< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2452 • 1823    OPERATIE KOBALTBLAUW


De toestand voor Perry Rhodan en de mensheid is wanhopig: een gigantische ruimtevloot, de terminale colonne TRAITOR, heeft de planeten van de Melkweg bezet. Ze werkt in opdracht van de chaotarchen, en haar doel is een compromisloze uitbuiting. De Melkweg met al zijn zonnen en planeten moet als hulpbron gebruikt worden om het bestaan van een negasfeer te beschermen. Deze kosmische ontwikkeling ontstaat in de naburige galaxie Hangay - een oord waarin gewone levende wezens niet kunnen bestaan en gebruikelijke natuurwetten eindigen.

Met vertwijfelde acties lukt het de mensen op Terra en op de planeten van het zonnestelsel om de toegang van de terminale colonne te weerstaan. Ze verschansen zich achter het TERRANOVA-scherm en proberen op z'n minst de terminale colonne te hinderen.

Om iets massiefs tegenover de dreigende ondergang van de menselijke civilisatie te kunnen stellen, grijpt Rhodan naar een overmoedig plan: met het ruimteschip JULES VERNE reist hij naar het verleden van rond de twintig miljoen jaar voor het begin van de jaartelling, om te observeren op welke wijze het ontstaan van een negasfeer toen werd verhinderd. Nadat de missie is voltooid, keert de JULES VERNE weer terug naar haar tegenwoordige tijd - als gevolg van een beschadiging belandt ze echter niet in de eigen Melkweg, maar blijft vele miljoenen lichtjaren verwijderd in de galaxie Tare-Scharm. Daar zit ze gevangen op een scheepswerfwereld van de kosmocraten - hun enige hoop is nu de operatie kobaltblauw ...


Mondra Diamond's plan is brutaal en vol risico's. Precies dat kenmerkte tot nog toe bijna elk Terraans succesverhaal. Maar aan elke succesfase komt ook weer een keer een eind. Over de verdere avonturen van het dievencommando bericht Christian Montillon in zijn spannende vervolgroman.


Oorspronkelijke titel: Operation Kobaltblau

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: een commando van dieven in actie – Mondra Diamond voert een heikel plan uit.


Locatie en tijdsruimte: Evolux – mei/juni 1347 NGT, boordtijd (4934 na Chr.)


Hoofdpersonen: Mondra Diamond – Perry Rhodans partner droomt van een oplossing voor alle problemen. Ekatus Atimoss – De duaal wordt een onontbeerlijke partner van de Terranen. Gucky – De muisbever heeft uitgebreid de gele­genheid om zijn psi-spierballen te tonen. Commander Pothawk – De Laosoor mag eindelijk weer zijn vakgebied uitoefenen. Do Taptargo, Vanta Aquinto en Siso Dirio – Drie Yakonto's raken verward in de valkuilen van de liefde.Perry Rhodan is met enige Yakonto op expeditie gegaan en wordt pas over enige weken terugverwacht. Mondra Diamond is zolang de waarnemend plaatsvervanger. Ze laat de tijd niet onbenut verstrijken en wil daarbij de door de Yakonto open gelaten overbrengerpoort gebruiken.

Langzamerhand rijpt een plan: het kobaltblauwe-cilinderruimteschip PENDULUM, dat kort voor de oplevering staat in de centrumwerf van de steile stad, moet worden bezet en mogelijkerwijs worden gekaapt. Daarmee willen de galactici Dyramesch, de bestuurder van de werfplaneet, chanteren om ten minste een passage af te dwingen naar hun thuis-Melkweg of, indien mogelijk, meteen met het nieuwe cilinderruimteschip naar huis te vliegen.

Zo gaat een commandogroep aan de slag die toegang probeert te krijgen tot de centrumwerf via een ander segment waar hoogwaardige schakelaars worden gefabriceerd voor de cilinderruimteschepen. Daarbij komen ze een groep Yakonto tegen die al op dezelfde locatie als kwaliteitscontroleurs zoeken naar productiegebreken, en die bereid zijn om hen te helpen. Natuurlijk volledig onofficieel, want op Evolux broeit het. De bestuurder Dyramesch heeft vele tegenstanders geschapen en alleen de werf-trouw verhindert dat er een oproer uitbreekt.

Zo komt het commando aan in de steile stad. Maar de toegang tot de werf is extreem beveiligd. Alleen via een defecte oude overbrenger kan het eventueel lukken, als men deze gedeeltelijk verwoest en erop hoopt dat het dan door de meta-lopers wordt gerepareerd en de huidige toegangsversperring niet opnieuw wordt hersteld.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende
De afbeelding hieronder is een hommage aan de overleden Perry rhodan auteur Ernst Vlcek  (* 9 januari 1941 te Wenen in Oostenrijk, † 22. April 2008 te Brunn am Gebirge in Oostenrijk)