< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2328 • 1603    DE MISSIE VAN DE SOL


Op de werelden van de Melkweg vindt in 1344 Nieuw Galactische Tijdrekening - dit komt overeen met het jaar 4931 oude tijdrekening - een verandering plaats, die voorheen niemand zich voor kon stellen. De terminale colonne TRAITOR, een gigantische ruimtevloot van de chaosmachten, grijpt naar de galaxie.

In de directe galactische omgeving van de Melkweg moet in het sterreneiland Hangay een zogenaamde negasfeer ontstaan, een absoluut levensvijandig gebied. De galaxie van de mensheid moet als 'hulpbron' aan deze kosmische regio worden toegevoegd.

Hangay is een reusachtige galaxie, die bijna 1300 jaar geleden uit het stervende universum Tarkan naar de lokale galaxieëngroep werd getransfereerd. Hier wonen oude volkeren als de katachtige Kartanen of de mensachtige Hauri's.

De SOL, het legendarische langeafstandsruimteschip van de mensheid, vertrok al jaren geleden om naar Hangay te vliegen. Daar moet de bemanning de aanwijzingen voor een negasfeer grondig onderzoeken. Het gouden halterruimteschip start voor de missie van de Sol …


De hyperimpedantieschok die de werelden van de Melkweg in zijn greep kreeg, stopt ook niet voor de SOL: het gigantische halterruimteschip moest een noodlanding maken. Op een vreemde planeet, in de halo van de galaxie Hangay gelegen, wordt de bemanning van de SOL met een nieuwe situatie geconfronteerd. De verdere gebeurtenissen in het stelsel van de zon Ultra beschrijft Hubert Haensel in de volgende Perry Rhodan-aflevering.


Oorspronkelijke titel: Mission der SOL

Auteur: Frank Borsch

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: ze reizen naar Hangay - op het spoor van de negasfeer.


Locatie en tijdsruimte: Hangay – 7 januari 1330 tot 11 september 1331 NGT (4917 - 4918 na Chr.)


Hoofdpersonen: Ronald Tekener en Dao-Lin-H’ay - Twee verliefden op het spoor van een duistere bedreiging. Gyon-T’an - De regent van de Vinau-coalitie vecht voor zijn rijk en uit wraak. Loan-P’ang - De keizer van Karapon begroet de vreemde vrienden uit de Melkweg. Fee Kellind - De commandante van de SOL heeft met uitvallende technologie te doen. Blo Rakane - De witte Haloeter doet een sensationele ontdekking.De SOL bereikt begin januari 1330 NGT Hangay. Ze zet eerste koers naar Vinau, de hoofdplaneet van één van de belangrijkste Kartaanse imperiums van deze galaxie. Daar zoeken ze bij Gyon-T'an, een oude krijgsheer die nu aan de top van het imperium staat, steun in de strijd tegen de dreigende negasfeer. Maar ze komen van een koude kermis thuis. In Hangay heerst de stilte voor de storm die Dao-Lin-H'ay en Ronald Tekener bij de regenten van de Vinau-coalitie waarnemen. Deze verwarrende situatie komt voort uit een mysterieuze terroristische actie die begin april 1329 NGT de galaxie schokte. Op een vredesconferentie van alle Hangay rijken vond een gruwelijk bloedbad plaats waarvan praktisch alle deelnemers slachtoffer werden. Daarbij trad de onbekende aanvaller op vanuit het niets, bewakingscamera of iets vergelijkbaar leverde geen enkele aanwijzing op. Sinds deze aanslag is de vrede weer ver te bespeuren, en willen de Kartanen niets van een ander soort bedreiging horen.

De SOL ontvangt delegaties van vele rijken, maar bij het thema negasfeer heeft iedereen dovemansoren. Ook bij de keizer van Karapon oogsten ze afwijzing, maar de jonge keizer die zijn zus en zijn vader op de conferentie verloor, geeft Dao een datakristal. Inbegrepen zijn slechts twee gegevens: een wazige afbeelding toont een onbekent discusruimteschip en het andere toont een schijfvormige ruimtegigant van 40km grootte.

Dao is gefrustreerd want er is te veel tijd verloren gegaan en intussen is het al midden augustus 1331 NGT, maar dan meldt Blo Rakane een ontdekking met de doorontwikkelde ultra-giraf. In het Duff-stelsel dichtbij het gigantische zwarte gat Athaniyyon ontdekt de wetenschapper een station dat op een ouderdom van 20.000–50.000 jaar wordt getaxeerd. Daar ontfutselt de Haloeter uit een console een boodschap in een oude taal die niet direct uit Hangay stamt, maar van een voormalige buurgalaxie in het Tarkan-universum. De taal heet Irthuin en de boodschap luidt: “Ik heet u welkom op Zonlicht-18. Mijn naam is Virhug Vial, ik hou de eeuwige wacht over dit sterreneiland. Deze galaxie is in gevaar. De fysieke omstandigheden maken haar tot een primair doel van de chaos machten. Ze zullen komen en proberen om haar in bezit te nemen, en haar tot een negasfeer om te vormen.”

Dan vallen 15 discusruimteschepen het station aan en zendt deze nog een laatste radiobericht uit in het heelal, waarna ze wordt vernietigd. De SOL kan ongehinderd ontkomen want de discusruimteschepen besteden geen aandacht aan haar. Blo Rakane werkt zich uit de naad en haalt uit de radioimpuls registratie het geadresseerde stelsel. Het is het 67.000 lichtjaren verwijderde Ultra-stelsel, een vlucht van 12 uur voor de hypertact-aandrijving van de SOL. Maar de vlucht strekt zich uit tot meer dan zes dagen want de stijgende hyperimpedantie beïnvloedt ook Hangay, maar die SOL bereikt haar doel. Op 11 september start ze met de gewaagde nadering van het doel op Ultrablauw, de koude vierde wereld van deze zon. De hyperimpedantie bereikt op dat moment haar hoogtepunt en de SOL begint neer te storten. Op het laatste moment lukt het Fee Kellind om het gigantische schip handmatig neer te zetten. De SOL is gestrand op een onbeduidende wereld in Hangay's halo – op een wereld van de Kartanen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende