< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2350 • 1625    HET SCHREEUWENDE SCHIP


We schrijven het jaar 1345 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening - dit komt overeen met het jaar 4932 oude tijdrekening. De Melkweg is bezet door de terminale colonne TRAITOR, een gigantisch machtsinstrument van de chaotarchen. De uit de galaxie te winnen 'hulpbronnen' moeten worden ingezet om het ontstaan van een negasfeer in de naburige galaxie Hangay mogelijk te maken. Een negasfeer is een broeinest van de chaos die voor normale levende wezens absoluut levensvijandig is.

Perry Rhodan en zijn metgezellen krijgen met de zogenoemde vredesvaarders een misschien nog maar kort bestaande, maar toch al met veel geheimen omgeven organisatie als bondgenoot. Tot hen behoren onder andere Alaska Saedelaere, die al vaak in kosmische gebeurtenissen verstrikt is geraakt en Kantiran, Rhodans zoon, die het leven van een sterrenvagebond leidt. Als TRAITOR weer eens met trommelvuur probeert het TERRANOVA-beveiligingsscherm rond het Sol-stelsel te kraken, ontstaan er vreemde effecten: er opent zich een tunnel naar een ander universum - aan het einde ervan wacht het schreeuwende schip …


Drie kwart van de SEOSAMH kon grotendeels worden gered. Hoeveel er van haar inrichting nog bruikbaar is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Veel belangrijker is het echter om meer duidelijkheid over de bemanning van de merkwaardige scheepstrein te verkrijgen. Zijn de zeven vreemde buitenaardsen eigenlijk wel wat ze zeggen te zijn? Uwe Anton verklapt daar meer over in de volgende Perry Rhodan-aflevering.


Oorspronkelijke titel: Das schreiende Schiff

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: in de hal van de Machtigen – ze zijn in een eindeloze lus gevangen.


Locatie en tijdsruimte: Sol-stelsel; onbekent universum – 23 mei tot 7 juni 1345 NGT (4932 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - De onsterfelijke waagt het binnendringen door een tunnel in het universum van de dubbelzon. Gucky - De muisbever stort zich samen met zijn oude vriend in een gevaarlijke strangeness-maalstroom. Aquinas - Een dienaar behandelt Rhodan als lucht. Captain John - De bizarre strangeness-scout wacht een gevaarlijke expeditie.Sinds 23 mei 1345 NGT voert Perry Rhodan de leiding over de gebeurtenissen met de SCARABEEËN, de doorgang moet lukken. Daarvoor worden 48 schepen met bemanningsleden uitgerust die bijzonder resistent zijn tegen strangeness-effecten. Op 25 mei dringt Rhodan door, samen met Gucky, in een verschenen wormgat, maar de doorgang lukt niet helemaal omdat de poort naar het vreemde universum te vroeg sluit.

Vervolgens ontvangt Perry Rhodan op 27 mei van een bode het bericht over Roi Danton's noodlot. Deze boodschap, die via de nieuw geconstrueerde LINIE 2 van het project BACKDOOR op Mercurius arriveert, laat echter niet al zijn hoop vergaan. Er is altijd hoop! Het transport werd afgewikkeld via de zogenoemde MOTRANS-platforms, die uit 17 LVT-BOXEN zijn samengevoegd die mobiele, lange-afstand giga-kooi-overbrengers voorstellen, die ruimteschepen tot aan een grootte van zware kruisers kunnen overbrengen. Als energiebron dienen daarbij zonnen.

Rond middernacht op 1 juni verschijnt de sterrenhemel opnieuw boven de werelden van het Sol-stelsel. Voor dit doel werden in de omloopbaan van Uranus 2000 kunst-zonnen uitgezet en ontstoken. De 'sterrentekens' zijn verzonnen, één toont het nieuwe logo van de LVT, dat op de 50ste verjaardag van de Solaire Residentie werd ingevoerd. De bevolking van de Aarde is opgetogen. Op 1 juni 1345 NGT bereikt Perry eveneens het bericht dat 85 TANKSTATIONS in bedrijf zijn, het doel van de Nucleus en Homer G. Adams ligt echter bij 4000 TANKSTATIONS. Daarvoor zijn bij continu gebruik 1,43 miljard personen nodig. Ook ondanks deze aantallen twijfelt Rhodan er niet aan dat zijn Terranen het zal lukken.

Malcolm S. Daellian rapporteert dat hij bij TRAITOR'S volgende invasiegolf rekening houdt met 2304 colonne-forten met minstens 1.115.136 traitanks. Dit heeft hij gebaseerd op de 7,5 graden ‘verdraaiing’ van de forten.

Op 4 juni is de DAEDALUS op pad, de SCARABEE die Rhodan gebruikt. Ditmaal lukt de doorgang, het wormgat verdwijnt, en het schip is in een vreemd universum gevangen, omgeven door een 'pulserende' strangeness. Ergens gaat er iets verkeerd, dat is Rhodan duidelijk. Hij stuurt de DAEDALUS naar het schip dat hij al eerder door de opening van het wormgat had gezien. Het ontpopt zich als een 8080 meter lang, vier-gelede eenheid. Ook dit schip, waarvan Gucky zeer sterke, kwellende 'schreeuwende’ telepathische impulsen ontvangt en daarom de naam 'schreeuwend schip' krijgt, schijnt onder de pulserende strangeness te lijden. Maar met de SCARABEE lukt het om aan boord te raken en kunnen de beide onsterfelijken het buitenaardse schip binnendringen. Gucky lokaliseert de mentale bron en teleporteert er met Rhodan heen. In een 100 meter hoge en even brede 'stolp', de 'hal de Machtigen', die ze via een portaal kunnen betreden, treffen ze zeven Machtigen aan. Het zijn methaan-ammoniak-ademers, wat zich laat afleiden uit de atmosfeer van het schip.

Deze Machtigen, Deltoro, Unscrow, Dumgard, Karrillo, Kafug, Konferge en Nuskoginus, zijn gevangen in 'sarcofagen' en geconserveerd in Ysalin Afagour. Perry Rhodan herinnert zich meteen het Ysalin Magran, waarin de de beide Algorrianen Le Anyante en Curcaryen Varantir 10.700 jaar waren geconserveerd. Bij Ysalin Afagour schijnt er echter een component te zijn dat de geconserveerden kwelt.

Via telepathisch contact stelt men vast dat de zeven Machtigen in hun universum verraad hebben gepleegd tegenover hun ordemachten en daarvoor moeten boeten met deze gevangenschap in een eindeloze lus. Deze straf kan eventueel worden opgeheven als de Machtigen de Terranen bijstaan tegen de terminale colonne, waarmee ze ook al in hun eigen universum in contact waren. Om deze reden bevelen de zeven hun dienaar, de robot Aquinas, een verbinding te creëren met het Sol-stelsel waarvan ze de coördinaten hadden ontvangen. Gucky en Rhodan gaan op zoek naar deze robot. Deze verklaart dat een hindernis de betrouwbare opbouw van een wormgat verhinderd. Rhodan herkent meteen dat het daar bij om het TERRANOVA-scherm moet gaan. Door bijeffecten van de wormgat-opbouw zijn er voortdurend strangeness-effecten die de SEOSAMH – zo heten de vier delen van het schip – steeds meer in het verderf storten. Op de vraag of de SEOSAMH een schip van de Machtigen is, licht de robot dat toe met een negatief antwoord. De SEOSAMH is geen BRONDRAGER – dat zijn bolschepen met een doorsnede van 1126 km (wat overeenkomt met de doorsnede van een sporenschip) – maar alleen een machtig schip dat Nuskoginus eens als geschenk van een volk kreeg dat hij hulp verleende. Dan heeft Perry Rhodan het reddende plan: via het volgende wormgat keert hij terug naar het Sol-stelsel en stuurt daarna meteen alle 48 SCARABEEËN naar het wormgat. De doorgang lukt bij 31 schepen. Uiteindelijk nemen ze drie delen van de SEOSAMH, namelijk SEOSAMH-verdediger, SEOSAMH-kwartier en SEOSAMH-magazijn met trekstralen op sleeptouw door het wormgat, terwijl het vierde deel, SEOSAMH-werkplaats, het wormgat stabiel houdt.

Zo arriveren op 7 juni de drie delen in het Sol-stelsel, samen met de zeven Machtigen en Aquinas, de robot. Deze kondigt aan om over de geschiedenis van de Machtigen te willen vertellen, totdat de Machtigen aan de nieuwe omgeving en strangeness gewend zijn geraakt en zich bij Rhodan melden.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende