< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2408 • 1731    OORLOG VAN DE PROCESSORS


In de lente van 1346 Nieuwe Galactische Tijdrekening staat de mensheid voor zijn grootste bedreiging ooit: de terminale colonne T8AITOR heeft de Melkweg bezet en alle bewoonde planeten onder hun controle gebracht.

De enorme ruimtevloot staat in dienst van de zogenaamde chaotarchen. Hun doel is om de hulpbronnen van de Melkweg uit te buiten om het ontstaan van de negasfeer in Hangay te zekeren: een plek waar gewone wezens niet kunnen leven en waar de normale natuurwetten eindigen.

Perry Rhodan is met het speciale ruimteschip JULES VERNE ruim 20 miljoen jaar teruggereisd naar het verleden van de Melkweg, die toen Phariske-Erigon heette, om de mensheid in het heden te redden.

Atlan daarentegen heeft een gevaarlijke reis naar het brandpunt van het gebeuren aanvaard - de RICHARD BURTON en haar begeleidingsschepen vliegen naar Hangay. Maar op weg daarnaartoe komt het tot de oorlog van de processors ...


De RICHARD BURTON nadert het doel van haar reis, een galaxie die niet meer in haar natuurlijke omgeving is ingebed en die zich steeds meer onttrekt aan de geldigheid van de morele code. Leo Lukas, de auteur van de volgende aflevering, beschrijft met welke gevaren Atlan wordt geconfronteerd.


Oorspronkelijke titel: Krieg der Prozessoren

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Django Mathijsen & Anaïd HaenSamenvatting: ESCHER’S gevecht – het komt tot rebellie in de RICHARD BURTON.


Locatie en tijdsruimte: RICHARD BURTON – april-juni 1346 NGT (4933 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan - De expeditieleider van de RICHARD BURTON houdt zich steeds meer bezig met een gepromoveerd bemanningslid. Dr. Indica - Een nexialiste wantrouwt en verdedigt ESCHER. Dr. Laurence Savoire - De eerste cyberneticus begrijpt dat zijn project aan een zijden draadje hangt. Rodin Kowa - ESCHER’S vader moet toezien hoe zijn kind de controle wordt ontnomen. Rutmer Vitkineff - Een Terraan die door mensen werd teleurgesteld.De RICHARD BURTON bevindt zich met het Hangay-eskader op 300.000 lichtjaren afstand van Cala Impex, het steunpunt van de vredesvaarders, in de lege ruimte voor de galaxie Hangay. Voor alle bemanningsleden is het duidelijk dat met dit eskader geen militaire overwinning tegen de terminale colonne mogelijk is. De galactici hebben slechts een waarnemingsopdracht.

Aan boord van de RICHARD BURTON is de parapositron ESCHER, die naar eigen oordeel nodig zal zijn als het eskader in de ontstane negasfeer wil binnendringen. Daar Atlan deze bewering geloofd wijst hij een ondertekenende petitie af van ongeveer de helft van de bemanningsleden waarin ze de uitschakeling eisen van de parapositron. De Arkonide is enigermate ontsteld om op deze wijze te ervaren dat een groot deel van de bemanning angst heeft voor ESCHER. Samen met de nexialiste Dr. Indica, die met haar vernuft, haar intelligentie en haar bekoorlijke figuur grote indruk maakt op Atlan, spreekt de Arkonide met Dr. Savoire, ESCHER’S ‘eerste positronicus’, over dit probleem. Een oplossing daarvoor wordt echter niet gevonden.

In werkelijkheid gaat er wel een gevaar van ESCHER uit, waarvan niemand iets vermoed – ook de parapositron zelf niet. Onder de processoren van de parapositron bevindt zich een afvallige, Rutmer Vitkineff. Hij is een latente suggestor en het is hem gelukt om onbemerkt van de andere processoren zijn eigen avatar te scheppen. Zijn doel is om de macht te verkrijgen over het ruimteschip en ESCHER, om op deze wijze onsterfelijk te worden en zich in veiligheid te brengen voor TRAITOR in een of andere galaxie. De 20 gekoppelde bewustzijns, waartoe ook Rodin Kowa hoort, koesteren slechts een verdenking dat er iets niet klopt.

Bovendien test hij zijn vaardigheden om de bemanningsleden over te nemen. Bij de niet mentaal gestabiliseerden, 96% van de bemanning, heeft hij daarmee succes. Helemaal onopgemerkt blijven zijn activiteiten niet, de symptomen blijven echter vaag: de boord-artsen registreren hoofdpijnen, onverklaarbaar verkeerd handelen en gezondheidsproblemen bij talrijke bemanningsleden. Op 15 mei 1346 NGT haalt hij uit voor de grote slag – behalve de mentaal gestabiliseerden, waartoe ook Dr. Indica hoort, volgen vanaf dit moment alle bemanningsleden van de RICHARD BURTON zijn suggestief gegeven bevelen op, gelijktijdig breidt Vitkineff zijn invloed binnenin ESCHER uit.

Als de door Vitkineff gecontroleerde mensen een aanslag op Dr. Savoire plegen, die als enige in staat is om ESCHER te deactiveren, grijpt Atlan in. Hij redt de Diakater en zorgt ervoor dat de andere mentaal gestabiliseerden door Startac Schroeder in veiligheid worden geteleporteerd.

De 20 processoren, die argwaan hebben gekregen, vinden de schuilplaats van Vitkineff’s avatar en geven deze informatie door aan Atlan. Startac Schroeder teleporteert Atlan en Trim Marath er naartoe en in het kruisvuur van hun handstralers wordt Vitkineff’s actielichaam vernietigd. Vitkineff’s geschokte bewustzijn keert in de hyperdim-matrix terug, waar het in zijn verzwakte toestand geen weerstand meer heeft, als de andere processoren hem isoleren en ‘fragmenteren’, zodat hij ophoud te bestaan. ESCHER verontschuldigt bij Atlan voor de overlast en biedt zijn excuus aan, waarna de vlucht weer verder gaat.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende