< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2416 • 1739    DE MYTHE SCHERVENSTAD


In de lente van 1346 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening staat de mensheid voor haar grootste bedreiging ooit: de terminale colonne TRAITOR heeft de Melkweg bezet en alle bewoonde planeten onder controle gebracht.

De gigantische ruimtevloot staat in dienst van de zogenaamde chaotarchen. Hun doel is het om de hulpbronnen van de Melkweg te benutten om het bestaan van de negasfeer in Hangay te zekeren: een plaats waar gewone wezens niet kunnen bestaan en de gebruikelijke natuurwetten niet opgaan.

Perry Rhodan is met het speciale ruimteschip JULES VERNE ruim 20 miljoen jaar terug in het verleden van de Melkweg, die toen Phariske-Erigon heette, gereisd om de mensheid in het heden te redden. Atlan maakt ondertussen een gevaarlijke reis naar Hangay, naar het brandpunt van het gebeuren.

Al bijna twee decennia lang bevindt zich ondertussen het expeditieruimteschip SOL met de onsterfelijke Ronald Tekener in deze reusachtige galaxie. Door de hyperimpedantieschok van 1331 NGT aanvankelijk afgeremd, heeft het toch een enorme voorsprong op het squadron van Atlan. En zo is er genoeg tijd over voor de mythe schervenstad ...


In Hangay groeit de oppositie tegen TRAITOR - te weinig en te laat, zoals sommigen zullen vinden. Maar zonder de contactwouden stonden ze pas echt in verloren positie. Meer daarover vertelt Horst Hoffmann in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Mythos Scherbenstadt

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Django Mathijsen & Anaïd HaenSamenvatting: aan boord van het halterschip – een bijzondere revolutie begint.


Locatie en tijdsruimte: Hangay – augustus 1342 tot december 1343 (SOL), eind juli 1346 NGT (RICHARD BURTON) (4929 - 4930 en 4933 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan – De Arkonide verneemt het lot van de SOL. Dao-Lin-H’ay – De Kartaanse bereidt haar afscheid voor om haar eigen weg te gaan. Trim Marath – De kosmos-speurder heeft een voorgevoel van dood en verderf. Siri Solabas – Een Mom’Serimer ontdekt de vreugde en verplichtingen van zijn geslacht. Zeran Tronale – De Mom’Serimer preekt voor gelijke rechten tussen zijn volk en de langlevenden.Dao-Lin-H'ay worstelt met de dood en wordt in het medo-station van de RICHARD BURTON behandeld, maar is toch in staat om Atlan de geschiedenis van de SOL te vertellen. Zo verneemt de Arkonide ook dat Ronald Tekener en de Kartaanse definitief uit elkaar zijn gegaan – en dat Tekener lang nodig heeft gehad om dit feit te accepteren.

Op augustus 1342 NGT, elf dagen na de vlucht van Ultrablauw, stopt de SOL bij een zon met de naam Old Red. De SOL is in Hangay’s halo gestrand want haar sdl-aandrijving is zo goed als opgebrand. Er is echter hoop want uit het wrak van een op Rothger neergestorte TRAI-verzorger kon niet alleen bijna 260.000 ton aan khalumvaat worden geborgen, maar ook enige bijzondere hyperkristallen met de naam t-exagonium (tex). De Solaners vermoeden niet dat het hierbij gaat om salkriet, maar ze beseffen de mogelijkheden die deze substantie biedt. Met de hulp van de Mom'Serimers, die in de SOL leven en wensen om meer recht te krijgen op medezeggenschap (de jonge Zeran Tronale is zelfs bereid om een opstand te beramen), wordt een Space-Jet gemodificeerd en bovendien worden fusiereactors van sloepen uit de SOL ingebouwd. Op 1 december maakt de Space-Jet een succesvolle testvlucht. Met de tex is hypertaktvlucht mogelijk, evenwel wordt het daarbij snel opgebruikt.

Een half jaar later is het zo ver: de SOL kan verder vliegen in de richting van Hangay. De Solaners stellen vast dat TRAITOR bezig is om een soort wal rondom de galaxie op te trekken, die nu echter nog doordringbaar is. Er gebeuren onverklaarbare koersafwijkingen, die op het ontstaan van de negasfeer kun worden teruggevoerd, maar waardoor de SOL niet echt wordt gehinderd omdat de hypertaktvlucht meerdere duizenden nieuwe oriëntaties in zeer korte tijd mogelijk maakt. In oktober 1343 NGT ontwikkelt de Mom'Serimer Siri Solabas, samen met Blo Rakane, een khalumvaat-ommanteling voor het tex die de efficiëntie van dit hyperkristal verder verbeterd, omdat het nu mogelijk is om een deel te benutten van de deflagratie-energie. Dao-Lin-H'ay beveelt koers te zetten naar twee zonnelicht-stations, waarvan de positie haar bekent is. Beide stations zijn echter vernietigd en de SOL vindt op 8 und 24 oktober alleen nog maar wrakstukken van zonnelicht-7 en zonnelicht-12. Vermoedelijk werden ze door TRAITOR vernietigd, want de SOL wordt in de buurt van het tweede station aangevallen door traitanks en kan nog maar net ontkomen.

Dao-Lin-H'ay ontwikkelt een nieuw plan, dat bij Ronald Tekener weinig bijval oogst. Ze wil het verzet van Hangay’s volkeren tegen TRAITOR organiseren en is bereid om de SOL daarvoor te verlaten. Op 3 december nemen de Kartaanse en de Terraan deel aan een geheime conferentie van Hangay’s volkeren, die plaatsvindt op de planeet Yoki in de Yokituurse donkere stofwolk. Beiden worden vriendelijk ontvangen, want ze zijn in Hangay nog steeds bekend. Maar plotseling gedragen de conferentiedeelnemers zich eigenaardig. De SOL, waarop hetzelfde gebeurd (alleen de cellenactiveerderdragers en de Mom'Serimers zijn immuun), moet vluchten. Als de omstandigheden zich weer normaliseren, waarin de Mom'Serimers een doorslaggevend aandeel hebben, concluderen de Solaners uit opgevangen colonne-radio gesprekken wat er is gebeurd. Een entropische cycloon had de donkere stofwolk bezocht. Entropische cyclonen oefenen een intelligentieverlaging uit op al het leven binnen zijn bereik en berooft hen tegelijkertijd van de vitaal-energie. De chaosmachten benutten de cyclonen om al het leven te vernietigen in een bepaalde ruimtesector. Ze zijn dus praktisch het tegenovergestelde van de door de kosmocraten ingezette sporenschepen en -zwermen.

Als dank voor hun hulp krijgen de Mom'Serimers, die tot nu toe getolereerde gasten waren, verregaande medezeggenschap over de SOL. Mid december verlaat Dao-Lin-H'ay de SOL met een hypertakt-vliegvaardige Space-Jet om haar plannen alleen  uit te voeren. Ze hoort verder niets meer van de SOL.

Nog tijdens Dao-Lin’s verhaal verneemt Atlan op 28 juli 1346 NGT het bericht dat in sector Jasandrich eveneens een entropische cycloon raast. Trim Marath neemt deze waar als iets absoluut kwaadaardigs en dodelijks. De RICHARD BURTON is daardoor niet getroffen en vliegt verder naar Kosichi.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende