< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2520 • 1939    GRENSGANGSTER VAN DE SLUIER


Op de Aarde en de vele planeten in de Melkweg waar mensen leven, schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - ofwel het jaar 5050 van de christelijke jaartelling. Al ruim honderd jaar heerst er overwegend vrede in de Melkweg: de sterrenrijken werken samen om een gemeenschappelijke toekomst te creëren. De conflicten uit het verleden lijken voorbij.

In het bijzonder de Liga van Vrije Terranen, waarin Perry Rhodan de functie van Terraanse resident bekleedt, heeft zich op onderzoek en wetenschap gericht. Het ontdekte polypoortstation ITHAFOR biedt een nieuwe, mysterieuze transporttechnologie. Juist als ze die beginnen te doorgronden, dringt de frequentie monarchie door tot het polypoortstation, maar die kan vooralsnog worden teruggeslagen.

Ondertussen geeft Perry Rhodan gevolg aan een oproep om hulp van de Terranen in het onbekende Stardust-stelsel. Ook daar bevind zich een polypoortstation dat wordt bedreigd door de frequentie monarchie; tegelijkertijd dreigt er voor de Stardust-mensheid nog een ander gevaar: de beschermende cocon rond hun nieuwe vaderland lost op. Dit wordt onder andere waargenomen door de grensgangster van de sluier ...


De situatie voor de Stardust-mensheid blijft gespannen. Heel wat mensen zijn opgelucht dat de onsterfelijke Terraan, zijn gezellin en de beroemdste Haloeter van de Melkweg aan hun kant staan. Ook in de volgende aflevering blijven we in de sterrenhoop Far Away aan de zijde van Perry Rhodan.


Oorspronkelijke titel: Grenzgängerin des Schleiers

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: TinTaalSamenvatting: ze doorvorsen Far Away – kristalschepen dringen door in de sterrenhoop.


Locatie en tijdsruimte: P-17-25-1463, Sionis, Katarakt, Aveda, NEO-OLYMPUS – 17 januari - 19 januari 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – Blijkbaar zet  de Terraan gebeurtenissen in gang. Conail Skali – De grens-arbeidster van de sextadimsluier wordt met een nieuwe bedreiging geconfronteerd. Dr. Kom Agonis – De Epsalese mineraloog, opgravingstechnicus en kosmos-historicus stoot op gevaarlijke edelstenen. Makron – Een Unither wordt getuige van een alarmerende materialisatie.Perry Rhodan deactiveert kort na zijn aankomst in NEO-OLYMPUS de transferkokers van het polypoortstation om deze te beschermen voor vijandelijke toegang. Hij wisselt informatie uit met bestuurder Whistler en vormt zich een beeld van de situatie in het Stardust-stelsel, bezoekt de nog steeds bewusteloze Ras Tschubai in het medo-station van Ares-Alpha, wordt aan het bestuur voorgesteld en kijkt ook rond in de Stardust-rotsnaald. Als hij aldaar een van de schakelvlakken van de kooi-overbrengers beroert (deze heeft nummer 1971 - het jaar van zijn landing op de Maan), die tot het tweede galactische raadsel horen, worden deze plotseling geactiveerd - kennelijk hebben ze alleen maar gewacht op Perry Rhodan.

Ondertussen spitst de situatie zich snel toe in de sterrenhoop Far Away na het instorten van de sextadimsluier. Sionis, een steunpuntwereld van de grens-arbeiders van de sluier, wordt aangevallen door veldslaglichters van de frequentie-monarchie. Deze schepen zetten gravitatiebommen in om het restant van de sluier te doorbreken; naar het schijnt proberen ze dit al sinds langere tijd. Darturka's overspoelen het station, stelen alle in de positron opgeslagen data en trekken zich weer terug. Conail Skali, een 'sluiergrens-arbeidster', overleeft het bloedbad. Ze is wetenschapster, geen strijdster, die zich echter moet verweren tegen een gewonde Darturka, die door zijn soortgenoten werd achtergelaten. Ze zegeviert maar verwondt zich daarbij. Ze wordt later door ruimtesoldaten van de Stardust-mensheid gered.

Ook op de planetoïde P-17-25-1463 verschijnen veldslaglichters en Darturka's - nauwkeuriger gezegd: ze moeten al sinds lange tijd binnenin de planetoïde hebben gesluimerd en worden nu gewekt. Het komt tot een gevecht met enige prospectors van het eiland, die zich op dit tijdstip in de planetoïde bevinden. Dr. Kom Agonis en zijn partner Vacucha Sabo ontkomen als enige overlevenden met de PROSPERO. Ze betrekken op enige afstand een wachtpositie om het verdere gebeuren te observeren en het Stardust-stelsel te informeren.

Op Katarakt materialiseert definitief Amethist-stad, zodat die wespachtige ruimteschepen en de grondtroepen, die al eerder werden gezien, kunnen ontsnappen. Ze vallen de profeten van de stad en de gelukszoekers, die zich hier hadden verzameld, meteen aan en proberen in het heelal te ontkomen. Aldaar werden ze door eenheden van de Stardust-vloot opgewacht. Miklant, de vrouw van de Unithers Makron, komt om het leven.

Als de berichten over de aanvallen binnenkomen verzoekt Whistler Rhodan om hulp, want de Stardust-mensheid is aan de vrede gewend en kan zonder ervaren leiding niet adequaat reageren. Van zijn controller krijgt Rhodan een bericht dat een tweede polypoortstation actief is geworden in Far Away. Rhodan wil nu naar dit station vliegen met een gemengd verband van de Stardust-vloot. Intussen heeft hij een cartouche in de hal van de galactische raadsels ontraadseld: deze toont de schematische voorstelling van de galaxie waarin Far Away zich bevindt. Het is een ring-galaxie met een buitendiameter van 220.000 lichtjaren, die ooit was gebotst met een anderen sterrennevel. Far Away ligt circa 48.000 lichtjaar onder de ring.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende