< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2346 • 1621    CHYNDOR'S WEG


Het is het jaar 1345 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening - wat volgens de oude tijdrekening overeenkomt met het jaar 4932. De Melkweg wordt door de terminale colonne TRAITOR, een machtsinstrument van de chaosmachten, bezet. De uit de Melkweg verkregen 'hulpbronnen' moeten gebruikt worden om een negasfeer in de naburige Melkweg Hangay te laten ontstaan. Een negasfeer is een ruimte die voor normale levende wezens absoluut levensvijandig is, en een broeinest van de chaos.

Perry Rhodan en zijn reisgenoten houden met de zogenaamde vredesvaarders een organisatie van bondgenoten, die pas relatief kort bestaat, maar toch al door vele geheimen omgeven wordt, in stand. Tot de bondgenoten behoren onder andere Alaska Saedelaere, die al vaker in kosmische gebeurtenissen verstrikt raakte, en Kantiran, Rhodan's zoon, die nog geen thuisland gevonden heeft en die voor het leven van een sterrenvagebond heeft gekozen.

Beiden strijden echter met al hun kracht voor de vrijheid en tegen TRAITOR, hoewel vele andere vredesvaarders nog twijfelen en dralen. Als individualisten bij uitstek, die alleen door een gemeenschappelijk doel verenigd worden, moeten ze ieder hun eigen manier van optreden kiezen. Eén daarvan is Chyndor's weg.


Met de Dinath maakten de vredesvaarders kennis met een nieuw humanoide volk. En in zekere mate verkregen Alaska Saedelaere en Kantiran Rhodan 'daarnaast' actuele informatie over de structuren van de terminale colonne en over de interne strubbelingen van deze kosmische processie.

De volgende PERRY RHODAN-aflevering - het vervolg op deze aflevering - presenteert eveneens de vredesvaarders als hoofdpersonen, maar op een ander podium: het zonnesysteem waarin de geheime organisatie haar basis heeft. Daar zullen zich grote gebeurtenissen afspelen ... Deze aflevering werd door Christian Montillon geschreven.


Oorspronkelijke titel: Chyndors Weg

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Dirk BontesSamenvatting: een vredesvaarder op een heikele missie – een humanoide volk staat aan de rand van de ondergang.


Locatie en tijdsruimte: Dina Baca, Terra – januari 1345 NGT (4932 na Chr.)


Hoofdpersonen: Chyndor - De vredesvaarder gaat de confrontatie aan met het duistere. Alaska Saedelaere - De maskerdrager dringt door tot de kern van he probleem. Kantiran - De sterrenvagebond brengt slecht nieuws naar Terra. Cosmuel Kain - Een Liga-agente wendt zich met een buitengewoon verzoek tot de vredesvaarder.Alaska Saedelaere en Kantiran keren naar Terra terug en informeren de Nucleus over hun mislukking. De Nucleus is geschokt en spreekt over een catastrofe, want als het niet zal lukken om de retroversie van de Negasfeer in te leiden dan zal de Melkweg verloren zijn. De Nucleus verzoekt dat de gehele organisatie van de vredesvaarders zich aan de kant moet stellen van de Terranen. Alaska en Kantiran gaan proberen om dit voor elkaar krijgen. Beide geloven echter niet dat ze een kans maken, maar gaan toch op weg. Voor hun vertrek worden ze door de TLD-agente Cosmuel Kain aangesproken. De jonge vrouw wil een vredesvaardster worden en probeert de beide mannen om de vinger te winden. Alaska herkent dat ze een geheim heeft: ze is een Cyno. Desondanks neemt hij haar, tot Kantiran's ergernis, mee op de ONDERZOEKER. Cosmuel vertelt dat zij niet eerder iets heeft vermoed van haar afstamming. Daar is ze zich pas van bewust geworden toen ze in een Trivid uitzending de woorden ARCHETIM en Negasfeer hoorde. Kantiran's aanvankelijke afkeer verandert langzamerhand in iets anders - Cosmuel herinnert hem aan zijn verloren liefde Thereme …

Nadat ze vanuit het station Devolter II tot een bijeenkomst van de vredesvaarders hebben opgeroepen, komen Alaska en Kantiran over de vermeende dood te weten van hun collega Chyndor. Hij en enige andere vredesvaarders hebben vreemde voorvallen in het Fantamagula-stelsel waargenomen. Het stelsel ligt in een dwerggalaxie in de buurt van Andromeda. Daar leven de Dinath, een volk van Lemuurse afstammelingen, die de vredesvaarders ondersteunen. In de buurt van het stelsel hebben twee onbekende ruimteschepen gevochten. Eén werd daarbij vernietigd, de andere is op de hoofdwereld van de Dinath neergestort. Sindsdien vechten de Dinath met een ongekende brutaliteit onderling, bovendien verschijnen in het stelsel steeds opnieuw verplaatsende zones van absolute duisternis die hele vloten laat verdwijnen. Chyndor is blijkbaar bij de poging om het stelsel binnen te vliegen door één van deze zwarte-zones verzwolgen. In feite moest hij echter op de planeet Dina Baca een noodlanding maken waarbij zijn OREON-capsule werd vernietigd. Als Alaska en Kantiran in het Fantamagula-stelsel arriveren probeert Chyndor net tevergeefs tot de neerstortplek van de vreemde eenheid door te dringen. De desoriënterende en agressief makende 'waanzinstraling' is echter zelfs voor hem te veel. Het lukt hem uiteindelijk wel om met zijn paragave een kleine zone van rust te creëren waarin de Dinath weer tot zichzelf kunnen komen.

Alaska wordt in de aanwezigheid van de zwarte-zone meteen herinnert aan het Element der Duisternis dat ooit door Kazzenkatt werd ontketend en de zerodromer daarna heeft verslonden. Samen met Kantiran en Cosmuel Kain landt hij op Dina Baca. Alaska dringt met behulp van de vector-helm tot in het vreemde wrak door. Hij herkent dat hij met een donker-speurder heeft te maken en dat dit wezen een nakomeling is van het Element der Duisternis. De donker-speurder kan zonder zijn schip niet bestaan, en alleen zijn schip kan de door hem uitgezonden waanzinstraling blokkeren. Ondertussen nadert een tweede donker-speurder het stelsel, die door andere vredesvaarders met voorbedachte redenen is gelokt door het noodsignaal van het neergestorte schip te versterken. Het is aan Cosmuel Kain's ingrijpen te danken dat de vredesvaarders op tijd kunnen vluchten - de Cyno wordt door de straling van de donker-speurder niet beïnvloed. Voordat de ONDERZOEKER de vlucht in den hyperruimte bereikt, kan nog worden waargenomen hoe de zojuist gearriveerde donker-speurder zijn neergestorte soortgenoot vernietigd. Daaruit concluderen de vredesvaarders dat er schijnbaar twee fracties van donker-speurders zijn die elkaar niet mogen. Schijnbaar was het gevecht dat tot het neerstorten leidde van de eerste onderzoeker ook een strijd van deze wezen onder elkaar. De ONDERZOEKER lukt vervolgens de vlucht in de hyperruimte, en de waanzinstraling ebt direct weg als de donker-speurder weer is verdwenen. Daarmee eindigt ook de in het Fantamagula-stelsel uitgebroken chaos.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende