< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2330 • 1605    SPOOR IN HET NIETS


In het jaar 1344 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening, overeenkomend met het jaar 4931 van de oude tijdrekening, breekt in de werelden van de Melkweg een verandering aan die niemand zich had kunnen voorstellen. De terminale colonne TRAITOR, een gigantische ruimtevloot van de chaosmachten, grijpt naar de galaxie.

In de onmiddellijke nabijheid van de Melkweg moet in het sterreneiland Hangay een zogenaamde negasfeer ontstaan, een absoluut levensvijandig gebied. De galaxie van de mensheid moet naar deze kosmische regio als 'hulpbron' worden gevoerd. Hangay is een reuzengalaxie die bijna 1300 jaar geleden uit het stervende universum Tarkan naar de lokale galaxiegroep werd overgebracht. Hier zijn oude volkeren gevestigd zoals de katachtige Kartanen of de mensachtige Hauri's.

De SOL, het legendarische langeafstandsruimteschip van de mensheid, vertrok al jaren geleden om naar Hangay te vliegen. Daar moet de bemanning de aanwijzingen voor een negasfeer tot op de bodem uitzoeken. Het gouden, haltervormige ruimteschip heeft last van de verhoogde hyperimpedantie - op de wereld van de Grijskartanen voert bovendien het ontdekte spoor in het niets ...


Met de ontdekking van een ruimteschip van de terminale colonne zijn de Solaners zonder het te weten een belangrijke stap vooruitgekomen. Ze weten nog niets over TRAITOR, maar dat kan sneller veranderen dan hen lief is. Eerst zijn ze echter met een ander fenomeen van Ultrablauw bezig - en dat is het thema van de volgende Perry Rhodan-aflevering.


Oorspronkelijke titel: Spur ins Nichts

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Django MathijsenSamenvatting: planeet van de grijze Kartanen – op de ijsmaan valt een beslissing.


Locatie en tijdsruimte: Ultrablauw, Rothger – 11 september 1331 tot 12 juli 1342 NGT (4918 - 4929 na Chr.)


Hoofdpersonen: Ronald Tekener - De Smiler vermoedt een gehavend buitenaards schip op de maan van Ultrablauw. Dao-Lin-H’ay - De Kartaanse gaat op zoek naar een stad in het ijs. Blo Rakane - De Haloeter wetenschapper doet er alles aan om de huidige hyperweerstand te overwinnen. Fartyze - De laatste overlevende officier van een colonne-schip beslist over het lot van de bemanning.Het op Rothger neergestorte schip hoort bij de terminale colonne TRAITOR, het is echter geen traitank, maar alleen een licht bewapende TRAI-verzorger. Het vrachtschip werd weliswaar, net als al TRAITOR'S eenheden, voor de omstandigheden van de verhoogde hyperimpedantie omgebouwd, maar er is daarbij iets fout gegaan – deze fout heeft tot het neerstorten geleid. Het schip is alleen nog maar een wrak en ligt nog steeds op Rothger en vervolgens werd het van de neerstortplek verplaatst en gecamoufleerd met een donker-scherm. De overlevenden gebruiken afwisselend de cryo-tanks van het schip om zo te wachten tot ze door een ander schip van de terminale colonne worden gered. Door een defect brengt Fartyze, de laatste overlevende officier van het schip, niet enkele maanden in vriesslaap door, maar elf jaren. Als hij weer ontwaakt is het grootste deel van zijn bemanning dood.

In deze elf jaar veranderde het een en ander bij de op Ultrablauw gestrande Solaners. Er werden meerdere pogingen ondernomen om het op Rothger neergestorte schip te vinden, maar die bleven vruchteloos. Benjameen da Jacinta ontving wel een zwak zerodroom-contact van een overlevende. Intussen weet men nu dus dat het vreemde schip daadwerkelijk nog op Rothger moet zijn. Op Ultrablauw werden de resten van de in het ijs verzonken oeroude stad onderzocht. De Solaners worden er naar toe geleid door Fay-Vani-D'au, een oude Grijskartaanse die de planeet als geen ander kent. De ijsstad ligt op het continent Vaccao. Ze schijnt volledig verlaten te zijn en er wordt geen enkele aanwijzing over haar voormalige bewoners of haar functie gevonden.

Blo Rakane voert die ombouw- en reparatiewerkzaamheden aan de SOL uit. Het UHF-meetapparaat wordt verbeterd en eindelijk kan men ook de anti-zwaartekracht apparatuur weer in bedrijf nemen zodat het generatieruimteschip weer solide op zijn landingsplaats kan worden verankerd. Op 20 juni 1332 NGT lukt voor het eerst om de SOL-cel-1 van het moederschip te scheiden. De SC-1 voert een korte lineairvlucht uit en keert daarna op Ultrablauw terug, maar het is nu duidelijk dat men met het schip onder de huidige omstandigheden in geen geval weer naar de Melkweg of zelfs ook maar naar Hangay kan laten terugkeren. Dao-Lin-H'ay is nog steeds samen met Ron-Sha-R'itt. Steeds meer Solaners volgen haar voorbeeld en vestigen zich in U'Hartu. Arlo Kellind krijgt zelfs een florerend bedrijf voor skiërs en schaatsers …

Op 12 juli 1342 NGT ontvangt men op de SOL een hyperradiobericht. Het blijkt dat het signaal van Rothger afkomt. De opnieuw ontwaakte Fartyze heeft het als een noodoproep uitgezonden. Met de kruiser SUSHI lokaliseert Ronald Tekener het signaal. Fartyze probeert om de TRAI-verzorger te laten exploderen want het schip mag onder geen enkel beding in handen vallen van de galactici. Blo Rakane kan dit op het allerlaatste moment verhinderen, maar wordt echter door Fartyze zwaar verwond voordat hij door andere Solaners kan worden neergeschoten.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende