< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2432 • 1803    PROTO-NEGASFEER


In het voorjaar van het jaar 1346 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening staat de mensheid voor de grootste bedreiging uit zijn geschiedenis. De terminale colonne TRAITOR heeft de Melkweg bezet en heeft er alle bewoonde planeten onder controle gesteld.

Hun gigantische ruimtevloot staat in dienst van de zogenoemde chaotarchen. Het is hun doel om de hulpbronnen van de Melkweg te benutten om het bestaan van de negasfeer in Hangay zeker te stellen: een oord waarin gewone levende wezens niet kunnen bestaan en waar de gebruikelijke natuurwetten ophouden te bestaan.

De strijd tegen TRAITOR wordt op vele fronten en door vele levende wezens gevoerd: zo zoekt Perry Rhodan in het diepste verleden naar het geheim van de 'retroversie'. Zijn pad voert hem in het kielzog van de superintelligentie ARCHETIM tot in de galaxie Tare-Scharm. Daar vindt hij in Hobogey, de wreker, net zoals in de Cyprons nieuwe bondgenoten - maar is dat voldoende? Want Tare-Scharm is allang een proto-negasfeer ...


Mondra Diamond's hoop bedriegt haar niet: Perry Rhodan is nog in leven; hij bevindt zich zelfs in relatieve veiligheid - tenminste voorlopig. Want Ekatus Atimoss, wiens toekomst op dat moment ongewis is, houdt zich nog steeds in zijn nabijheid op. Wim Vandemaan, de schrijver van de volgende aflevering, houdt zich hierin intensief met Ekatus Atimoss bezig.


Oorspronkelijke titel: Proto-Negasphäre

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Dirk BontesSamenvatting: op zoek naar een Terraan – en in actie tegen een chaotisch netwerk.


Locatie en tijdsruimte: INTAZO, Tare-Scharm – 20.059.813 v. Chr.


Hoofdpersonen: Kamuko – ARCHETIM's wetmatige moet een nederlaag verwerken en meteen opnieuw ten strijde trekken. Mondra Diamond – Perry Rhodan's vriendin geeft de hoop niet op. Gucky – De muisbever gelooft dat zijn oude vriend nog leeft.Terwijl de bemanning van de JULES VERNE nog altijd naar Perry Rhodan zoekt keert de generaal Kamuko verslagen in het INTAZO terug. 7000 schepen zijn vernietigd en tevens zijn er grote aantallen wrakken en ontelbare doden. Met als verschrikkelijk gevolg dat het ontstaan van het chaotische vlechtwerk niet kon worden verhinderd. Mondra Diamond geeft meteen opdracht om tot de TAROSHI, Kamuko's vlaggenschip, door te dringen om met de wetmatige in gesprek te komen. Met de GORATSCHIN haalt Mondra enige schipbreukelingen op en zo raakt ze volkomen probleemloos op de TAROSHI. Daar teleporteert Gucky haar rechtstreeks in Kamuko's vertrekken. Ze legt de wetmatige voor wat ze over Rhodan's situatie te weten is gekomen, maar de Aegaanse weegt af dat ze zich niet kan bezig houden met zulke kleinigheden gelet op de actuele nederlaag. Mondra moet dit maar accepteren, maar alsnog vertelt de generaal over een psi-storm die de TAROSHI teisterde toen het schip de proto-negasfeer had bereikt, bovendien was daarbij ook een reddingscapsule weggeschoten uit de TAROSHI – voor Diamond een duidelijke indicatie dat Glinvaran en Ekatus Atimoss Perry Rhodan hebben ontvoerd en met de TAROSHI het INTAZO hebben verlaten. De generaal is daar beslist niet van overtuigd, toch hebben de Terranen een beetje twijfel bij haar gezaaid. Diamond eist dat de JULES VERNE ook via de POORT mag vertrekken, wat Kamuko weigert.

Wat later worden bij IN 5 de brokstukken van een kleine space-jet ontdekt. Uit de analyse van de JULES VERNE resulteert dat niet Rhodan maar een Schohaake aan boord was toen het scheepje volledig werd vernietigd. Daarmee stapelen zich de indicaties op dat Rhodan en de beide traitoristen INTAZO werkelijk hebben verlaten. Ook Kamuko kan dan niet langer de ogen sluiten en geeft de order om de uitgang naar Eledain-Cishon te sluiten.

Nadat de generaal van de ARCHETIM-bode Ki-Myo nieuwe opdrachten krijgt roept ze onmiddellijk Diamond en Gucky bij zich. Ze legt beiden uit dat de superintelligentie binnenkort drie andere aanvallen op de proto-negasfeer heeft bepaald. Het eerste doel is het nieuw ontstane vlechtwerk bij Bi-Xotoring. Ze laat het aan de JULES VERNE over om samen met haar aanvalsvloot naar Tare-Scharm door te dringen. Verdere details durft ze uit veiligheidsoverwegingen niet te geven. Ze laat evenwel een datakristal zeer opvallend op haar bureau liggen, dat vervolgens door Gucky telekinetisch wordt ingepikt. Als terugkeer mogelijkheid biedt Kamuko de galactici aan om zich weer te verzamelen bij aanvalsdoel drie, circa duizend lichtjaren verwijderd van Bi-Xotoring. Om de exacte coördinaten van dit derde aanvalsdoel aan de JULES VERNE te kunnen doorgeven geeft de generaal de enige mogelijkheid om wachterzuilen in het schip te laten installeren. Bij gebrek aan ander opties accepteert Mondra Diamond dit.

Tijdens de terugkeer naar de JULES VERNE biecht Gucky zijn diefstal op. Eerst is Mondra ontzet maar nadat Kamuko zich ook na uren niet meldt vanwege de vermissing en het de wetenschappers van de galactici lukt om de data te ontcijferen, en daarbij ze op een actuele kaart stoten van Tare-Scharm, wordt het haar duidelijk dat Kamuko hen deze data 'onderhands toespeelde' en Gucky's natuurlijke nieuwsgierigheid daarbij zeer nauwkeurig heeft ingecalculeerd.

Volgens deze data is Tare-Scharm al voor vijfenveertig procent met chaos, alsook chaotische cellen en vlechtwerken, doordrongen.

Nadat de Bakosh'wish de wachterzuilen in de JULES VERNE hebben verbouwd, wat eigenlijk een zelfvernietigingsinstallatie is die over die integriteit waakt van de bemanning, begeeft het schip zich samen met 120.000 ruimteschepen op weg door de POORT. Zoals de bemanning heeft verwacht zullen de beide WET-gevers CHEOS-AKIS en CHEOS-DEGU een uitgang creëren bij het Bi-Xotoring-stelsel. Daar is bepaald dat beide gigantische stations opnieuw een aanval op het nieuw ontstane chaotische vlechtwerk starten, terwijl Kamuko's vloot de opdracht is toebedeeld om beide stations voor aanvallen te beschermen van traitanks.

Al kort nadat CHEOS-AKIS en CHEOS-DEGU ermee zijn begonnen om het chaotische vlechtwerk te degenereren arriveren de eerste traitanks en begint de ruimteslag. Ook de JULES VERNE, de eerst ter observatie op positie blijft, wordt bij het gevecht betrokken. Steeds meer TRAITOR-eenheden duiken op, maar pas als er een melding komt over een spoedig arriverende entropische cycloon trekken ARCHETIM's schepen zich terug. In een laatste bericht maakt Kamuko duidelijk dat er tegen een entropische cycloon geen ander middel bestaat dan te vluchten.

Met deze informatie verlaat ook de JULES VERNE het plaatselijke tafereel maar heeft echter meteen met aanzienlijke moeilijkheden te kampen, die door de chaotische invloeden zijn ontstaan in Tare-Scharm, die in de gevechtszone relatief werden geneutraliseerd door de WET-gevers.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende