< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2400 - 2499

35e cyclus – – NEGASFEER

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2401 • 1724    OPRUKKEN IN DE LAOMARK


In het voorjaar van 1346 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening staat de mensheid voor de grootste bedreiging in haar geschiedenis: met een gigantische overmacht heeft de terminale colonne TRAITOR de Melkweg bezet en alle bewoonde planeten in zijn macht gebracht. De gigantische ruimtevloot staat in dienst van de zogenaamde chaotarchen. Hun doel is het uitbuiten van de hulpbronnen van de Melkweg om het bestaan van de negasfeer te zekeren. Deze negasfeer ontstaat in de galaxie Hangay - een plaats waar gewone wezens niet kunnen bestaan en waar de natuurwetten niet meer gelden.

Er zijn nog maar een paar verstopplaatsen in de Melkweg 'vrij'. Daarbij horen de aarde en de andere planeten van het Sol-stelsel, die zich verbergen achter het TERRANOVA-scherm. Perry Rhodan weet: twintig miljoen jaar geleden kon ook al eens een negasfeer voorkomen worden. Daarom gaat hij met het nieuwe ruimteschip JULES VERNE op reis naar het verleden. Daar stuiten de mensen op een vreemd gevaarte - en het komt tot het oprukken in de Laomark ...


Het plan van de geheimzinnige opdrachtgever lijkt op te gaan: hij heeft de JULES VERNE en haar bemanning in zijn greep. En met Perry Rhodan is er bovendien een zogenaamde aura-drager die een tot nu toe nog onbekende opdracht kan opknappen. Zo eindigde de context-sprong van de Terraanse expeditie in een val. Perry Rhodan en zijn bemanning kunnen zich alleen bevrijden als hij de bevelen van de onbekende gehoorzaamt - zo ziet het er tenminste uit.

Hoe het verdergaat met de JULES VERNE en haar bemanning is het thema van de volgende PERRY RHODAN-aflevering.


Oorspronkelijke titel: Vorstoß in die LAOMARK

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Django Mathijsen & Anaïd HaenSamenvatting: de JULES VERNE komt terecht in een vreemde omgeving – en drie cellenactiveerderdragers gaan op verkenning.


Locatie en tijdsruimte: LAOMARK, JULES VERNE – 20.059.813 v. Chr.


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - De onsterfelijke Terraan wordt de buit van dieven. Gucky - De muisbever herstelt van de context-sprong en komt weer in actie. Icho Tolot - De Haloeter blijkt telkens weer de meester van de lijf-aan-lijfgevechten. Jason Colton - De jonge emotionaut bewijst zijn bekwaamheid. Pothawk - De aanvoerder van de Laosoor brengt de JULES VERNE in de LAOMARK.De zwaar aangeslagen JULES VERNE verstopt zich in de corona van Gagot-Blauw. Voor een zoekend schip van de Schohaaken kan het schip zich nog verbergen, maar enige tijd later wordt het door een mounter-vloot van de Laosoor opgebracht. Wat de bemanning, behalve Gucky die steeds weer gedachteflarden opvangt, tot dit tijdstip nog niet vermoedt is dat zich drie verstekelingen aan boord bevinden. De drie meesterdieven Pothawk, Limbox en Vizquegatomi hebben hun vloot opgeroepen met behulp van de door hun opdrachtgever ter beschikking gestelde parapolarisators.

Nadat de Laosoor de JULES VERNE hebben geënterd volgt weer een verrassing voor de galactici; een scheepsgigant van meer dan 2000km diameter, zo groot als een maan, verschijnt vlakbij Gagot-Blauw: de LAOMARK. De JULES VERNE wordt in een 3500m grootte hangaar binnengesluisd en met energieschermen en boei-velden vastgehouden. De Laosoor zijn massaal aanwezig in het onderzoeksschip van de LVT. Het blijkt dat de Laosoor natuurlijke teleporteurs zijn, echter met maar en kort sprong-bereik tot 30m. Het commando over de troepen voert Pothawk, terwijl zijn broeder de gestolen waar in veiligheid moet brengen. Perry Rhodan probeert om wat informatie bij hem los te krijgen, maar de commandant van de dieven verraad niets.

Als de Laosoor, verzwakt door zijn lange inzet, zich enige uren rust gunt is de tijd voor een kleine ontsnapping aangebroken. Perry Rhodan lukt het om Pothawk’s plaatsvervanger voor de gek te houden en samen met Icho Tolot en Gucky het halter-schip te verlaten. Hun weg voert naar het binnenste van de LAOMARK, een reusachtige wereld die zich uitstrekt in een 30km grootte holle maan. Aanvankelijk willekeurig springen de drie galactici door deze zuivere en onvervalst wereld, die door roterende kunst-zonnen in een kunstmatig dag-nacht-ritme wordt gehouden. Ze komen te weten dat ongeveer 305 miljoen Laosoor deze holle wereld bevolken.

Juist als ze in een stad het computernetwerk willen hacken gaat wordt er groot alarm gegeven. Pothawk heeft ontdekt dat Rhodan uit de JULES VERNE is ontkomen. Er ontwikkelt zich een drijfjacht waaraan alle Laosoor deelnemen. Ze worden ondersteund door een omvangrijk teleportatie-meldsysteem dat de gehele holle wereld bedekt. Desondanks lukt het de drie galactici steeds weer om te ontkomen.

Pothawk moet zijn fout toegeven en verantwoorden. Hij wordt op het mark-kasteel ontboden, de zetel van beide Laosoor-koningen, om verslag uit te brengen.

Daar aangekomen (nadat hij een omweg via zijn thuisdorp heeft gemaakt om daar enige parapolarisators te verstoppen die hij stiekem heeft ontvreemd) krijgt hij voor het eerst ook de ware opdrachtgever te zien en voelt zich meteen afgeschrikt. Hij bespeurt het kwade in het wezen. De Laosoor zijn een eervol volk, ze mogen dan wel dieven zijn maar desondanks zijn ze altijd fair.

Pothawk geeft de coördinaten van de standplaats van de WET-gever en moet helaas toegeven dat het niet mogelijk was om het nachtlicht-harnas te stelen. De opdrachtgever laat weten dat hij dit had verwacht. Bij het derde punt is de opdrachtgever eerst boos als hij hoort dat Pothawk eigenmachtig had besloten om niet de wetmatige Kamuko te ontvoeren maar genoegen te nemen met iemand van twijfelachtige herkomst, die bovendien ook nog voortvluchtig is.

De opdrachtgever beslist om de faire jacht af te breken en door middel van chantage tot resultaten te komen. Als lokaas wordt de JULES VERNE gebruikt want het schip wordt langzaam uitgesluisd en zal na een kort ultimatum worden vernietigd. Rhodan heeft geen keus en moet zich laten oppakken. Terwijl Gucky en Tolot naar de JULES VERNE worden teruggebracht wordt Rhodan naar het mark-kasteel verplaatst en voorgeleidt aan de opdrachtgever. Deze toont zich positief verrast over Rhodan’s aura en houdt hem voor zeer geschikt. Nu prijst hij Pothawk, maar deze ondervindt alleen maar afkeer tegen zijn opdrachtgever.

Op Rhodan’s vraag, waar het bij de ontvoering eigenlijk om gaat, deelt de opdrachtgever hem mede dat Rhodan een sleutelfunctie heeft voor de missie CHEOS-TAI. Samen met de meesterdieven van de Laosoor moet hij een diefstal begaan die hij niet nader omschrijft. Na een succesvolle missie zal de JULES VERNE weer worden vrijgegeven. Rhodan heeft wederom geen keus.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende