< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2364 • 1639    ONDERNEMING COMBITRANS


Op de door de mensen bewoonde planeten schrijven we het jaar 1345 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 4932 van de oude tijdrekening. De Melkweg is bezet door de terminale colonne TRAITOR, een gigantische vloot van de chaotarchen.

Hun doel is om de werelden van de galaxie om te vormen tot individuele 'kabinetten' voor een chaotender, een van de machtigste instrumenten van de chaos: deze chaotender moet ooit VULTAPHER heten en het territorium van een negasfeer in wording beveiligen. Een negasfeer is een broeinest van de chaos dat door normale wezens als absoluut levensvijandig wordt ervaren.

Met zogenaamde donkere obelisken heeft de terminale colonne al een verzameling planeten gemarkeerd die moeten worden gesloopt en tot 'kabinetten' voor VULTAPHER omgebouwd. Aan Drorah, de hoofdwereld van de Akonen, zijn ze al begonnen. En er zullen waarschijnlijk meer werelden volgen.

Waar het maar mogelijk lijkt bieden de galactici weerstand. Daarbij hoort ook Atlan's expeditie naar de sterrenhoop Omega Centauri. In deze slecht bereikbare sector van de galaxie begint de onderneming combitrans ...


Dreigt voor de Onderneming combitrans het voortijdige einde? Zijn de gevaren in de bolvormige sterrenhoop niet te overwinnen? Hoe het in Omega Centauri en bij de zonne-transmitter verdergaat, schildert Christian Montillon in de volgende PERRY RHODAN-aflevering, het tweede deel van dit avontuur.


Oorspronkelijke titel: Unternehmen KombiTrans

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Django MathijsenSamenvatting: in de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri – een grote actie wordt voorbereid.


Locatie en tijdsruimte: Kharag-staalwereld, Omega Centauri – verleden, 6296 tot ca. 6356 voor Chr.; heden, 12 tot 21 oktober 1345 NGT (4932 na Chr.)


Hoofdpersonen: Trim Marath - De 'kosmos-speurder' voelt de last van de ouderdom al met zestig jaar. Startac Schroeder - De teleporteur bezoekt een ongewone bolvormige sterrenhoop. Atlan - De Arkonide keert naar het uitgangspunt terug van vroegere avonturen. Icho Tolot - De Haloeter leidt zijn volk naar een station van de vroegere vijand.Verleden, 6296 tot 6356 dha-Tamar.

De technicus Inday Anuun-Drazin is blij want hij wordt van Lemuur naar Omega Centauri overgeplaatst – voor de gemiddeld begaafde technicus een zegen want op Lemuur is hij niet meer tevreden. Maar al kort na zijn overplaatsing haalt ook op Kharmuu de langdurige middelmatigheid hem weer in, tot hij vaststelt dat hij door het contact met Drokarnam para-krachten ontwikkelt. Hij kan daardoor andere Lemurers mentaal beïnvloeden. Daarom verzamelt hij door de jaren heen steeds meer Drokarnam. Maar het hyper-mineraal brengt niet alleen voordelen want door het permanente contact krijgt hij steeds meer last van celwoekeringen in zijn lichaam begeleid met ondraaglijke pijnen die alleen door de sterkste pijnstillers kunnen worden verminderd. Als zijn einde nabij is begint Anuun-Drazin aan een gewaagd plan en bouwt hij voor zichzelf een mausoleum van Drokarnam en gaat zijn geest bij zijn dood op in het hypermineraal. Er zit echter wel één addertje onder het gras: hij kan zijn 'nieuwe lichaam' niet meer verlaten, zijn geest zit gevangen.

Heden, 12 oktober 1345 NGT.

Trim Marath en Startac Schroeder zijn aan boord een ONTDEKKER-II-ruimteschip onderweg in de gevaarlijke Omega-Centauri-sterrenhoop, in een scheepsverband met een andere ontdekker en een PONTON-tender. Atlan is daar al aanwezig, alhoewel bij beide monochroom-mutanten niet weten wat er in Omega Centauri gebeurd.

Als ze de Kharag-zonnen-dodecaëder bereiken worden ze verrast. De Haloeters zijn ook ter plekke. Kharag moet de uitvalsbasis worden voor de 'onderneming combitrans'. Via Horror en het Gulver-duo moet de RICHARD BURTON het maar 800.000 lichtjaar van Hangay verwijderde Jiapho-duo bereiken, maar vooralsnog kunnen nog geen andere zonne-overbrengers worden geactiveerd. De mutanten komen te weten dat de planning hiervoor al loopt sinds 17 september 1327 NGT. Dit was alleen bekent bij Atlan, Perry Rhodan, Icho Tolot en Reginald Bull. Slechts geleidelijk worden steeds meer mensen ingewijd. Uiteindelijk vindt een cruciaal proefdraaien plaats waarbij de activering van de dodecaëder lukt, maar tegelijkertijd vinden er vreemde fenomenen plaats waaraan in totaal 253 galactici ten offer vallen. Ze sterven aan spontane celwoekeringen. Kaptein Lucinda en zijn mannen ontdekken dat HO-beveiligingsschermen het fenomeen tegenhouden. Trim en Startac stellen bij zichzelf vast dat de fenomenen van een wezen afstammen die zich Day-Drazin noemt en angst voor Marath's zwarte tweeling heeft. Ze komen verder te weten dat het wezen alleen binnen de zonnen-dodecaëder actief kan worden. In oude archieven vinden ze een aanwijzing naar Inday Anuun-Drazin. Er moet een oplossing worden gevonden, maar dan duikt er een volgend probleem op: Koda Ariel zijn tot Omega Centauri doorgedrongen en zijn nog niet ontdekt.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende