< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2447 • 1818    WACHTEN OP XRAYN


In het voorjaar van 1346 Nieuwe Galactische Tijdrekening staat de mensheid voor de grootste bedreiging in haar geschiedenis. De terminale colonne TRAITOR heeft de Melkweg bezet en alle bewoonde planeten onder haar controle gebracht.

De gigantische ruimtevloot staat in dienst van de zogeheten chaotarchen. Het is hun doel de hulpbronnen van de Melkweg te exploiteren om het bestaan van de negasfeer in Hangay te waarborgen: een oord waar gewone levende wezens niet kunnen bestaan en de gebruikelijke natuurwetten eindigen.

Perry Rhodan is met de JULES VERNE 20 miljoen jaar terug in de tijd gereisd, omdat toen de enige hem bekende geslaagde 'retroversie' van een negasfeer plaatsvond. Deze wordt vooral door de superintelligentie ARCHETIM doorgevoerd, maar de opperbevelhebster ervan is verdwenen. Perry Rhodan krijgt de opdracht haar terug te brengen. Zijn doel is de nega-stad, waar ze allemaal wachten op XRAYN ...


De JULES VERNE is door een sprong naar de hyperruimte weer eens op het nippertje aan de traitanks ontkomen. Maar ze heeft haar missie volbracht en daar gaat het uiteindelijk om. Auteur Hubert Haensel schildert de grote gebeurtenissen die zich in Tare-Scharm gaan voltrekken in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Warten auf Xrayn

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): ruimteschip in ARCHETIM's vloot: schaarkruiser van de To s'amosa door Johannes Fischer

Nederlandse vertaling: Scriptura/Sinne Johannes SinnemaSamenvatting: inzet voor generaal Kamuko - het uur van de mutanten.


Locatie en tijdsruimte: De nega-stad – mei 20.059.812 v. Chr.


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De onsterfelijke ontvangt een mentale oproep van de wijsgeer. Gucky – De muisbever verheugt zich op actie. Ekatus Atimoss – De duaal toont zich tegenover Perry Rhodan dankbaar. Generaalse Kamuko – ARCHETIM's commanderende generaal moet iets verschrikkelijks doorstaan.De PLURAPH is aangedokt bij een kwartier van de nega-stad, een conglomeraat bestaande uit ruimtestations met een diameter tot 100 km, die geconcentreerd zijn in een ruimtebol met een diameter van ongeveer 2200 km. De oorspronkelijke bemanning, de Urenzo Sa'pha, is in de zangkoor-karavaan opgegaan, zodoende is het schip nu onbestuurbaar. Voor de terugreis naar de JULES VERNE blijft alleen de mogelijkheid over via de meegenomen verre-afstand overbrenger.

Maar allereerst moeten de expedities van de galactici (Perry Rhodan, Gucky en Icho Tolot met de duaal Ekatus Atimoss) en de Laosoors (Pothawk en zijn broers evenals negen andere meesterdieven) de principale Kamuko bevrijden die in de nega-kerker wordt gefolterd en gevangen gehouden. Daarbij wordt ook de klauw van de laboraten ingezet om haar te dwingen tot medewerking met de chaostroepen.

Daar alle bezoekers van de nega-stad genieten van bijna volledige bewegingsvrijheid, vertrekt het commando met meerdere zwevers om kwartier uit te zoeken nabij de nega-kerker. Alleen twee Laosoors blijven achter om de springlading voor te bereiden van de PLURAPH. Op de heenvlucht heeft Perry Rhodan kort mentaal contact met een vergeestelijkt wezen dat hem vriendelijk is gezind.

De nega-kerker is een ruimtestation met een diameter van circa 400 m, dat omgeven is door een hoogwaardig energiescherm. Om in het station te komen laten de bevrijders zich door Gucky aan boord teleporteren van de zwevers die naar binnen vliegen. In een zelden gebruikt opslagruimte richten ze een bruggenhoofd op en bereiden ze de bevrijdingsactie voor. Ze plegen technische sabotage en stichten voldoende verwarring in het station met het openen van alle celdeuren. Na het uitschakeling van alle beveiligingsschermen kunnen ze Kamuko, die zich intussen verzet tegen haar bevrijders, tezamen met haar nachtlicht-uitrusting meenemen en trekken ze zich terug naar de PLURAPH.

Perry Rhodan neemt zelf geen deel aan de bevrijding van de principale omdat hij het mysterieuze immateriële wezen wil opzoeken dat de wijsgeer van Azdun wordt genoemd. Deze oefent een fascinerende aantrekkingskracht op hem uit, en alleen met behulp van Ekatus Atimoss en Gucky kan hij zich weer losmaken uit zijn ban. Van deze wijsgeer verneemt Perry Rhodan dat de nega-stad ervoor dient om een klein gebied, de temporele-arcade, op te laden met met vibra-psi zodat er speciale condities worden geschapen waardoor het voor een chaotarch zoals Xrayn mogelijk wordt om zonder het gevreesde transformatie-syndroom actief te kunnen zijn in ons universum.

Ondertussen is KOLTOROC's nadering nu al te bespeuren zodat het de hoogste tijd wordt voor de terugtocht. Na aankomst op de JULES VERNE vernemen ze dat de ingang tot CORRIDOR VAN DE ORDE wordt geblokkeerd door een grote vloot traitanks. Opnieuw begint een vlucht met onbekende bestemming.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende