< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2435 • 1806    DE NEGA-CYPRONEN


In het voorjaar van 1346 Nieuw Galactische Tijdrekening staat de mensheid voor de grootste bedreiging in haar geschiedenis. De terminale colonne TRAITOR heeft de Melkweg bezet en alle bewoonde planeten onder zijn heerschappij gebracht.

De gigantische ruimtevloot staat in dienst van de zogenoemde chaotarchen. Het is hun doel de hulpbronnen van de Melkweg te gebruiken om het bestaan van de negasfeer in Hangay te waarborgen: een oord, waarin normale levende wezens niet kunnen bestaan en gebruikelijke natuurwetten eindigen.

Perry Rhodan begeeft zich op een reis naar het verste verleden, om het geheim van de 'retroversie' op het spoor te komen. In de galaxie Tare-Scharm vindt hij in de Sarti Hobogey en de Cyproon Randa Eiss nieuwe bondgenoten. Hun voormalige tegenstander, de colonneduaal Ekatus Atimoss, sluit zich eveneens bij hen aan, nadat ze hem bevrijd hebben van de 'klauw van de laboraat'. En ze hebben een volgend ijzer in het vuur: de nega-Cypronen ...


Perry Rhodan, die zich op de wereld Tarquina steeds beter weet te behelpen, verneemt van de nega-Cypronen en hun geheim. In de volgende episode schakelen we over naar het Sol-stelsel. Daar gebeuren dingen van grote draagwijdte, en het raakt de hele mensheid.


Oorspronkelijke titel: Die Nega-Cypron

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Plantekening (Duits exclusief): Terraans ruimteschip: hypertact-Solonium-space-jet X-1 door Daniel Schwarz

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: Tarquina is de duikende wereld – het laatste bastion tegen de terminale colonne en Perry Rhodan, die zich op de wereld Tarquina steeds beter weet te behelpen, verneemt van de nega-Cypronen en hun geheim.


Locatie en tijdsruimte: Tarquina – 27 december 20.059.813 - 12 januari 20.059.812 v. Chr.


Hoofdpersonen: Mondra Diamond – Ze weigert om Perry Rhodan als verloren op te geven en raakt in dode­lijk gevaar. Alaska Saedelaere – De 'man met het mas­ker' neemt een beslissing met verstrekkende gevolgen. Perry Rhodan – De Terraan verneemt het geheim over de nega-Cyproon. Randa Eiss – De exponent moet opnieuw zijn tegenstander trotseren.De JULES VERNE dwaalt door de proto-negasfeer onder commando van Mondra Diamond en kan meermaals nog maar net ontkomen aan de vernietiging door traitanks. Alaska Saedelaere kan het halterruimteschip weer vlot trekken door de inzet van zijn vector-helm waarmee hij met nieuw kalibraties voor de hyperfysisch werkenden apparatuur de situatie kan verbeteren. Hij stuurt de JULES VERNE naar een ster in wiens peilschaduw zich ruimteschepen verbergen van de Cypronen. Na een aarzelende contactpoging krijgen de Cypronen vertrouwen in de galactici en brengen ze de JULES VERNE naar hun centrale wereld Tarquina.

Ondertussen bezoekt daar de exponent Randa Eiss, die zich beschikbaar stelt voor het hoogste abt van de raad, samen met Perry Rhodan, Ekatus Atimoss en Hobogey, het continent Baybark, het thuis van de nega-Cypronen, om bij hen ondersteuning te werven voor zijn kandidatuur. Dat doet ook zijn concurrent Deco Forlane.

Terwijl beide rivalen de leiders van de nega-Cypronen toespreken, zoeken Perry Rhodan en zijn begeleiders contact met de 'normale' nega-Cypronen om het mysterie op te lossen over dit deelvolk van de Cypronen. Daarbij komen ze op een begraafplaats van de nega-Cypronen en stuiten ze op stenen obelisken die geen schaduw werpen. Een vrouw geeft Perry Rhodan de gewenste informatie. 800 jaar eerder hadden de eerste nega-Cypronen zich verbonden met een lichaamloos wezen, zo ontstonden de eerste Cyno's die reeds over sterke psi-krachten beschikten en de gave beheersten van de gedaanteverandering.

Als de leider voor Randa Eis kiest kan zijn rivaal Deco Forlane dit niet accepteren en pleegt hij met zijn handlangers een aanslag op de leiding van de nega-Cypronen om ze te vermoorden. Dit mislukt echter door de superieure psi-krachten van de leiding. Randa Eiss doodt zijn tegenstander tijdens de aanslag.

Na zijn verkiezing tot het hoogste ambt van de raad krijgt Randa Eiss toegang tot de staatsgeheimen van zijn volk. Door het vibra-psi slinkt het Cypronen volk gestadig en op de langere termijn zou de soort ophouden te bestaan (met uitzondering van de nega-Cypronen, wiens aantal geleidelijk zal toenemen). De geheimzinnige geallieerde is niemand anders dan ARCHETIM, voor wie de Cypronen de proto-negasfeer karteren. Als ARCHETIM's gevolmachtigde fungeert Ki-Myo, een Aeganer uit het volk van de generaalse Kamuko. Tare-Scharm wordt reeds voor 45% door chaotische cellen en netwerken bedekt en staat bijna op het punt dat de uiteindelijke verandering tot een negasfeer onomkeerbaar wordt. Met het arriveren van de JULES VERNE op Tarquina komt het tot een weerzien van Perry Rhodan en Mondra Diamond.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende