< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2418 • 1741    DE ENTROPISCHE CYCLOON


In de lente van 1346 NGT wordt de mensheid geconfronteerd met de grootste bedreiging uit haar geschiedenis. De terminale colonne TRAITOR heeft de Melkweg bezet en alle bewoonde planeten onderworpen.

De reusachtige ruimtevloot staat in dienst van de zogenaamde chaotarchen. Hun doel is de hulpbronnen van de Melkweg te plunderen om het bestaan van de negasfeer in Hangay te beschermen: een plaats waar gewone levende wezens niet kunnen bestaan en de normale natuurwetten niet meer gelden. De onsterfelijke Arkonide Atlan onderneemt een gevaarlijke reis naar Hangay, naar het middelpunt van de gebeurtenissen. Er steeds op bedacht niet in een openlijke strijd met de veruit superieure vloten van TRAITOR verwikkeld te raken, zoekt Atlan informatie en bondgenoten in een galaxie die steeds meer van de gewone ruimte-tijdstructuren losraakt. Daarbij ontmoet hij tot zijn ontzetting een in opdracht van de vijand opererende SOL, maar hij vindt ook Dao-Lin-H'ay terug. Dan komen ze terecht in ... de entropische cycloon ...


Atlan is er zeker van dat de SOL, het laatste van de grote, legendarische lange-afstand ruimteschepen van de mensheid, een bijzondere plaats binnen Hangay inneemt. Hoe zou het zich anders zo onbevangen tussen de eenheden van TRAITOR kunnen bewegen? Leo Lukas, auteur van het volgende deel, ontsluiert dat geheim in deel 2419.


Oorspronkelijke titel: Der Entropische Zyklon

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Gerard KetelaarsSamenvatting: colonne-geomatici meten de koers verkeerd – Atlan waagt zich in de invloedssfeer van de chaos.


Locatie en tijdsruimte: RICHARD BURTON, Kalifurn, het scout-schip van Farick Gilitt – 14-19 augustus NGT (4933 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan – De Arkonide bezoekt opnieuw een contactwoud. Farick Gilitt – Een colonne-geomaticus moet vaststellen dat ook TRAITOR’s techniek kan falen. Trim Marath – De kosmos-speurder heeft een naar gevoel. Dr. Indica – De nexialiste is bezorgt om een onsterfelijke. ESCHER – De parapositron geeft de eerste onderzoeksresultaten door.De colonne-geomaticus van het Oahm'Cara insektoide volk van de colonne-fabriek INSTERBANE moeten met hun geomatische zintuigen de koers van de entropische cycloon YOMHALVU uitstippelen aan boord van een scout-schip, dat een diameter heeft van circa 110m. Ook voor colonne-techniek is het oponthoud nabij een entropische cycloon zeer veeleisend, zodat vele scout-schepen echt kwetsbaar zijn. Zo vergaat het ook Farick Gilitt met vijf van zijn broeders als ze in de omgeving van de entropische cycloon hun metingen verrichten. De aandrijving hapert wat resulteert in een noodlanding op een planeet in de buurt, waarbij het vaartuig ook nog wordt beschoten door een fort aan het oppervlak. Het neerstorten overleeft alleen Farick Gilitt, maar hij is zwaar gewond en ten dode opgeschreven.

De RICHARD BURTON is samen met de andere schepen van het Hangay-eskader onderweg naar sector Kuma-Saka, van waaruit een melding kwam over een waarneming van de SOL. Rondom deze sector verzamelen zich traitanks van de terminale colonne om zich terug te trekken, omdat er een entropische cycloon is aangekondigd.

Op de nabije planeet Kalifurn staat een contactwoud. Atlan da Gonozal vliegt er alleen heen met een space-jet om het contactwoud te waarschuwen en tevens te proberen om nauwkeuriger data te verzamelen over de entropische cycloon. Als cellenactiveerderdrager hoopt hij te overleven in bescherming van het contactwoud, die hij nog moet overhalen voor een schuilplek.

Op Kalifurn aangekomen legt Atlan zijn plan voor aan het contactwoud aldaar, die instemt. Kort voor de eerste uitlopers van de entropische cycloon registreert Atlan het neerstorten van het scout-schip en gaat hij op weg naar het wrak. Hij bergt een gewonde colonne-geomaticus en brengt hem naar het contactwoud, waar hij voor zijn dood nog belangrijke uitspraken doet.

Entropische cyclonen zijn kennelijk grote eenheden van de terminale colonne en zogezegd de tegenhangers van de sporenschepen van de kosmocraten. Ze verzamelen binnen hun invloedssfeer alle on- en noon-quanten en zijn daardoor dodelijk voor alle levende wezens in hun werkingsgebied. De ingezamelde vitaal-energie wordt aan de proto-chaotische cellen afgestaan om diens ontwikkeling te versnellen.

Na het voorbijtrekken van de entropische cycloon keert Atlan met zijn nieuwe inzicht terug naar de RICHARD BURTON. Daar heeft ESCHER ook al overeenkomstige conclusies getrokken. Men vliegt nu naar het Lettamas-stelsel, het centrum van deze sector van de door Attavennoks bevolkte werelden, en treft deze planeten volledig ontvolkt aan, overal alleen maar doden. Dan materialiseert de SOL in het stelsel. Ze beantwoordt geen enkele oproep van Atlan en in plaats daarvan verstuurt het een colonne alarmbericht en zet koers naar de RICHARD BURTON, die aan de aanval ontkomt door in lineairvlucht over te gaan.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende