< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2517 • 1936    HET PROTOTYPE LEGER


Op de Aarde en de talrijke planeten in de Melkweg waarop mensen leven, schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds meer dan honderd jaar heerst er in de galaxie overwegend wede: de sterrenrijken werken samen om een gemeenschappelijke toekomst te creëren. De conflicten uit het verleden lijken verdwenen te zijn.

Vooral de Liga van de Vrije Terranen, waarin Perry Rhodan de functie van Terraanse resident bekleedt, heeft zich op onderzoek en wetenschap geconcentreerd. Het ontdekte polypoortstation ITHAFOR representeert een nieuwe geheimzinnige transporttechnologie. Juist als men deze begint te ontcijferen, dringt een macht die zich de Frequentie Monarchie noemt in dit polypoortstation door en kan ten minste voorlopig teruggeslagen worden. Terwijl Perry Rhodan een hulproep van de Terranen in het op onbekende afstand liggende Stardust-stelsel opvolgt, vertrekt de onsterfelijke Atlan met de JULES VERNE om meer over de geheimzinnige tegenstander uit te vinden: in Andromeda stuit hij daarbij op het prototype leger ...


Het doordringen naar Andromeda gebeurt op verschillende manieren. Ook Lingam Tennar en zijn kinderen proberen aan informatie over de Frequentie Monarchie te komen. In PR 2518 richt Christian Montillon zijn aandacht op hen.


Oorspronkelijke titel: Die Prototyp-Armee

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: de JULES VERNE bereikt Multika – Atlan op het spoor van geheime experimenten.


Locatie en tijdsruimte: Multika – 25 tot 30 januari 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan – De onsterfelijke laat het dubbelster-stelsel Multika onderzoeken. Dork – Een Tlunx probeert uit de klauwen van de frequentie-monarchie te ontkomen. Ruitort – De vatrox doorzoekt de erfenissen uit het verleden. Semwat Lenz – De kapitein van  de landingstroepen loopt tegen sporen aan van vroeger. Weisnech – De Tefroder wordt het voorbeeld voor tienduizenden.Na een kort bezoek bij Chemtenz, de vergeefse poging om de Gercksvira-vijfhoek te activeren en het afzetten van de NAUTILUS II bij Halpat, gaat de JULES VERNE richting het Multika-duo. Deze zonnenoverbrenger stamt niet af van de Lemurers, maar is door de zonne-ingenieurs geconstrueerd in opdracht van de meesters van de eilanden. Begin 25e eeuw had de bemanning van de CREST III op de afstelplaneet aldaar vier multiduplicators vernietigd. Nu ligt een diffuus schermveld over de oude installatie die elke peiling verhindert. Op 25 januari 1463 NGT landt daarom een commandogroep met Atlan aan kop op de planeet. De soldaten zijn zeer verrast als plotseling tien oude 1800-meter-ruimteschepen van de Tefroders starten, die in onderaardse hangaars waren opgeslagen. De schepen vallen de JULES VERNE aan, hebben echter geen kans tegen de superieure, tevens met metaloper-hulpaggregaten opgepepte technologie van de 15e eeuw NGT. Toch hoeft het halterruimteschip geen enkel schot te lossen want de Tefroder bolruimteschepen zijn uitsluiten bezet met duplo's die kennelijk gebrekkig zijn. Veiligheidsinstallaties van de meesters van de eilanden worden daarom actief aan boord en zetten de zelfvernietiging van de schepen in werking.

De landingstroepen komen te weten wat zich op de planeet afspeelt: de frequentie-monarchie is ter plekke en heeft in verborgen hallen, die destijds niet door de Terranen werden ontdekt, andere functionerende multiduplicators gevonden. In opdracht van de vatrox Ruitort hebben de Okrivar-wetenschappers verscheidene gevangenen gedupliceerd. Een daarvan is de Tefroder Weisnech, de andere zijn enkele wezens, klein van gestalte maar wel humanoide, van het Tlunx volk. De Tlunx waren vroeger oorlogszuchtig maar werden door een hoeder van het licht vredelievend en hebben daarna verschillende para-gaven ontwikkeld. Ze zijn van hun thuisplaneet ontvoerd en moeten nu voor de frequentie-monarchie dienen als opbouw van een soort mutantenkorps. Helaas lopen Ruitort's plannen helemaal spaak: de multiduplicators kunnen niet meer uitgeschakeld worden en spugen oncontroleerbaar duizenden Weisnech-duplo's uit, die meteen tot de aanval overgaan. Tegen deze overmacht zijn Ruitort's Darturka-soldaten niet opgewassen, ze worden overmand.

Het actieteam van de JULES VERNE grijpt in bij het gevecht maar kan niet verhinderen dat bijna alle Darturka's worden gedood. Gelet op deze nederlaag plegen vele klonen tevens zelfmoord. Ruitort vlucht met zijn slaglichter en vernietigt ervoor nog het grootste deel van de basis van de oude meesters van de eilanden. Ook de multiduplicators worden vernietigd. Alle duplo's sterven uiteindelijk, mogelijkerwijs waren de atoomsjablonen door de verhoogde hyperimpedantie foutief. Het lukt de galactici om de originele-Tlunx te redden. De dankbare kleine knapen helpen Semwat Lenz, een kapitein van de landingstroepen, om een bijzondere missie te vervullen. Lenz is de nakomeling van de ruimtesoldaat Stanislaw Lenz die in de 25e eeuw werd gedood op deze afstelplaneet. De familie wist dat Stanislaw Lenz iets op de planeet had achtergelaten, maar geen van zijn nakomelingen was het ooit gelukt om naar Andromeda te reizen – tot nu toe. Dork, een van de Tlunx, ontdekt een door Lenz destijds verborgen geheugenkristal. Zijn nakomeling Semwat brengt op die plek een plaquette aan als gedenkteken aan alle gevallenen van de toenmalig Andromeda-veldtocht.

De Multika-zonnenoverbrenger wordt op 30 januari geactiveerd. Via deze wil de JULES VERNE de Holoin-vijfhoek bereiken die 'van buitenaf' niet kan worden bereikt. Atlan neemt aan dat de toegang 'van binnenuit' niet is geblokkeerd. De Tlunx zijn mee aan boord, zij zullen op een bepaald tijdstip naar hun thuis worden teruggebracht.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende