< vorige  | volgende > |  INDEX  |   ūüĒć

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus ‚Äď TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan ‚Äď de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en Belgi√ę


2396 ‚ÄĘ 1719    TRAITANKS TUSSEN 20 ZONNEN


We schrijven het jaar 1346 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 4933 van de oude tijdrekening. De Aarde en de andere planeten van het Sol-stelsel worden al maandenlang belegerd. Eenheden van de terminale colonne TRAITOR hebben het stelsel afgegrendeld, terwijl de mensen zich teruggetrokken hebben achter het TERRANOVA-scherm.

Intussen heeft de armada van de chaosmachten de gehele Melkweg onder zijn controle gebracht. Slechts in enkele schuilplaatsen van de galaxie houdt het verzet nog steeds hardnekkig stand. Daartoe behoren de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri met zijn oeroude overblijfselen en de Charon-Wolk. Wanneer de galactici een kans tegen TRAITOR willen maken, moeten ze machtige instrumenten ontwikkelen - en ze moeten de boel daar in beweging brengen waar het probleem zijn oorsprong heeft: in Hangay.

Dat weten echter ook de dienaars van de chaotarchen. De duale kapitein Zerberoff begeeft zich direct naar de hyperfysische chaos van Omega Centauri. Daar moet hij de galactici de opmars naar Hangay onmogelijk maken, door het startpunt van het transmittertraject naar Hangay in bezit te nemen. In de Kharag-zonnendodecaeŐąder komt het tot een confrontatie van de galactici met traitanks tussen 20 zonnen ...


De plannen van TRAITOR schijnen zich voor Omega Centauri niet echt in hun voordeel te ontwikkelen. Toch hebben de troepen van de terminale colonne nog lang niet ieder van hun troeven uitgespeeld. Hubert Haensel, de auteur van deze aflevering, schrijft ook in de volgende aflevering verder aan de geschiedenis van Omega Centauri.


Oorspronkelijke titel: Traitanks zwischen 20 Sonnen

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann en Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Dirk Bontes



Samenvatting: vertrek van de RICHARD BURTON ‚Äď het overbrenger-traject wordt verraden.


Locatie en tijdsruimte: Isla Bartolom√©, Kharag-zonnendodeca√ęder ‚Äď februari 1346 NGT tot 9 maart 1346 NGT (4933 na Chr.)


Hoofdpersonen: Zerberoff - De duale kapitein ziet een mogelijkheid om oud zeer uit te buiten. Dantyren - TRAITOR’s parvenu daagt Zerberoff uit. Perry Rhodan - De Terraanse resident bespreekt de macht met de Nucleus. Atlan - De Arkonide ontmoet een oude vriend. Darzoge - Zerberoff’s adjudant ervaart de dankbaarheid van zijn meerdere.



Perry Rhodan gaat naar de Nucleus om het collectieve wezen eindelijk eens aan de tand te voelen. Hij eist vertrouwen tegenover vertrouwen en verlangt het openbaren van alle plannen. Daar de Nucleus alleen inhoudsloze frasen uit, be√ęindigt de resident elke hulp van de LVT. Pas dan openbaart de Nucleus wat het met de context-convertor op de JULES VERNE van plan is. Deze informatie maakt zo‚Äôn diepe indruk op Rhodan dat hij zijn instelling drastisch verandert. ESCHER wordt uit zijn gebouw los gesneden en overgebracht in de met extra-modules uitgebreide, nu meer dan 2500 meter in diameter, RICHARD BURTON. Rhodan en Gucky vliegen persoonlijk met dit schip naar de Kharag-zonnendodeca√ęder, waar ze op 8 mei 1346 NGT arriveren. Atlan reist er tezelfdertijd met de EDMOND HALLEY ook heen.

Intussen bereiden Zerberoff en Dantyren een aanval voor op Omega Centauri. Beide hebben de opdracht hiervoor ontvangen van de progressie-hoeder en het is beide nu ook duidelijk dat ze daarmee definitief elkaars concurrenten zijn geworden. De chaosdienaars is het gelukt om zones van relatieve rust te peilen in de bolsterrenhoop zodat ze er kunnen doordringen. Zerberoff voert hiertoe het bevel over een geweldige vloot bestaande uit zogenoemde reductie-traitanks, die uitgekleed zijn en met ‚Äôprimitieve techniek‚Äô zoals overgangsaandrijving werden uitgerust. Dantyren zet drie Koda Arati√ęrs in, vormwisselaars wiens vaardigheden veel sterker zijn ontwikkeld als die van de Koda Ari√ęls, en zich kunnen samenvoegen om grotere wezens na te maken. Ze laten een holte in een nagemaakte Haloeter ontstaan waarin Dantyren kan worden meegenomen. Onder de dekmantel van een in ruimtenood geraakte Haloetse koerier genaamd Dongu Gok, wiens doel zogenaamd de zonnendodeca√ęder is, laat Dantyren zich door een eveneens daarheen passerend Terraans schip ‚Äėredden‚Äô en naar het einddoel brengen. Zijn plan behelst het vermoorden van Perry Rhodans en Atlan.

Op 9 maart bereiken de onder Zerberoff‚Äôs bevel staande 24 chaos-eskaders de zonnendodeca√ęder. Zerberoff hoort via een achtergelaten radiosonde van een Koda-Ariel-spion informatie over het voornemen van de galactici om Hangay via een zonnenoverbrenger-traject te bereiken. Een voor beide kanten verlies leidende slag ontbrand. Daar de reductie-traitanks niet over hun oorspronkelijke bewapening beschikken behouden de galactici, die door de Haloeters worden ondersteund, de overhand. Ze lokken de traitanks in de buurt van Khar I, waar zeer zware Lemuurse tegenpool-kanonnen zijn gestationeerd. Nochtans wordt de planeet in het verloop van de strijd in een gloeiende hel veranderd. Maar Zerberoff heeft alleen maar op tijd gespeeld. Het was hem er alleen maar aan gelegen om een UHF-energiepotentieel bij de zonnendodeca√ęder op te richten, wiens gebruiksdoeleinde voor de galactici verborgen blijft. Hoewel Zerberoff‚Äôs vloot kan worden vernietigd (hijzelf ontkomt in een reddingscapsule), bereidt Atlan alles voor op de evacuatie van de zonnendodeca√ęder omdat Omega Centauri nu geen veilig toevluchtsoord meer is.

Perry Rhodan die eerst van plan was om zelf met de RICHARD BURTON naar Hangay te vliegen verkondigt dat de plannen zijn gewijzigd. Atlan zal zijn plaats innemen. Het is de Arkonide duidelijk dat de resident iets voor hem verbergt.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende