< vorige  | volgende > |  INDEX  |   ūüĒć

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus ‚Äď TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan ‚Äď de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en Belgi√ę


2368 ‚ÄĘ 1643    SPECIALE SCHAKELING TANTA


Sinds de eenheden van de terminale colonne TRAITOR met enorm wapengeweld de controle over de Melkweg en zijn planeten hebben overgenomen, is de mensheid verwikkeld in een vertwijfeld gevecht. Zo biedt bijvoorbeeld het Solstelsel - beschermd door het TERRANOVA-scherm - onder leiding van Perry nog weerstand tegen de armada van de chaosmachten.

Slechts weinig andere verstopplekken in de galaxie van de mensheid zijn nog niet door TRAITOR bezet. Daarbij hoort de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri, waarin zich oeroude nalatenschappen bevinden. Daardoor geholpen moet in dit jaar 1345 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening - dit komt overeen met het jaar 4932 van de oude tijdrekening - eindelijk de tegenaanval beginnen: De Arkonide Atlan en zijn bondgenoten willen een zogenaamde zonnetransmitter activeren en daarmee oprukken naar de verre galaxie Hangay.

In Hangay moet uiteindelijk een negasfeer ontstaan, een broeinest van de chaos en de reden voor alle recente kosmische activiteit. Maar voor de weg ernaartoe is onder andere nodig de speciale schakeling Tanta ...


De gebeurtenissen in de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri lieten zien dat het niet gemakkelijk zou zijn om via de oude overbrengerstraten tot in de buurt van Hangay te komen. Maar Atlan en zijn maten moeten dat risico aangaan om tenminste een kans te hebben om iets tegen de negasfeer in wording te doen.

In de volgende PERRY RHODAN-aflevering gaat het verhaal naar een andere plaats - en een andere hoofdpersoon. Deze aflevering is geschreven door Michael Marcus Thurner.


Oorspronkelijke titel: Sonderschaltung Tanta

Auteur: Rainer Castor

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Django MathijsenSamenvatting: Atlan en het combitrans-eskader in actie ‚Äď in de sporen van een Lemuurse erfenis.


Locatie en tijdsruimte: Omega Centauri ‚Äď 20 november tot 1 december 1345 NGT (4932 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan - De Arkonide zoekt een manier om de zonnenoverbrenger in Omega Centauri te activeren. Icho Tolot - De Haloeter doet onderzoek naar oude nalatenschappen van een vernietigende oorlog. Canio Sarkyuin - De Algustraan werkt als chef-wetenschapper bij het combitrans-eskader.Terugblik 1327 NGT

Op 17 september 1327 NGT bereiken Atlan en Icho Tolot aan boord van de ONTDEKKER VASCO DA GAMA de Kharag-zonnendodeca√ęder om de installaties op de aangekondigde verhoging van de hyperimpedantie voor te bereiden.

Met verwijzing naar de uitwerkingen van de vorming-straler op de nakomelingen van de zwarte beesten bereikt de hoge rang gemachtigde Atlan dat KHARAG, de centrale computer van het psi-bastion Kharag-staalwereld, de Haloeter Icho Tolot tenminste tijdelijk met beperkingen accepteert.

In januari 1328 NGT bezoekt Atlan de imaginair Sardaengar op Vinara, kort voordat de expeditie van de VASCO DA GAMA Omega Centauri opnieuw verlaat.


Terugblik 1343 NGT

Op 1 oktober 1343 NGT bereiken Atlan aan boord van de explorer VERACRUZ en Icho Tolot aan boord van de HALOETA III gezamenlijk met de PONTON-tender ZEUT en vier andere explorers van de NEPTUNUS-klasse opnieuw de zonnendodeca√ęder.

Ondanks de voorbereiding van de installaties op de verhoging van de hyperimpedantie kan de zonnenoverbrenger door de de-synchronisatie van de zonnen van de dodeca√ęder niet in bedrijf worden genomen.

Nadat de re-synchronisatie meer tijd kost dan verwacht verlaat Atlan de zonnendodeca√ęder op 3 december 1343 NGT aan boord van de VERACRUZ met als doel de Charon-Wolk, die hij op 6 januari 1344 NGT bereikt.


Terugblik 1344 NGT

Op 18 augustus 1344 NGT verlaat ook Icho Tolot met de HALOETA III Omega Centauri. Op 2 september 1344 NGT bereikt hij het Sol-stelsel en vliegt met een Kantor-sextant aan boord verder naar Haloet, die hij op 7 oktober 1344 NGT bereikt.

Op 11 oktober 1344 NGT lukt het 87.746 Haloeters om te vluchten voor de terminale colonne. Vanuit verschillende verzamelpunten bereiken de Haloeters op 19 november 1344 NGT de bakenster OC-1.

De bemanning van de tender ZEUT, geparkeerd in een omloopbaan van Kharmuu, produceert met de installaties op Khar I, Khar II, Khar III transitiemotoren voor de 88.000 Haloeter ruimteschepen.

Na de inbouw van deze motoren aan boord van de tender ZEUT bij het baken OC-1 kunnen de Haloeters naar Omega Centauri vliegen. Ze kiezen de 66 lichtjaren van de zonnendodeca√ęder verwijderde planeet Tharbana in het Gamac-stelsel uit als steunpunt wereld.


Terugblik 1345 NGT

Op 3 juni 1345 NGT verlaat Atlan aan boord van de explorer VERACRUZ, begeleid door 4 LVT-BOXEN, de Charon-Wolk en bereikt op 3 juli 1345 NGT OC-1.

In de Kharag-staalplaneet vinden ze steeds meer aanwijzingen voor de speciale schakeling Tanta. Atlan bezoekt op 17 juli 1345 NGT Sardaengar op Vinara om meer over deze speciale schakeling te vernemen, maar dat is ook bij de voormalige hoge Tamrat onbekent.

Van 1-5 juni 1345 NGT bereiken de met Terraanse situatie-overbrengers uitgeruste mobiele overbrenger-platforms MOTRANS-OC1, MOTRANS-OC2 en MOTRANS-OC3 hun standplaats bij de bakenster OC-1, de gele reus OC-2 en bij de Kharag-zonnendodeca√ęder.

Voor de onderneming combitrans vraagt Atlan versterking aan van onder andere Trim Marath en Startac Schroeder. Op 15 oktober 1345 NGT arriveren ze bij de zonnendodeca√ęder met de PONTON-tender POLARIS XX en de beide ONTDEKKERS EDMOND HALLEY en VASCO NUNEZ DE BALBOA.


20 november tot 1 december 1345 NGT

Het lukt Atlan inderdaad om de computer van de onderscheppingdienst Tellox in toom te houden, maar de stuurplaneet van Tellox-Duo biedt geen mogelijkheid om toch nog het Nagigal-Trio te bereiken. Tevens wordt op Tellox 1 het mausoleum van de Lemurer Jerim-Varos ontdekt die destijds bij de bouw van het overbrenger-traject was betrokken. Het stoffelijk overschot draagt een bevelhebber-armband die Atlan meeneemt.

Bij de terugvlucht kan het combitrans-eskader door het scheppen van nieuwe rustiger zones direct de zonnendodeca√ęder bereiken via de situatie-overbrenger van MOTRANS-OC1. Daar de reikwijdte van de kooi-overbrenger ook voor een directe verbinding voldoet wordt MOTRANS-OC2 van OC-2 naar de zonnendodeca√ęder verplaatst.

Terug op de Kharag-staalplaneet verkent Atlan in het schakelstation Etuum een voorheen onverkende sub-schakelruimte die 'Tanta' beschrijvingen bevat. Daarmee schakelt hij onopzettelijk de toegang in voor de gelijknamige speciale schakeling met een zelfvernietigingsmechanisme.

Het stuurbrein geeft hem een termijn van twee corgon'ty, wat overeenkomt met ca. 100 seconden waarbinnen hij zijn autorisatie moet bewijzen. Atlan activeert de bevelhebber-armband en past het levensmotto toe van de Lemurer Jerim-Varos dat hij in diens woning had ontdekt als wachtwoord: 'Oana hu lachab ‚Äď gevangen in lichaam maar niet in geest'.

Het bevelsignaal en het wachtwoord worden geaccepteerd. Het aftellen wordt gestopt en nu wordt Atlan eindelijk als algeheel bevelgerechtigde erkent en krijgt hij toegang tot de geheime data van de computer ETUUM. Het schakelstation Etuum werd net als het Nagigal-Trio in 50.211 jaar v. Chr. voltooid.

In 50.165 jaar v. Chr. werd vanwege de bestaande separatistische ambities in het Groot Tasmani√ę de geheime organisatie Tortmon-Tenoy-Anorrom (TTA) opgericht. Ze bracht in velen zonnenoverbrengers een extra bescherming aan naar het voorbeeld van de speciale schakeling Tanta. Jerim-Varos richtte voor de TTA de onderscheppingdienst Tellox op. Het Tellox-Duo werd voor de evacuatie van geprivilegieerden gebruikt.

ETUUM geeft de coördinaten prijs van andere geheime zonnenoverbrenger (Dadion-Trio, Molanc-Duo, Perpan-Duo en Vengil-Trio), waarvan voorheen alleen het door een nova-explosie vernietigde Perpan-Duo bekent was.

Van ETUUM ontvangt Atlan nieuwe data voor het bereiken van het Nagigal-Trio. Op 1 december 1345 NGT gaat het combitrans-eskader, versterkt met het mobiele overbrenger-platform MOTRANS-OC3 met de eigennaam KAHALO, opnieuw op weg.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende