< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2325 • 1553    DE VERBODEN OORLOG


Op de werelden van de Melkweg vindt in 1344 Nieuw Galactische Tijdrekening - dit komt overeen met het jaar 4931 oude tijdrekening - een verandering plaats, die voorheen niemand zich voor kon stellen. De terminale colonne TRAITOR, een gigantische ruimtevloot van de chaosmachten, grijpt naar de galaxie.

In de directe galactische omgeving van de Melkweg moet in het sterreneiland Hangay een zogenaamde negasfeer ontstaan, een absoluut levensvijandig gebied. De galaxie van de mensheid moet als 'hulpbron' aan deze kosmische regio worden toegevoegd. Zogenoemde colonneforten worden in de omgeving van belangrijke werelden gestationeerd en een terroristische aanslag doodt de meeste regeringshoofden van de galactische volkeren. Met het plaatsen van de donkere obelisken op de belangrijkste planeten van de Melkweg schrijdt de machtsovername van de colonne verder voort.

Alleen de mensen in het Solstelsel kunnen zich achter hun TERRANOVA-beveiligingsscherm in veiligheid brengen, terwijl de andere sterrenrijken in handen vallen van de colonne. Zelfs bij de Blues begint de verboden oorlog ...


Ondanks een paar verzetprestaties is de terminale colonne TRAITOR onstuitbaar en zeer succesvol werkzaam. Niets lijkt tegen de armada van de Chaotarchen opgewassen te zijn, geen verzet tegen de TRAITOR-directieven kan op de middellange termijn standhouden. Een wedren met de tijd is alles wat de galactische volkeren overblijft - en de hoop op helpers van vreemde sterren. Komen deze niet op tijd, dan dreigt de galactische schemering. Waar het bij deze schemering om gaat, beschrijft Horst Hoffmann in de volgende Perry Rhodan-roman.


Oorspronkelijke titel: Der verbotene Krieg

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustraties intern (Duits exclusief): © Rainer Castor & Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: machtswissel op Gatas - de Blues op een keerpunt.


Locatie en tijdsruimte: Eastside – oktober tot november 1344 NGT (4931 na Chr.)


Hoofdpersonen: Fylynder Veyt – De Gataser bereikt de hoogste militaire rang van zijn volk. Trester – De bevelhebber van colonne-fort 0355 verkondigt de TRAITOR-richtlijn aan de Blues-volkeren. Sayziut – De zwaarlijvige voorproever ontdekt een bijzonder handige Julziish in het park. Huyi – De voorproever werkt tegelijkertijd aan meerdere fornuizen.In de Eastside heerst sinds de hyperimpedantieschok oorlog. Het gaat vooral om de hyperkristal voorraden. De Gatasers willen weer een oppermacht worden, maar over het algemeen is alles zeer verwarrend, allianties worden bijna nog sneller verbroken als ze worden afgesloten.

Een belangrijk persoon bij de Gatasers is admiraal Fylynder Veyt, hij heeft een succesvolle carrière achter de rug en doet pogingen, door meerdere coups, om tot maarschalk te worden bevorderd – de hoogste rang in de hiërarchie van de Gataserse militairen.

In al dit tumult zijn de Blues volken op zoek naar hun oergod, deze zou de gestalte van een Blue hebben aangenomen en op één van de werelden van de Blues onderweg zijn. Zelfs de geheime dienst zit achter hem aan. Tevens hoort Admiraal Fylynder Veyt bij een kort bezoek op Gatas dat het de wetenschappers van de Gatasers is gelukt, met behulp van het B-hormoon, om de hyperkristalsoorten violet Criipas en het rode Khalumvaat te stabiliseren op 54,3% van hun pre-hyperimpedantie stabiliteit.

Op Gatas bevindt zich wellicht een vermoedelijk spoor. In een park heeft een natuurfotograaf een bewogen foto van een Blue gemaakt; vervolgens moest hij sterven. En ook de kok Sayzlüt, die toevallig het wezen zag, wordt vermoord.

De Mor'Daer-kalbaron Trester is commandant van TRAICOON 0355 en hij is verheugd over de instelling van de Blues in de strijd, maar anderzijds is hij ook verwonderd over de blinde woede die de Julziish voortdrijft. Maar over het algemeen kan hij zich zeker voorstellen dat de Blues een goed figuur slaan als ze als TRAITOR-volk worden ingelijfd.

Voorheen onzichtbaar verborgen achter hun donker-schermen duiken de colonne-forten, die boven alle belangrijke Blues werelden staan, onverwachts op, evenals de donker-obelisken die ook waren verborgen. Trester verkondigt aan de Gatasers de TRAITOR-richtlijn, maar de Julziish negeren het. Meermaals worden ze door de TRAITOR-eenheden bij gevechten gestopt. Daarna verbiedt de colonne strikt iedere vorm van schermutselingen, die steeds weer opvlammen, met wapengeweld. Op Gatas wordt het regeringsviertal doodgeschoten en de regering daardoor uitgeschakeld. Admiraal Fylynder Veyt, na deze actie de hoogste Gataserse militair, wordt tot maarschalk bevorderd en krijgt het opperbevel. Hij werkt snel een geheim verdedigingsplan uit, maar de uitvoering is moeilijk en wordt door de colonne, die met gecamoufleerde micro-beesten optreedt, tegengewerkt.

Trester, die de acties tegen de Blues op 15 november 1344 NGT voor zo goed als afgesloten ziet, doet verslag aan de duale kapitein Zerberoff en krijgt de opdracht om colonne-motivators in te zetten, om de leidinggevende Blues te beïnvloeden.

De Julziish laten zich daardoor er niet onder krijgen. Regeringsmedewerkers worden rigoureus door de geheime dienst gedood wanneer een beïnvloeding wordt vastgesteld. Dat treft ook de beïnvloede Fylynder Veyt die door de agent Huyi, die hij onder de naam Miinzysh kent, wordt gedood.

En ook het raadsel rondom de oergod wordt opgelost: het gaat bij de waargenomen persoon om een Koda Ariel.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende