< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2442 • 1813    BASIS IN DE CHAOS


In de lente van 1346 NGT wordt de mensheid geconfronteerd met de grootste bedreiging uit haar geschiedenis. De terminale colonne TRAITOR heeft de Melkweg bezet en alle bewoonde planeten onderworpen.

De reusachtige ruimtevloot staat in dienst van de zogenaamde chaotarchen. Hun doel is de hulpbronnen van de Melkweg te plunderen om het bestaan van de negasfeer in Hangay te beschermen: een plaats waar gewone levende wezens niet kunnen bestaan en de normale natuurwetten niet meer gelden. Als Atlan, de onsterfelijke Arkonide een expeditie naar Hangay leidt, weet hij dat het legendarische generatieruimteschip SOL daar spoorloos is verdwenen. De SOL was al enige tijd in de handen van TRAITOR, maar Ronald Tekener en de Mom'Serimer wisten het gezag over hun ruimteschip te heroveren - vlak onder de neus van een progressiehoeder. Maar daarmee zijn ze nog lang niet buiten de gevarenzone. Zij hebben, net als Atlan, een basis in de chaos nodig ...


Atlan en het onderzoeksteam hebben de entropische cycloon gelukkig overleefd - de waardevolle gegevens konden aan de RICHARD BURTON worden gezonden voor verdere analyse. Meer over de gebeurtenissen rond de raadselachtige para-positroniek vertelt Christian Montillon in deel 2443.


Oorspronkelijke titel: Stützpunkt im Chaos

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Gerard KetelaarsSamenvatting: de hyperruimte verandert – wetenschappers in de verdrukking aan het front.


Locatie en tijdsruimte: Hangay – eind oktober tot november 1346 NGT (4933 na Chr.)


Hoofdpersonen: Dr. Stunn Browne – De hyperfysicus en leider van de onderzoeksgroep vermoedt dat zijn team en hemzelf een risicovolle missie staat te wachten. Leutnant Boba Chomper – Een soldaat met velen vaardigheden. Atlan – De Arkonide probeert een wetenschapsteam te redden.De RICHARD BURTON en haar begeleidende schepen stichten een steunpunt in het Winola-stelsel op de derde planeet, waar zich tevens een contactwoud bevindt. Atlan begeeft zich daarna met de RICHARD BURTON naar de ruimtesector Shiva-Bazal, waar volgens ESCHER's berekeningen een belangrijke gebeurtenis gaat plaatsvinden. Trim Marath bevestigt dit want zijn vaardigheid als kosmos-speurder geeft hem de indruk dat de sector 'ziek' is. Onderweg wordt op 27 oktober 1346 NGT het door Ronald Tekener in de colonneradio ingelaste koekoeksbericht ontvangen. Daar een van de 300 vragen geen betekenis heeft kan de boodschap niet worden ontcijferd.

Een groepje wetenschappers wordt in een kleine ruimtecapsule uitgesluist. Het team heeft een verbeterde Kantor-sextant bij zich en hoopt belangrijke meetgegevens te verzamelen. Niemand heeft erop gerekend wat er in het doelgebied staat te gebeuren: een dozijn chaos-eskaders verschijnt, bovendien een colonne-MACHINE en ongeveer honderd colonne-forts. Deze laatsten verbinden zich tot één lange constructie in de vorm van een dubbelhelix. Op de RICHARD BURTON observeert men de gebeurtenissen met grote zorg. Als meerdere proto-chaotische cellen in het doelgebied ontstaan trekken TRAITOR's troepen zich steeds meer terug. Enige tijd later nadert een entropische cycloon.

Atlan vertrekt alleen in een space-jet om het wetenschapsteam te evacueren. Dat lukt niet voor de aankomst van de cycloon. Ditmaal worden eerst andere minder gevaarlijke effecten waargenomen. Blijkbaar zet de cycloon de eerder verzamelde bioforen vrij. Daarna gebeuren weer de reeds bekende storingen. Ternauwernood lukt de terugvlucht naar de RICHARD BURTON. Dan wordt duidelijk wat TRAITOR met al deze acties beoogt: de proto-chaotische cellen verenigen zich tot één chaotische cel. De RICHARD BURTON moet voor de bijverschijnselen (hyperruimte bevingen en psionische schokgolven) vluchten. Daarna ontstaat het vibra-psi.

Uiteindelijk wordt de laatste vraag van de 'koekoeksbrief' opgelost. De boodschap luidt dat Tekener in het Ackut-stelsel op ze wacht.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende