< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2494 • 1913    RETROVERSIE


Toen in februari van het jaar 7344 NGT de chaossluipmoordenaars dood en verderf over de belangrijkste regeringsleiders van de Melkweg brachten, besefte Perry Rhodan dat zijn thuisgalaxie een strijdtoneel zou worden: de oneindig superieure ruimtevloot van de chaosmachten, de terminale colonne TRAITOR, had de lokale groep in het geheim al bereikt en steunpunten ingericht. Bijna vier jaar zijn sindsdien voorbijgegaan. Vier jaar, waarin TRAITOR zijn plannen door kon zetten: het bestaan van een negasfeer verzekeren. Deze kosmische constructie ontstaat in de naburige galaxie Hangay en zal een plek zijn waar normale levende wezens niet kunnen bestaan en de gebruikelijke natuurwetten eindigen.

Omdat er in het heden geen methode en geen middel bekend was om een negasfeer te bestrijden, reisde Perry Rhodan twintig miljoen jaar naar het verleden om zo'n gebeuren mee te maken. Inderdaad werd toen door een gigantisch machtsvertoon een negasfeer verhinderd. In de huidige tijd teruggekeerd, verzamelt de onsterfelijke Terraan alle bondgenoten om zich heen en trekt ten strijde voordat het te laat is: of Hangay zal binnenkort een bouwplaats van de chaos zijn, of het komt tot een retroversie ...


Ondanks alle tegenslagen is het gelukt. Hoewel er ook slachtoffers te betreuren zijn, wiens verlies nog door niemand overzien kan worden, werd Hangay gered - en daarmee waarschijnlijk ook de lokale groep. Met de succesvolle retroversie en het definitieve einde van de negasfeer Hangay is er voor TRAITOR eigenlijk geen reden meer om nog langer in de Melkweg te blijven.

KOLTOROC ziet dit echter helemaal anders. Hoe de chaopressor op de schijnbare nederlaag reageert, beschrijft Horst Hoffmann in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Retroversion

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: gevecht in de accretieschijf – ze weifelen tussen hoop en ondergang.


Locatie en tijdsruimte: centrumregio van Hangay – 15 tot 17 november 1347 NGT (4934 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan zoet GLOIN TRAITOR om de naald van de chaos de finale slag toe te brengen. De Nucleus – Het vergeestelijkte wezen en de zaakwaarnemer van HET bereidt zich voor op de laatste stap. Kamuko – ARCHETIM's voormalige principale overkomt haar angsten en gebruikt de nachtlicht-uitrusting. Kantiran – De patroon van de vredesvaarders ziet vrienden sterven en moet improviseren.De substantie van de drie messengers, die de retroversie moeten uitvoeren van de proto-negasfeer van Hangay, zal snel zijn opgebruikt. Het is dus van belang om GLOIN TRAITOR te vinden en te vernietigen. Alle schepen van de galactici en vredesvaarders nemen deel aan de zoekactie. Op 15 november 1347 NGT vangt de JULES VERNE een radiobericht op in een verouderde LVT-vlootcode. Deze stamt af van een cilindervormig ruimteschip, dat meteen weer verdwijnt: het kan alleen gaan om het lang vermiste SOL-middeldeel. Er vindt een rendez-vous plaats, waarbij Atlan en Ronald Tekener zich zeer wantrouwig opstellen, want zij kennen de JULES VERNE niet, en bij de bemanning kan het gaan om door TRAITOR gefabriceerde kopieën. Dat er met Ekatus Atimoss een duaal-wezen aan boord is vereenvoudigd de zaak ook niet. Nadat alle misverstanden en twijfel uit de weg zijn geruimd komt het tot een vrolijk weerzien van de oude vrienden. Informatie wordt uitgewisseld.

Nog dezelfde dag ontvangt de THEREME II, nadat ze Polm Ombar's OREON-capsule voor de vernietiging hebben behoed in een klein zwartgat, een colonne-radiobericht dat de ESCHER-processors hebben verzonden op Anun-Faeris. Zo word GLOIN TRAITOR weer ontdekt. Die naald van de chaos vlucht meteen weer in het centrum-zwartgat, maar Kamuko kan de koers volgen met haar nachtlicht-uitrusting. Nog op 16 november geeft Perry Rhodan het bevel voor de volgende aanval. In het ontbrandende gevecht (maar vier chaos-eskaders beschermen GLOIN TRAITOR) worden structuurbrander-torpedo's afgevuurd. Het veroorzaakt echter geen doorslaggevend effect, maar in GLOIN TRAITOR's veiligheidsschermen ontstaat een structuurscheur waardoor Kantiran kan binnendringen met de THEREME II. Van zo dichtbij kan hij enige veiligheidsscherm-projectors vernietigen. Bij het gezamenlijk trommelvuur van de eenheiden van de galactici grijpt nu ook CHEOS-TAI in. De WET-gever vuurt met alle wapens op de naald van de chaos en beschadigt deze zwaar. GLOIN TRAITOR breekt in stukken en wordt samen met alle traitanks verslonden door het zwartgat Athaniyyon.

Nu kunnen de messengers hun werk voltooien, maar daarmee is niet al het werk gedaan. De Nucleus verklaart dat Hangay vanwege diens herkomst uit het Tarkan universum een speciale 'aanleg' heeft om zich makkelijk te ontwikkelen tot een negasfeer. Deze aanleg moet apart worden verholpen en dat kan alleen de Nucleus tot stand brengen met de opgeslagen energie die is afgetapt uit ARCHETIM's lichaam - het beschouwt dit als hoogst berijkbare doel en de bekroning op zijn existentie. Het collectiefwezen straalt al zijn energie af en dooft uit.

Daarmee normaliseren de verhoudingen in Hangay. De chaos-fysiek is teruggedrongen en het psionische netwerk wordt volledig gerepareerd. Eigenlijk is er voor TRAITOR geen enkele reden meer om zich nog langer op te houden in deze lokale groep. Maar KOLTOROC, die in de duale-metropool zijn wonden likt, neemt deze zaak zeer persoonlijk op. Hij vreest totaal niet om zich te rechtvaardigen voor de chaotarchen vanwege zijn mislukking (het vestigen van een negasfeer lukt maar in één op de duizend gevallen), maar hij wil wraak. Hij eist dat Perry Rhodan hem bezoekt in de duale-metropool, anders zal hij Rhodan's thuis en de mensheid vernietigen. Rhodan is bereid om voor de Aarde te strijden, voor de zekerheid echter vertrekken op 17 november 1000 OREON-capsules met alle belangrijke informatie richting het Sol-stelsel.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende