< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2332 • 1607    DE BEWUSTZIJNSWERVERS


Sinds in het jaar 1344 Nieuw Galactische Tijdrekening - dit komt overeen met het jaar 4931 oude tijdrekening - de terminale colonne TRAITOR naar de werelden van de Melkweg grijpt, is het leven voor de bewoners van het sterreneiland drastisch veranderd.

Colonneforten controleren de zonnestelsels, terwijl de gigantische ruimtevloot van de Chaosmachten zonder grote problemen elke tegenstand uitschakelt. Alleen het Sol-stelsel met Terra als belangrijkste wereld weert zich - de Nucleus van de monochroom mutanten helpt de Terranen in hun vertwijfelde strijd.

Bovendien werd er een waardevolle hulp aangekondigd, waar Perry Rhodan en zijn strijdmakkers sedert enige tijd met grote spanning op wachten. Ze verschijnt in de eerste uren van het nieuwe jaar 1345 NGT in de vorm van een klein ruimteschip. De welbekende bemanningsleden brengen verslag uit - onder andere over de bewustzijnswervers ...


Alaska Saedelaere’s bericht over zijn reizen fascineert de toehoorders. Er blijven echter nog genoeg vragen open - bijvoorbeeld over de rol die Kantiran bij de vredesvaarders speelt. Voor Kantiran zijn eigen beschrijving kan geven, brengt de man met het masker eerst verder verslag uit. Dat is het thema van de volgende Perry Rhodan-aflevering, het tweede deel van het dubbele deel, dat Michael Marcus Thurner heeÍt geschreven.


Oorspronkelijke titel: Die Psychial-Werber

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: de Terraan met het masker - Alaska Saedelaere zoekt opnieuw zijn bestemming.


Locatie en tijdsruimte: Isla Bartolomé, Varratergir – 30 december 1344 tot 1 januari 1345 (en 1312) NGT (4931 - 4932 (en 4899) na Chr.)


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere - De man met het masker blijkt een vertegenwoordiger van een mysterieuze macht. Mondra Diamond - Perry Rhodan's vertrouweling houdt een waakzaam oog op een vertrouwde vreemdeling. Perry Rhodan - De Terraanse resident plaatst zijn hoop op het verbond met de Nucleus. Xa-Va-Riin Qaar - Een oude Artuche ontmoet de man met het masker en de vrouw Samburi. Gntbn - De Olthug viert uitbundig feest en sluit vriendschap.Op 30 december 1344 NGT, om 7:30 uur, loeit het stelselalarm weer een keer door de Solaire Residentie en het gehele Sol-stelsel. Nog steeds ligt het stelsel achter het TERRANOVA-scherm, en aan de andere kant van het scherm patrouilleren 64 traitanks van de terminale colonne TRAITOR.

Perry Rhodan, die net met Mondra Diamond aan het ontbijt zat, ontvangt een bericht en beëindigt daarna het stelselalarm. De radiosondes buiten het stelsel hebben een radioboodschap opgevangen, de ontvanger is de Nucleus. Perry vraagt Mondra om de boodschap naar Isla Bartolomé te brengen. Malcolm S. Daellian laat weten dat de inhoud sterk is gecodeerd en niet kan worden gekraakt.

Mondra geeft het bericht aan Fawn Suzuke, zij laat echter niet blijken van wie het bericht afstamt. Pas als Perry Rhodan met Gucky verschijnt wordt de Nucleus spraakzaam. Hij kondigt op 1 januari 1345 NGT, om 18:00 uur plaatselijke tijd, een bode aan voor potentiële hulp van de Melkweg.

Op 1 januari verschijnt de bode dan ook, het is één enkel schip, het landt op het eiland, en twee personen stappen uit. Het zijn Alaska Saedelaere en Kantiran. Perry Rhodan is wat teleurgesteld, hij had op gevechtsschepen gerekend, of op z’n minst op iets dergelijks gehoopt. Na alle aanwezigen begroet te hebben, waaronder ook Startac Schroeder en Trim Marath, begint Alaska zijn verhaal te vertellen.

Op 28 mei 1312 NGT verlaat de maskerdrager samen met Cairol de Derde de SOL door een tijdbron. Aan de andere kant van de bron zullen hun wegen zich scheiden. Alaska spreekt de robot aan over de vrouw Samburi Yura, waarna deze de tijdbron opnieuw programmeert zodat hij in de buurt kan komen van haar kobaltblauwe cilinder, en als laatste geeft hij de maskerdrager mee om de 'macht' te volgen, waarmee Alaska vooralsnog niet veel mee kan beginnen.

Als de robot van de Kosmocraten is verdwenen gaat Saedelaere opnieuw door de tijdbron. Hij komt op een veld tevoorschijn van een agrarische wereld. Als hij zich omdraait is de tijdbron al weer opgelost. Door de micropositron van zijn SERUN krijgt Alaska medegedeeld dat hij zich op de planeet 2-Olthugo in de galaxie Varratergir bevindt. De bewoners noemen zichzelf Olthugos en de nabij gelegen stad wordt Anda-Ilth genoemd. Daar gaat de maskerdrager heen. Hij mengt zich onder de Olthugos en ontmoet daarbij de spraakzame Gntbn, die Alaska echter Gantenbeen mag noemen. De inwoner brengt de maskerdrager naar een bar en daar hoort Alaska dat er de volgende dag iets bijzonders gaat gebeuren op 2-Olthugo. De bewustzijnswervers zijn dan ter plekke; ook Gantenbeen wil naar de wervers gaan, hij verraad verder geen details. Ook de andere Olthugos vertellen niet wat er de volgende dag gaat gebeuren. In een bar, die de Wip wordt genoemd, ontdekt Alaska een niet inheemse persoon, maar beide maken verder geen contact. Gantenbeen neemt Alaska mee naar zijn huis.

De volgende dag stuurt Gantenbeen hem weg want hij moet zich op de bewustzijnswervers voorbereiden. De maskerdrager gaat de stad in waar hij opnieuw de vreemdeling ontmoet. Alaska voelt dat hij achtervolgd wordt en zendt een paar microsondes uit, maar de vreemdeling heeft deze in de gaten. Dan stellen beide zich aan elkaar voor. De vreemdeling is empathisch en noemt zichzelf Xa-Va-Riin Qaar van het volk der Artuchen. De twee praten wat over koetjes en kalfjes, zonder echt in details te treden. Daarna gaat ieder weer zijn weg. Alaska gaat naar de arena, die aan honderdduizend Olthugos plaats biedt, waar de bewustzijnswervers worden verwacht.

Als het stadion gevuld is betreedt een bewustzijnswerver het toneel; het is een nevelachtig wezen zonder vast gestalte. Deze laat een soort altaar ontstaan en daarboven wakkert een zwakke vlam. Dan worden duizenden Olthugos in het arenaveld gebracht en beginnen ze allemaal “Ch'cealo” te roepen, steeds weer opnieuw. Ook Alaska roept mee, en dan gebeurd er iets: de Olthugos op het veld sterven en hun mentale substantie schijnt op te gaan in de vlam, die nu sterker brandt.

Alaska is geschokt en verlaat het stadion, terwijl daar de hele situatie zich weer een keer herhaalt met nieuwe Olthugos.

De maskerdrager besluit om de bewustzijnswervers op de hielen te zitten; hij gaat naar de ruimtehaven waar hun schip ligt en houdt daar de wacht. Een vrouw vraagt hem of hij ook op een 'intrede' wacht. Alaska is in de war, en als hij Ch'cealo ter sprake brengt wendt de vrouw zich bruusk af, als of hij iets schandaligs heeft gedaan. Zo blijft Alaska niets anders over dan te wachten.

De volgende dag bij zonsopgang hebben zich vele duizend Olthugos bij het ruimteschip verzameld. Het blijkt dat iedereen familie of vrienden is van de 'opgegane' en de bewustzijnsceremonie voor 'Ch'cealo's weg' mogen begeleiden, die op de handelsplaneet Ch'anrangun zal plaatsvinden. Alaska neemt ook plaats in de rij en wordt meegenomen, als vriend van Gantenbeen.

Op Ch'anrangun komen van vele planeten nog meer schepen samen van de wervers. En dan, als alle aanwezigen en wervers zich hebben verzamelt verschijnt de LICHTKRACHT, die Alaska meteen herkent, met de vrouw Samburi Yura. De maskerdrager wil haar naderen, maar zijn SERUN weigert dienst. Bij de ceremonie haalt de afgevaardigde van de Kosmocraten 5000 vlammen van de bewustzijnswervers op en laat ze in haar schip brengen. Alaska is vertwijfeld. Dan stuurt hij zijn Lamuuni, die hem nog steeds begeleid, naar de raadselachtige vrouw. Als de Lamuuni bij haar materialiseert, verjaagt ze hem echter, maar ze wordt tevens op de maskerdrager geattendeerd. Ze laat hem bij zich komen. Alaska verwacht antwoorden en krijgt ze ook gedeeltelijk: CH'CEALO is een hoger wezen, die over Varratergir waakt, en deze moet versterkt worden om de komende verhoogde hyperimpedantie te kunnen doorstaan.

Over het masker aangesproken meent ze dat velen maskers zullen dragen, alleen niet zo duidelijk zichtbaar als de maskerdrager. Dan neemt ze afscheid en verlaat ze Ch'anrangun met de LICHTKRACHT. In vertwijfeling blijft Alaska achter, maar dan wordt hij aangesproken, het is Xa-Va-Riin Qaar. Deze wil Alaska meer over zichzelf vertellen want hij is op zoek naar een opvolger. Xa-Va-Riin Qaar is een vredesvaarder.

Als het reeds diep in de nacht is onderbreekt Saedelaere zijn verhaal voor een korte maaltijd.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende