< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2294 • 1522    KRISTALCHAOS


De bewoners van de Aarde leven onder de heerschappij van de zogenaamde 'god' Gon-O, die ontstaan is uit de verbinding tussen een krankzinnige Nocturnenstok met een onsterfelijk kunstmatig wezen. In een daad van vertwijfeling offeren Myles Kantor en zijn team van wetenschappers hun leven op om de dreigende ondergang van het hele Sol-stelsel tegen te houden. Het offer heeft inderdaad op meerdere vlakken effect, want ook Gon-O is meervoudig aanwezig: aan de ene kant ontstaat op de plek, waar hij is ontstaan, op Parrakh in de Grote Wolk van Magelhaen, verwarring onder de strijdkrachten van de Kybbs. Alleen dankzij de Kybb-Titanen blijft het lichaam van Satrugar daar onaantastbaar. Alleen bestaat er sinds kort een tweede front van Gon-O's macht: het 'relais' aan de voet van de Vesuvius, bij Napels op Terra. In dat object heerst nu de kristalchaos ...


Oorspronkelijke titel: Kristallchaos

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: Gon-Orbhon worstelt om zijn vrijheid - Reginald Bull, Gucky en Icho Tolot zitten in het kristal-relais gevangen.


Locatie en tijdsruimte: Kristal-relais op de Vesuvius – Mei 1333 NGT (4920 na Chr.)


Hoofdpersonen: Gon-Orbhon - De Beschermheer ontwaakt en begrijpt niets meer van de wereld. Reginald Bull - De roodharige Terraan komt achter een belangrijke datum en ziet kristal visioenen. Icho Tolot - De Haloeter moet de Motoklonen confronteren. Gucky - De muisbever heeft in het kristal-relais op de Vesuvius zijn eigen problemen. Millitron - Een robot neemt zelf initiatieven om zijn heer te beschermen.Terwijl buiten het kristal-relais duizenden Orbhonisten verhongeren en dorst hebben omdat ze vanwege Gon-O's verwarring niet meer in staat zijn voor zichzelf  te zorgen, komt Gon-Orbhon in de Nocturnenstok-splinters weer tot bezinning. Hij is vrij van de verderfelijke invloed van Satrugar. Hij deactiveert de psi-gevangenis waarin Reginald Bull, Icho Tolot en Gucky als gijzelaars worden vastgehouden waar wordt dan echter onder kristalpuin bedolven omdat het kristal-relais zich voortdurend vervormt.

Bully en zijn vrienden kunnen vluchten. Daarbij nemen ze Gon-Orbhon mee, die hen verraad welke plannen Gon-O voor de Zon heeft. De weg naar buiten wordt steeds weer door ontstane en vergane kristalmassa's versperd en bovendien razen verwarrende visioenen op Bully af. Hij meent zelfs een, uit de Parrakhon-sterrenhoop overgedragen, spiegelbeeld van Kantiran te zien. Bovendien bevinden Millitron en de twee Motoklonen zich nog steeds in het kristal-relais. Gelukkig kunnen de kunstmatig geschapen wezens met betrekking tot de aanwezigheid van Gon-Orbhon de Motoschok niet inzetten.

Ternauwernood kunnen de drie vrienden naar buiten ontsnappen maar Gon-Orbhon moeten ze helaas achterlaten. Bully vernielt Millitron en Icho Tolot vernietigt de beide Motoklonen. Gon-Orbhon versmelt op 14-05-1333 NGT weer met Satrugar, die zich algeheel van zijn schok schijnt te hebben hersteld.

Terwijl de situatie in het stokrelais zich weliswaar stabiliseert en er een aangeslagen Gon-O is ontstaan, worden elders de plannen van Perry Rhodan uitgevoerd. Hij heeft niets anders op het oog dan een terugkeer. Een soort van terugkeer is het in de volgende aflevering ook voor zijn auteur: Andreas Eschbach. Jaren geleden was hij gastauteur en nu maakt hij met dit verhaal opnieuw zijn opwachting in het Perryversum.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende