< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2385 • 1708    IN HET MESOPORT-NET


We schrijven januari 1346 Nieuw Galactische tijdrekening - dit komt overeen met het jaar 4933 oude tijdrekening: sedert maanden staan de aarde en de andere planeten van het Sol-stelsel onder beleg. Eenheden van de terminale colonne TRAITOR hebben het stelsel afgegrendeld, terwijl de mensen zich achter het zogenoemde TERRANOVA-scherm hebben teruggetrokken.

Intussen heeft de armada van de chaosmachten de complete Melkweg onder haar controle gebracht. Slechts in enkele schuilplaatsen van de galaxie bestaat nog steeds hardnekkig verzet. Daartoe behoren de bolsterrenhoop Omega Centauri met zijn oeroude nalatenschappen en de Charon-Wolk. Wanneer de galactici echter een kans tegen TRAITOR willen hebben, moeten ze machtige instrumenten ontwikkelen.

En ze moeten een manier vinden om naar Hangay door te stoten - daar ontstaat een zogenoemde negasfeer, wat de reden voor de acties van de terminale colonne is. In de regio tussen Hangay en de Melkweg stoten de Terranen op een bijzondere cultuur - deze leeft onder andere in het mesoport-net ...


Het voorbeeld van de klein van stuk zijnde Telomon-handelaars laat zien hoe de omstandigheden binnen de sterrenhoop Orellana veranderen. Het mesoport-net is bedreigd - en ook de mysterieuze Tad de Raud komen de Telomons steeds meer op het spoor.

Hoe het Alexim Afateh verder vergaat en wat hij over de actuele gebeurtenissen ontdekt, is het thema van de volgende Perry Rhodan-aflevering.Oorspronkelijke titel: Im Mesoport-Netz

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: ze zijn vreedzame handelaren – hun vaderland is voor de buitenwereld verborgen.


Locatie en tijdsruimte: Orellana-sterrenhoop – begin 1329 NGT tot midden 1333 NGT (4916 - 4920 na Chr.)


Hoofdpersonen: Alexim Afateh - De handelaar uit het volk der Telomon reist van planeet tot planeet. Lemaha Eliyund - De kattige jonge Telomon blijkt moedig en besluitvaardig. Allanas-Dreen - De kolonel van de Tad de Raud zoekt een geheimzinnig volk.De Orellana-sterrenhoop hoort tot 1331 NGT bij de galaxie Sporteph-Algir. Onopgemerkt door de Tad de Raud, die zich in Orellana steeds verder uitbreiden, leeft het volk der Telomons in de zogenoemde discrete domeinen een teruggetrokken bestaan. De Telomons zijn klein van stuk en humanoide die geen eigen hoger ontwikkelde techniek hebben. Ze benutten de technische nalatenschap van het verdwenen volk der Andury, die als de voorvaderen gelden van de Telomons. Op vele van Orellana’s planeten bevinden zich Telomon-dorpen, die via het mesoport-net met elkaar in verbinding staan. De Telomons kunnen niet zelf door dit overbrengerachtige transportsysteem reizen, ze gebruiken hiervoor hun stierachtige lastdieren die ze Kamhalox noemen. Iedere Telomon kan aan een Kamhalox het mentale beeld van het gewenste doel doorgeven en het dier neemt zijn bezitter dan mee naar de overeenstemmende mesoport-wissel, die het doel-dorp als een nevelveld omhult. Ieder dorp wordt door een zogenoemde wetende beschermd. Hierbij gaat het om een autonome computer die over eigen peilapparatuur beschikt (de oren en de ogen van de Andury). De handelaren van de Telomons dragen miniatuuruitgaven van al deze apparatuur bij zich.

Het bestaan van de Telomon-dorpen wordt absoluut geheim gehouden. De Telomons bemoeien zich niet met Orellana’s andere volkeren, drijven enkel handel met hen. Hun dorpen worden door het zogenoemde nulscherm-combo beschermd, een systeem van beveiligingsschermen dat andere wezens op afstand houdt en de peiling en eveneens de optische waarneming van de dorpen verhinderd. Zou een dorp toch een keer worden ontdekt dan wordt het zo snel mogelijk geëvacueerd en aansluitend vernietigd de dorp-wetende alles, waarbij hij zichzelf ook vernietigd. In 1329 NGT dreigt dit voorval op te treden want Allanas-Dreen, een kolonel van de Tad de Raud, heeft geruchten gehoord over het bestaan van de Telomons en zet alles op alles om ze op te sporen. Alexim Afateh, een reizende handelaar van de Telomon wordt er getuige van hoe Allanas-Dreen bijna een van de dorpen ontmaskert. Twee jaar later hebben de Tad de Raud – zoals alle volkeren van Orellana – heel andere zorgen want de hyperimpedantie-verhoging slaat toe. Extreem sterke hyperstormen leiden ertoe dat zich een enorme Tryortan-afgrond vormt die de gehele sterrenhoop naar een andere gebied van de kosmos verplaatst: hij materialiseert bij Gulver-Duo, die mogelijkerwijze als aantrekkingskracht op de sterrenhoop heeft gewerkt.

Vele dorpen van de Telomons melden zich sinds deze gebeurtenis niet meer. Alexim krijgt de opdracht om ze te verkennen. Daarbij ontmoet hij de liefde van zijn leven, de wat kattige Lemaha Eliyund, die hij al sinds langere tijd in het geheim heeft aanbeden. Gezamenlijk reizen ze van wereld naar wereld, waarbij ze merken dat het mesoport-net aan Orellana’s rand begint te haperen – zou het volledig uitvallen dan zou dit het einde betekenen van de Telomons. Als ze over het bestaan van een dubbelzonnen-stelsel horen dat niet via het mesoport-net kan worden bereikt, en door de Tad de Raud vanwege de lethargie-straling tot quarantaine-stelsel wordt verklaart, beginnen Alexim en Lemaha met de zoektocht naar Dynh Abhwelt, een oude depot-planeet van de Andury. Daar bevindt zich daadwerkelijk een stad van het voorouderlijke volk waarin schijnbaar nog Andury leven. De beide Telomons worden echter niet waardig genoeg bevonden om het te betreden. Nochtans lukt het hen om een ruimteschip in hun bezit te nemen.

Met dit mesoport-veer reizen Alexim en Lemaha naar Nieuw-Lemuur. Ze richten daar een wissel van het mesoport-net op en installeren een dorp-wetende. Deze wijst ze op onbekende energetische activiteiten die ze navolgen. Zo ontdekken ze een geconserveerde activering-bewaker. Daar ze van hem aanwijzingen verwachten over de reden voor het falen van het mesoport-net, nemen ze hem mee naar Dynh Abhwelt. Op hetzelfde moment dat ze de mesoport-wissel betreden ontwaakt de activering-bewaker.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende