< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2451 • 1822    DE METALOPERS


De situatie voor Perry Rhodan en de mensheid is wanhopig: een gigantische ruimtevloot, de terminale colonne TRAITOR, heeft de planeten van de Melkweg bezet. Deze treedt op in opdracht van de chaotarchen, met een compromisloze exploitatie als doel. De Melkweg met al zijn zonnen en planeten zal worden benut als hulpbron om het bestaan van een negasfeer veilig te stellen. Deze kosmische structuur ontstaat in de nabijgelegen galaxie Hangay - een oord waar normale levende wezens niet kunnen bestaan en traditionele natuurwetten eindigen.

Met wanhopige acties slagen de mensen op Terra en de planeten van het zonnestelsel erin zich tegen de ingreep van de terminale colonne te weren. Ze verschansen zich achter het TERRANOVA-scherm en proberen de terminale colonne op zijn minst te storen.

Om iets substantieels tegenover de dreigende ondergang van de menselijke beschaving te kunnen stellen, neemt Rhodan zijn toevlucht tot een gewaagd plan: met het ruimteschip JULES VERNE reist hij zo'n twintig miljoen jaar terug in de tijd om te zien hoe het ontstaan van een negasfeer destijds is verhinderd.

Na afloop van de missie keert de JULES VERNE terug naar het heden, maar vanwege een beschadiging komt hij niet in de Melkweg terecht, en blijft miljoenen lichtjaren verderop in de galaxie Tare-Scharm steken. Daar ontmoeten ze de metalopers ...


Hoewel de situatie naar buiten toe onveranderd blijft, schijnen er zich onder het oppervlak van de ordeplaneet Evolux tendensen af te tekenen, welke positieve gevolgen voor Perry Rhodan en de JULES VERNE kunnen hebben. Maar nog is de macht van Dyramesch ongebroken. Mondra Diamond wil hierin verandering brengen. Over haar plan vertelt Christian Montillon in aflevering 2452.


Oorspronkelijke titel: Die Metaläufer

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz / Horst Gotta

Plantekening (Duits exclusief): kobaltblauwe cilinder door Mark Fleck

Nederlandse vertaling: TinTaalSamenvatting: geïsoleerd op de witte wereld – de Terranen komen een vreemde helper tegen.


Locatie en tijdsruimte: Evolux – mei 1347 NGT, boordtijd (4934 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan zoekt naar bondgenoten op Evolux. Castun Ogoras – De commandant van de Ya­konto brengt een ridder van de diepte naar de leider van zijn volk. Mondra Diamond – De Terraanse ontmoet meta-lopers. Ekatus Atimoss – Opnieuw helpen de para-polarisators van de duaal zijn voormalige vijanden.De bemanning van de JULES VERNE zit vast op Evolux, een werfplaneet van de kosmocraten, en staat onder quarantaine. Bij een proefboring met conventionele middelen, om te proberen de energievelden van het segment Gelephant te ondertunnelen, stoot men na circa 70 meter op vormvast gesteente en moet men noodgedwongen stoppen. Ook deze weg schijnt versperd – van een andere test op een andere plek is niets bekend.

Intussen gaan de 'spookreparaties' van verscheidene aggregaten aan boord verder. Deze worden door de meta-lopers uitgevoerd, een met de Paddlers of Erranten aanverwant volk. De meta-lopers worden niet waargenomen omdat ze evenals hun verwanten de vaardigheid beheersen van het structuur-lopen. De meta-lopers zijn de reparatietechnici van Evolux en extreem werklustig en ze bezitten een zeer vooruitstrevende techniek. Ze werden in eerste instantie alleen voor een inventarisatie naar het schip gestuurd. De ongewone technologie-mix van de JULES VERNE trok ze enorm aan. Zo komen er steeds meer meta-lopers om hun classificatiepunten voor uitgevoerde reparaties te verdienen.

Terwijl de Terranen naar andere vluchtmogelijkheden zoeken, arriveert er een delegatie van Yakonto onder leiding van Castun Ogoras. Perry Rhodan wordt uitgenodigd om Wan Ahriman, de onofficiële leider van de Yakonto, te ontmoeten in Mac'lai. Hiervoor neemt hij Icho Tolot mee. Men gebruikt de derde overbrengerpoort die eigenlijk moest worden gedeactiveerd, maar echter nog actief is achtergelaten door de Yakonto. Onderweg tonen de Yakonto aan Rhodan hun lichtstad met hun kerkhof waarop zich obelisken bevinden die geen schaduw werpen. Rhodan trekt net als Tolot meteen het voor de hand liggende verband met de Cypronen, respectievelijk de nega-Cypronen, maar vermeldt hier echter voorlopig niets van tegenover de Yakonto.

Rhodan wordt voorgeleid tot de heimelijk opererende sequentie-raad van de Yakonto. Dit zijn de voormalige leiders van Evolux die 900 jaar geleden door Dyramesch zijn afgezet toen hij de macht overnam om een productietoename van 0,35% door te voeren op Evolux. Dit werd door de sequentie-raad definitief afgewezen omdat het de harmonie en perfectie op Evolux in gevaar zou brengen, en er tot dan toe nooit een fout was voorgekomen bij de productie bij een schip van het type kobaltblauwe-cilinder, maar dat dit thans alleen een kwestie van tijd zou zijn. De raad had zich in conserveringstanks teruggetrokken en observeerde sindsdien zo veel als mogelijk vanuit het verborgene. Men meent thans al toenemende storingen waar te nemen en wil dat verder afwachten. Het grootste probleem is daarbij de werf-trouw, die een direct handelen tegen Dyramesch verhindert.

Perry neemt het besluit om de raad te confronteren dat de Yakonto waarschijnlijke afstammen van de Cypronen en nega-Cypronen. Hij wil ze op deze wijze meer aan zijn kant krijgen en uit hun tent lokken. Hij is zich echter ook van de risico's bewust dat hij daarmee wellicht precies het tegendeel kan bereiken. Om die reden stuurt hij Icho Tolot terug om het bewijs van de JULES VERNE op te halen en om bij alles iedere aanwijzing over de aanwezigheid van de VERNE in het verleden te verwijderen. Na acht uur is Tolot terug en wordt het bewijs getoond. De Yakonto kunnen zich vanwege de werf-trouw niet openlijk aan de kant van de galactici scharen, maar van hun vriendschap en sympathie kan man zeker zijn. De Yakonto willen nog een keer het bewijs verifiëren en verzoeken nog wat tijd om de nieuwe situatie te verwerken en te overdenken. Perry vertrouwt hen bovendien een medaillon toe, dat hij van de Cypronen had gekregen, waarin via mentale weg information werd opgeslagen.

Ekatus Atimoss is intussen ontwaakt en test zijn vaardigheden. Daadwerkelijk lukt het hem, ook onder de omstandigheden van de verhoogde hyperimpedantie, om para-polarisators te creëren en te gebruiken. Hij heeft daar alleen meer kracht voor nodig. Zijn verlangen naar het vibra-psi wordt onderdrukt door medicamenten uit een operatief ingebracht reservoir. Verborgen achter zijn parapool-sluier ontdekt hij de meta-lopers. Daar Perry er niet is en hij verder niemand vertrouwd, praat hij erover met Mondra Diamond.

Samen met de duaal en de geoloog Eziel Querada volgen ze de meta-lopers en raken zo diep in het ondergrondse van Evolux. In een stad van de meta-lopers komt het tot een incident met Querada, waarbij deze zwaar gewond raakt. De meta-lopers zijn ontstelt en bieden hun excuus aan. Ze besluiten evenwel om zich voorlopig van de JULES VERNE terug te trekken, onder andere ook om de meta-trouw niet te verzaken. Maar al snel komen 'toevallig' 300 meta-lopers bijeen die twee uur later weer 'toevallig' op de VERNE aan de slag gaan. Ze beginnen nu ook om grotere aggregaten niet alleen te repareren maar compleet door andere, zoals het object Hephaistos, te vervangen.

Na Perry's terugkeer op de VERNE verschijnt na enige tijd een afvaardiging van de Yakonto, die verzoeken om Perry's deelname aan een expeditie naar een oeroud ruimteschip, met de vorm van een zwarte obelisk, dat meer dan 60.000 jaar geleden in Tare-Scharm's halo werd gevonden. Bij hun vertrek 'vergeten' de Yakonto om de overbrenger uit te schakelen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende