< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2374 • 1649    HET TROJAANSE PAARD


Sinds de eenheden van de terminale colonne TRAITOR met enorm wapengeweld de controle over de Melkweg en zijn planeten heeft overgenomen, moet de mensheid zich vertwijfeld verdedigen. In ieder geval biedt het Sol-stelsel - beschermd door het TERRANOVA-scherm - onder Perry Rhodans leiding hardnekkig weerstand tegen de armada van de chaosmachten.

Slechts weinig verstopplekken in de galaxie van de mensheid zijn nog niet door TRAITOR bezet. Tot die schuilplaatsen horen de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri met zijn oeroude nalatenschappen en ook de Charon-Wolk. Bijna alle andere stelsels zijn echter onbeschermd, onder andere het centrum van het ooit machtigste imperium van de Melkweg: Arkon. Om te voorkomen dat de hoofdwereld van de Arkoniden ten prooi valt aan de verdere plannen van de terminale colonne, grijpt men terug op een oeroude Terraanse truc: in actie komt nu het Trojaanse paard ...


Het missieteam van de Terranen bevindt zich in het Arkon-stelsel en kan daarmee al een eerste succes laten bijschrijven. Maar het verdere plan staat in het beste geval op wankele poten, vooral aangezien er minstens één wezen in de colonne is dat uitstekend vertrouwd is met dergelijke commandomissies : Dantyren ...

Het duale wezen gaat achter majoor Hearn aan en gaat tot het uiterste om de indringers te pakken. Meer daarover bericht Hubert Haensel in de volgende Perry Rhodan-aflevering.


Oorspronkelijke titel: Der Trojaner

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Django MathijsenSamenvatting: hun doel is Arkon – ze zijn wetenschappers en strangeness-scouts.


Locatie en tijdsruimte: M13 – november 1345 NGT (4932 na Chr.)


Hoofdpersonen: Ashtai - Een ruimtehavenwerknemer bespeurt de greep van de terminale colonne. Reginald Bull - De verdedigingsminister van de LVT stuurt ondersteuning naar het centrum van het kristalimperium. Bostich I. - De verdreven imperator gaat terug naar Thantur-Lok. Lezlie Haign - De wetenschapster maakt gebruik van Carapol's uitvinding. Alvaro Hearn - Een majoor neemt de verantwoording voor een Trojaans-paard.Ashtai is een peiltechnicus van Arkoon die op de kristalwereld dienst heeft. Met zijn collega’s is hij één van de weinige personen die nog werkt op de Shulukai-ruimtehaven, want sinds de verkondiging van de TRAITOR-richtlijn is het Arkon-stelsel in een diepe slaap verzonken. Dan kondigt zich nieuw onheil aan want steeds meer traitanks in 35 chaos-eskaders, alsook TRAICAH- en TRAIGOT-fabrieken, samen met een complete operatievloot, verzamelen zich in het stelsel. De planeet dreigt hetzelfde lot te ondergaan als Drorah en Hayok, dat lijkt wel duidelijk.

Op 26 november 1345 NGT arriveert Reginald Bull's kleine vloot in het onbeduidende Prebon's-Ster-stelsel dat in M13 ligt, wat maar 794 lichtjaren is verwijderd van Arkon. Daar zal de vloot samenkomen met de PONTON-tender NARWAL, die waardevolle nieuwe apparaten bij zich heeft die direct uit het Sol-stelsel komen – de zogenoemde Carapol-structuurbrander. Deze moet een succesvolle werking van de colonne-fabrieken en -MACHINES verhinderen. Het team rond Dr. Baldwin Carapol heeft, ondersteunt door aanwijzingen van de zeven machtigen van Eud'y-Asor-Jaroso, uit de gebeurtenissen die bij Hayok werden verzameld in allerijl een prototype vervaardigen. Hoofdbestanddeel is een Kantor-sextant met een toepassing van een op salkriet gebaseerd hulpapparaat.

Natuurlijk is Bostich I ook zeer snel ter plekke als hij door de bewindvoerder van Prebon's-Ster over Bully's aanwezigheid wordt geïnformeerd. Bull laat hem echter meermaals in de kou staan als het over het schaduwscherm en de structuurbrander gaat. De imperator moet tandenknarsend toezien omdat hij de minder troeven in handen heeft.

De buitgemaakte TRAI-verzorger wordt ondertussen verder geprepareerd, want enige technici en strangeness-scouts zullen proberen om zich, met een gefingeerde noodoproep, naar het Arkon-stelsel te laten brengen als in een Trojaans paard.

De NARWAL verschijnt precies op tijd want na enige tijd komt er een melding van Arkon dat er kleine donker-obelisken zijn gestart met uitzwermen. De teloorgang voor het eens machtigste stelsel van de Melkweg is begonnen.

De LEIF ERIKSSON II vliegt richting Arkon en sluist de TRAI-verzorger uit op enige lichtjaren afstand. Inderdaad duikt er een traitank op die het zwaar beschadigde schip aan boord neemt, waarop zich twaalf personen – waaronder ook Shallowain – bevinden. Hij zal de stoottroep, die met de TRAI-verzorger naar een TRAICAH-fabriek wordt gesleept, met behulp van een overbrenger naar één van de Arkon-werelden brengen om daar onder te duiken.

In het Arkon-stelsel wordt het Trojaanse paard in een zeer ruime hal van TRAICAH 0829 afgeleverd waar de structuurbrander zou kunnen worden geactiveerd en het actieteam zich via een kooi-overbrenger in veiligheid zou kunnen begeven.

Op Arkon verschijnt intussen overduidelijk de 'dimensie-nevel', waarmee de 'percelen' van de kabinetten worden aangegeven.

De TRAI-verzorger wordt door enige Ganschkaren onderzocht, wat echter door de nog steeds verhoogde strangeness weer vlug wordt afgebroken en opgeschort. Daarna komt het commando uit zijn schuilplaats en begint met de calibratie en de activering van de structuurbrander. Ook de vlucht van de stoottroep lukt. Ze kunnen zich via de meegebrachte kooi-overbrenger verplaatsen naar Iprasa en net ervoor alle verraderlijke sporen uitwissen doormiddel van een desintegratiebom.

Op Arkon I breekt dientengevolge het daglicht weer door, de nevels verdwijnen, het Arkon-stelsel is voorlopig gered.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende