< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2349 • 1624    WORMGAT IN HET SOL-STELSEL


We schrijven het jaar 1345 Nieuw Galactische tijdrekening - dit komt overeen met het jaar 4932 oude tijdrekening. De Melkweg is bezet door de terminale colonne TRAITOR, een gigantisch machtsinstrument van de chaotarchen. De uit de galaxie gewonnen 'hulpbronnen' moeten worden ingezet voor doelen die het ontstaan van een negasfeer in de naburige galaxie Hangay zullen dienen. Een negasfeer anderzijds is een broeinest van de chaos, dat normale levende wezens als absoluut levensvijandig ervaren.

Perry Rhodan en zijn metgezellen krijgen met de zogenoemde vredesvaarders een organisatie als bondgenoot, die vergelijkenderwijs pas sinds kort bestaat, maar toch met veel geheimen is omgeven. Tot hen behoren onder andere Alaska Saedelaere die al vaak in kosmische gebeurtenissen was verstrikt, en Kantiran, Rhodan's zoon, die nog geen vaderland heeft gevonden en het leven van een sterrenvagebond leidt.

Tot nog toe kunnen de vredesvaarders geen sterke hulp zijn - en toch zou zo'n hulp dringend nodig zijn. De belegering van het Sol-stelsel door de terminale colonne duurt voort: met steeds nieuwe trucs wordt de doorbraak geprobeerd. In deze situatie manifesteert zich een wormgat in het Sol-stelsel …


Het wormgat dat zich midden in het Sol-stelsel alleen dan opent wanneer de terminale colonne haar vuur op het TERRANOVA-scherm opent, wordt door de mensen als risico en tegelijk als kans gezien. Hoe de situatie zich verder ontwikkelt, dat is het thema van de volgende Perry Rhodan-aflevering, geschreven door Uwe Anton.


Oorspronkelijke titel: Wurmloch ins Solsystem

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: grootalarm voor de Aarde – de hyperruimte scheurt open.


Locatie en tijdsruimte: Sol-stelsel – 8 april tot 23 mei 1345 NGT (4932 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - Als het wormgat verschijnt, neemt de Terraan meteen het initiatief. Jaye Nordell - De commandante van de Microtom-jagers voert haar manschappen aan in een ruimteslag. Aulgorién Saulgador - De matriarchse van de Koryphen moet met haar drie mannen het TERRANOVA-scherm verzwakken. Forrest Pasteur - De plaatsvervangende commandant van de PRAETORIA uit kritische en tot nadenken stemmende woorden. Tamira Sakrahan - De Eerste Terraanse wordt met een ongewoon burgerinitiatief geconfronteerd.Op 8 april 1345 NGT wordt het ernst voor de Microtom-jagers. 296 donker-capsules zijn door het TERRANOVA-scherm gebroken. Maar het merendeel wordt direct neergeschoten door de nieuwe speciale vloot, die uit gemodificeerde Minor-Globes van de JANUS-klasse zijn samengesteld. Deze vloot – genoemd jachteskader Microtom – werd na de aanslag van de micro-beesten opgebouwd, en hun eerste actie wordt uiteindelijk een groot succes.

Aan de andere kant van het scherm heeft men geen idee wat er is gebeurd. Zarmaur stelt de Koryphen verantwoordelijk en eist betere resultaten, tegen beter weten in, maar zijn eigen hoofd steekt ook al in een strop, hij geeft deze druk gewoon door. De Koryphen gaan desondanks opnieuw aan de slag door bij de regelmatige aanvallen metingen te verrichten.

In het Sol-stelsel vergaart men gedurende de aanvallen meer gefundeerde kennis over het wormgat, die steeds opnieuw op verschillende plekken in het Sol-stelsel ontstaat, dat door de aanvallen wordt veroorzaakt. Bij een manifestatie verdwijnt een verouderde syntron-sonde voor weercontrole van de Aarde. Daarbij stelt men vast dat de sonde niet werd vernietigd. Daarna laat Perry Rhodan twee sondes in het wormgat duiken, één keert weer terug, er zijn sterke strangeness-verhogingen te meten. Bovendien krijgt Rhodan zeer geheime informatie van Atlan uit de Charon-Wolk.

Op 20 april begint Rhodan persoonlijk met een low-tech SCARABEE aan een commandoactie. Het schip komt terecht in sterke strangeness-effecten, maar Perry behoudt de controle over het schip. Als het andere einde van de 'tunnel' bijna is bereikt, en een buitenaards schip bijna is te herkennen, stort het wormgat ineen, de SCARABEE lukt het net nog om terug te keren.

Op Aarde komt het tot een zekere opleving wat betreft de TANKSTATIONS. Deze gaan over in een zelfbesturende organisatie TERRANOVA-globus, die wordt samengesteld uit actieve 'donoren' en andere activisten die de inzet van de donors organiseert. Homer G. Adams, die eerst een afwijzende houding tegenover deze organisatie had uitgeoefend, is verrast door de positieve invloed en de verhoogde prestatie die daardoor ontstaat. Perry Rhodan ontvangt bovendien een dossier van de TERRANOVA-globus-leiding, waarin het om 'dromen' gaat van de donoren die allemaal gaan over een dubbelzonnen-stelsel met een witte- en oranje zon. Net als het stelsel dat ook door het wormgat is te zien.

Op 16 mei 1345 NGT treedt opnieuw de noodtoestand in, hoogste alarmfase voor het Sol-stelsel, want zes traitanks breken door het scherm, maar het lukt de thuisvloot met een losgekoppelde PRAETORIA aan kop, deze schepen te vernietigen. Dit lukt dankzij de tweeënzeventig VRITRA-geschutten die volgens de door Atlan verstrekte constructiegegevens konden worden gebouwd. De verliezen van Sol’s thuisvloot bedragen echter meer dan 400 schepen, een relatief hoog bloedvergieten.

Opnieuw is Zarmaur woedend, maar hij geeft de Koryphen nog één kans. Ze melden op 23 mei dat zich een heel chaos-eskader voor de doorbraak gereed moet maken. Samen met de AULYZ-033 van de Koryphen zal de doorbraak lukken.

Precies tijdens deze doorbraakpoging is Perry Rhodan opnieuw met de SCARABEE in actie. In het wormgat ontmoet hij een buitenaardse schip, deze wil contact maken, maar de radio wordt gestoord. Een buitenaardse ruimtevaarder verschijnt met de verdwenen syntron-sonde 'op sleeptouw'. Maar voor er contact kan worden gemaakt vergaat het buitenaardse schip door de strangeness-effecten. Het schijnt dus met hoogwaardige technologie te zijn uitgerust. De 'ruimtevaarder' komt tevens om, daarbij blijkt dat het om een robot gaat. Rhodan keert vervolgens terug.

Hij krijgt echter niet meer mee dat een heel chaos-eskader en de AULYZ-033 van de Koryphen in het TERRANOVA-scherm vergaan, want Malcolm S. Daellian brengt neemt net op tijd de nieuwe LORETTA-tenders 97 tot 108 in gebruik, deze stabiliseren het scherm in de doorbraakzone op het laatste moment.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende