< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2300 - 2399

34e cyclus TERRANOVA

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2308 • 1536    DE SCHADUWLOZEN


Op de Aarde en de andere planeten van de Melkweg is het jaar 1344 NGT aangebroken - dat staat gelijk aan het jaar 4931 volgens de oude jaartelling. Een periode van vrede en onderzoek schijnt te zijn aangebroken, maar die hoop wordt abrupt verstoord.

De eerste eenheden van de terminale colonne TRAITOR komen in de Melkweg aan. Ze zijn de afgezanten van de chaosmachten, die hun klauwen naar dit sterreneiland uitsteken en het compleet willen leegroven. Het lukt de Terranen weliswaar het voor het Sol-stelsel bedoelde colonnefort te vernietigen. Maar hiermee vormen ze een uitzondering. Overal in de Melkweg duiken colonneforten op en komen de soldaten van de chaosmachten in actie.

In dit soort tijden is het vooral zaak rustig te blijven en de situatie goed in kaart te brengen. De Liga van Vrije Terranen mag niet uit elkaar vallen. Daarom stuurt Perry Rhodan de minister van verdediging op een 'goodwill'-tour door de nieuwste koloniën van de Liga. In de sector Hayok, in de sterrenoceaan van Jamondi, wordt hij opgewacht door de schaduwlozen ...


De 'schaduwlozen' wijzen de Terranen het spoor in de Charon-Wolk. Maar wie - of wat - verstopt zich daar? volgens de uitlatingen van de beschermheren vormt de Charon-Wolk geen bedreiging voor de Melkweg ... Meer over deze geheimzinnige sector in de Melkweg vertelt Uwe Anton in de volgende aflevering van Perry Rhodan.


Oorspronkelijke titel: Die Schattenlosen

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: ze zijn met z'n negenen - en fungeren als pijlers van de eeuwigheid.


Locatie en tijdsruimte: sterrenoceaan van Jamondi – april 1344 NGT (4931 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull - De verdedigingsminister van de LVT maakt een 'officieel staatsbezoek' door Jamondi. Gucky - De muisbever betreedt een nieuwe wereld. Ela - Een jacht- en vissersvrouw confronteert de dood en keert haar oude wereld de rug toe. Jan Shruyver - De kosmo-psycholoog raakt bij zijn zoektocht naar antwoorden veel gevoelige snaren.De door haar voormalige bewoners verlaten, voorheen in hypercocons verbannen, sterrenhopen worden door de Melkweg volkeren opgedeeld. De Sterrenoceaan van Jamondi wordt gekoloniseerd door Arkoniden en Terranen. Negen van de LVT bevolkte stelsels - waaronder Tan-Jamondi - staan tegenover 42 stelsels waarop de Arkoniden zijn neergestreken. De kolonisatie verloopt echter rustig, tot zo ver zijn er nog geen conflicten geweest tussen de beide machtsblokken. In sector Hayok bevindt zich een colonne-fort, daarheen heeft het door Zerberoff aangevoerde chaos-eskader zich blijkbaar teruggetrokken. Reginald Bull start met de BUENOS AIRES, het vlaggeschip van de nieuwe Explorer-vloot, voor een rondreis in de Sterrenoceaan. De ontvangst in de kolonies ondergaat hij lusteloos, want hij ergert zich aan de kosmo-psycholoog Jan Shruyver, wiens vijandige opvattingen tegen technologie en hippieachtig gedrag hem voor het blok zetten. Zijn plezier op deze onofficiële huwelijksreis met Fran Imith is dan ook niet ongeschonden.

Op 17 april 1344 NGT wordt een zonnestelsel ontdekt dat in de sterrencatalogus van de volkeren van Jamondi niet is opgenomen. Een desoriënterend veld verhindert alle niet-mutanten en niet-mentaal gestabiliseerden om de planeet waar te nemen. Bull, Gucky en enige anderen verkennen de planeet, die de naam Novatho draagt, en ontdekken negen 300 meter grote obelisken die geen schaduw werpen. Een machtige psionische wervelstorm heeft zich boven hen gevormd. Gucky krijgt contact met de obelisken - het gaat om Cyno's die 20 miljoen jaar geleden voor de negasfeer uit Tare-Scharm zijn weggevlogen en zich hebben verborgen op Novatho. Deze Cyno's hebben een mentale boodschap ontvangen van hun verwanten uit Wassermal, de Pangalactische Statistici. De Statistici hebben ze tot zich geroepen zodat ze niet ten onder zullen gaan door de in Hangay ontstaande negasfeer. Dit is een duidelijk aanwijzing voor de galactici dat dit gevaar nu al acuut moet zijn.

De Cyno's kunnen Novatho niet verlaten. Daar heeft zich onder hun bescherming een mensachtig natuurvolk ontwikkelt, dat nu erg lijdt onder de mentale oproer die de Cyno's heeft geschokt. Bovendien hebben de Cyno's de vaardigheid verloren om mentaal te navigeren. Gucky en Shruyver redden Ela, een jonge Novantse, van drie verkrachters. Shruyver wordt verlieft op haar. Hem bevalt de verbondenheid met de natuur van de Novanten die overeen komt met zijn levensfilosofie. Een kosmocraten-cilinder verschijnt die de planeet onderzoekt. Er vindt geen contactpoging plaats. Op 20 april starten de obelisken uiteindelijk toch want nu is het duidelijk geworden dat het bestaan van Novatho geen geheim meer is. Als navigator dient hen de emotionaut van de BUENOS AIRES die in hun collectieve bewustzijn is opgenomen - de man was ongeneeslijk ziek en hoefde niet echt lang door Gucky overtuigt te worden om zijn lichaam op te geven. Als dank laten de Cyno's een datakristal achter die de coördinaten bevat van de Charon-Wolk. De BUENOS AIRES zet koers naar deze coördinaten. Shruyver blijft bij Ela op Novatho om haar volk te helpen over het verlies van de Cynos heen te komen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende