< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2449 • 1820    DE LAATSTE STRIJD


In het voorjaar van 1346 Nieuwe Galactische Tijdrekening staat de mensheid voor de grootste bedreiging in haar geschiedenis. De terminale colonne TRAITOR heeft de Melkweg bezet en alle bewoonde planeten onder zijn heerschappij gebracht. De gigantische ruimtevloot staat in dienst van de zogenaamde chaotarchen. Hun doel is het uitbuiten van de hulpbronnen van de Melkweg om het bestaan van de negasfeer in Hangay te waarborgen: een plek waar gewone wezens niet kunnen bestaan en de gebruikelijke natuurwetten niet gelden.

Perry Rhodan is met de JULES VERNE twintig miljoen jaar in het verleden gereisd, omdat toen de enige hem bekende succesvolle 'retroversie' van een negasfeer plaatsvond. En uiteindelijk komt het tot een beslissing tussen orde en chaos: het is de laatste strijd ...


De retroversie is uiteindelijk gelukt, al was het tegen een hoge prijs. En niemand kan gezien de zware beschadigingen garanderen, wanneer en waar de JULES VERNE haar contextsprong zal beëindigen. Meer daarover vertelt chef- en exposé-auteur Robert Feldhoff in de 'kleine jubileum aflevering' 2450.


Oorspronkelijke titel: Die Finale Schlacht

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz / Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Richard GeukensSamenvatting: de JULES VERNE bij de gebeurtenissenhorizon – de retroversie is in zicht.


Locatie en tijdsruimte: Margin-Chrilox – mid mei 20.059.812 v. Chr.


Hoofdpersonen: Generaalse Kamuko – ARCHETIM's principale neemt bezit van de nachtlicht-ui­trusting. ARCHETIM – De superintelligentie plaatst zich in de grote strijd – en zijn ergste vijand. Ki-Myo – De generaal van de finale veldslag moet zijn troepen de dood insturen. Perry Rhodan – De Terraan neemt voor de toekomst ter wille van zijn thuis een groot risico.Ki-Myo, ARCHETIM's gezant voert de verenigde vloten aan als generaal in de finale veldslag, hoewel hij zijn oude lichaam nauwelijks nog overeind kan houden in zijn lichaamsvermomming. Hij smeekt ARCHETIM om hulp omdat hem informatie over het doel van de vloot ontbreekt. Deze stuurt hem ten slotte een bewustzijnssplinter die dient als morele steun. In werkelijkheid bezit Ki-Myo de kennis over het doel van de vloot; ARCHETIM had het alleen geblokkeerd.

De vloot arriveert in de buurt van het doelgebied bij het zwartgat Margin-Chrilox, begeleid door 58 WET-gevers. Deze zullen voor dragelijke (hyper-)fysische omstandigheden zorgen zodat de ca. een miljoen schepen omvattende vloot effectief kan strijden.

Uiteindelijk ontdekt de vloot GLOIN TRAITOR, de spil van de chaos. Deze wordt evenwel door 100.000 traitanks, vijf colonne-MACHINES en meerdere gekoppelde colonne-forten en andere grote eenheden bewaakt. ARCHETIM onthult Ki-Myo de zin van de veldslag: GLOIN TRAITOR manipuleert het psionische-net en veroorzaakt zo indirect de grenswal. Zodra GLOIN TRAITOR is vernietigd kan ARCHETIM ongehinderd met de reparatie beginnen van het psionische-net. De grenswal zal ineenstorten zodat een kosmische boodschapper, die uiteindelijk de negasfeer ongedaan zal maken, naar binnen kan vliegen.

Intussen ontwaakt Kamuko aan boord van de JULES VERNE en de galactici overhandigen haar de vector-helm; hierdoor is haar nachtlicht-uitrusting weer compleet. Zo is ze in staat om de JULES VERNE te leiden tot vlakbij de plek van de finale veldslag. Weliswaar wordt de JULES VERNE door traitanks opgejaagd en zwaar beschadigd. Kamuko wil beslist terug naar haar vloot en vertrekt uiteindelijk alleen met een space-jet van de SPIRIT-klasse. Ze doolt door de chaos zonder verder te komen.

Intussen leidt generaal Ki-Myo zijn vloot zo goed als hij kan. Maar zonder de oriëntatiemogelijkheden van de nachtlicht-uitrusting, en zijn gebrek aan gevechtservaring, lijden zijn troepen onnodig hoge verliezen. Door een flankaanval kan hij GLOIN TRAITOR afleiden waardoor de WET-gevers de stabiele zone in één klap kunnen uitbreiden. ARCHETIM's gezamenlijke vloot stort zich vervolgens op GLOIN TRAITOR en kan tenslotte de spil van de chaos vernietigen.

ARCHETIM begint de retroversie, met de behulp van de CHEOS-TAI WET-gever als katalysator en kanaliserend psi-relais, door de opeengehoopte psi-energie gecontroleerd af te geven in het psionische-net. Toch duikt in dat moment een deel van het element der duisternis op dat niet is opgeeist door de afleidingsmanoeuvre bij Bi-Xotoring. ARCHETIM's oerangst voor de duisternis breekt uit en vernietigt de duisternis door een enorme explosie van psi-energie. De explosieve klap was zo gewelddadig dat ARCHETIM per ongeluk zichzelf dodelijk heeft verwond. In ieder geval is de retroversie onomkeerbaar in gang gezet en kunnen de chaosmachten zich zonder GLOIN TRAITOR niet meer handhaven. Ki-Myo beveelt de terugtocht van alle troepen en overlijd daarna.

De bemanning van de JULES VERNE weet nu alles wat ze wilde weten en langzamerhand wordt de situatie steeds gevaarlijker want de sneller dan licht aandrijving is niet inzetbaar. Derhalve beveelt Perry Rhodan een nood-contextsprong. Kamuko is ongemerkt in een cirkel gevlogen en stuit weer op de JULES VERNE. Op het moment dat de space-jet wordt binnen gesluisd, dematerialiseert de JULES VERNE. De gasten aan boord, Pothawk en zijn Laosoors, de vier Cyproonse-sferici en de duaal Ekatus Atimoss worden noodgedwongen meegenomen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende