieuwe, geheimzinnige transporttechnologie ter beschikking. Net wanneer men dit begint te ontcijferen dringt de frequentie monarchie via het polypoortstation in de Melkweg door. Gelukkig kan de aanval tenminste voorlopig af worden geslagen.

Perry Rhodan volgt intussen een hulpkreet van de Terranen in het op onbekende afstand liggende Stardust-stelsel. Ook daar bestaat een polypoortstation en wordt door de frequentie monarchie bedreigd; tegelijk bedreigt een ander gevaar de Stardust-mensheid: de beschermende cocon om hun nieuwe vaderland verdwijnt en er wordt een ander polypoortstation ontdekt. Dit leidt tot de strijd om het kruiswiel ...


Perry Rhodan ontmoette oude bekenden - en moest vaststellen dat ze vreemd voor hem zijn geworden. Maar er blijft geen tijd voor hem over om zich daar nader mee bezig te houden, want het bericht over HET geeft reden tot veel grotere zorgen ...

Ook in de volgende aflevering blijven we in de sterrenhoop Far Away en aan Perry Rhodan's zijde. Uwe Anton vertelt daarin over het gevaar waarin HET zich bevindt.


Oorspronkelijke titel: Kampf um KREUZRAD

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: Perry Rhodan op een missie met het museumruimteschip – ze bereiken een geheimzinnige station.


Locatie en tijdsruimte: KRUISWIEL – 22 tot 24 januari 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan gist naar nieuwe oude bekenden en diens motieven. Stuart Lexa – Een mens van Stardust twijfelt aan de onsterfelijken. Sean Legrange – Lexa's oude vriend kijkt oplettend rond aan boord van KRUISWIEL. Protector Warhl – Een lichaamsloze trekt ten strijde. Bellyr – De opperprotector probeert de opdracht van 'de broeder' te vervullen en tevens zijn voorouders te vinden.Op 22 januari 1463 NGT bereikt MIKRU-JON, lang voor de vanwege een hyperstorm op achterstand geraakte eenheden van de Stardust-vloot, het zonnestelsel waarin zich het onlangs geactiveerde polypoortstation bevindt. Stuart Lexa geeft deze vanwege zijn uiterlijk de naam KRUISWIEL. Het object heeft een diameter van zeven kilometer. Het transferdek bevindt zich in de naaf, waarvan vier spaken uitsteken met een diameter van 600 meter. Deze uitbouw is voor een polypoortstation ongewoon; het lijkt alsof de gehele installatie achteraf om het eigenlijke station werd heen gebouwd.

Een explosie in een van de spaken wordt waargenomen. Puin en levende wezens worden in het heelal geslingerd. Er zijn Darturka en bolvormige cyborgs. Kennelijk probeert de frequentie-monarchie ook dit station te veroveren en biedt een onbekende macht weerstand. Op Perry Rhodan's bevel worden beide groepen door MIKRU-JON aan boord gebracht. Op dat moment verlaten twee ruimteschepen, bestaande uit meerdere aan elkaar gekoppelde bolsegmenten, de peilbescherming van de zon. Rhodan spreekt met de cyborgs. Woordvoerder is protector Warhl, een weinig mededeelzame tijdgenoot die in ieder geval bereid is om de mensen als bondgenoten te accepteren, nadat Rhodan en zijn begeleiders zich met DNA-tests als Terranen hebben geïdentificeerd. Perry Rhodan's naam is de vreemdelingen bekend. Warhl vertelt dat de Darturka het transferdek beheersen en daarom voortdurend bevoorrading krijgen uit het polypoortnet, terwijl de ruimteschepen van de verdedigers niet kunnen ingrijpen omdat KRUISWIEL niet mag worden beschadigd.

Rhodan, Sean Legrange en Stuart Lexa stappen over op KRUISWIEL en ontmoeten opperprotector Bellyr, een wezen dat zich bevindt in een met stekels bezet humanoide ridderharnas. Bellyr verklaart dat hij en zijns gelijke – de lichaamsbewaarders en de lichaamslozen – op zoek zijn naar hun voorouders. 'De broeder', een wezen dat 'meer' is als Bellyr's volk, heeft hen toestemming verleend om het polypoortnet te gebruiken. 'De broeder' heeft hen echter verplicht om de Terranen te helpen. De vreemdelingen waren pas na het instorten van de sextadimsluier in in staat om KRUISWIEL met hun parelsnoerruimteschepen te bereiken; wat later zijn die Darturka opgedoken. Ze zijn onstuitbaar in hun opmars. Rhodan kan de transferkokers met zijn controller versperren, maar ze zijn te ver verwijderd van de centrale. Hij ontwikkelt een plan waarmee de frequentievolger Tonnvar, die de aanval leidt, in een val kan worden gelokt. De vatrox wordt gedood, tegelijkertijd kan Rhodan de transferkokers naderen en ze deactiveren. Zodoende zijn die Darturka van hun bevoorrading afgesneden, maar ze vechten verbitterd verder. Lexa raakt in het nauw en wordt door Legrange gered.

Als Warhl's metalen harnas wordt vernietigt, stort zijn witte, amoebeachtige lichaam eruit waarin twee groenige ogen oplichten. Rhodan herkent dat die vreemde cyborgs Elfahder zijn, die evenwel geen Sothalk spreken. Rhodan redt het amoebewezen van de dood uit het vuur van een straler. De Darturka trekken zich eindelijk terug en wachten af.

Op 24 januari arriveert het eskader van de Stardust-vloot. Rhodan overhandigt Lexa en Legrange elk een controller. Ze zullen op KRUISWIEL achterblijven en het station beveiligen, terwijl Rhodan met MIKRU-JON naar Aveda terugvliegt. Bellyr zal hem met zijn vlaggeschip ELFA begeleiden. Rhodan weet dat de zwijgzaamheid van de Elfahders niet alleen schuldig kan zijn aan de vreemdheid van hun denken. Hij hoopt dat Bellyr zijn zwijgen zal verbreken als hij meer hoort over de Stardust-mensheid.

Dan komt een bericht uit het Stardust-stelsel binnen. Ras Tschubai is ontwaakt en heeft naar Rhodan gevraagd. Hij beweert dat HET in groot gevaar is.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende