< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2270 • 1450    VERRAAD OP GRAUGISCHT


Op de vlucht voor de legers van de cybernetische civilisatie begon Perry Rhodan aan de vertwijfelde tocht door het in elkaar stortende transportmedium van de AFSTANDSPOOR. De tocht lukte, maar sindsdien is de bionische kruiser ZWAARD in de Arphonie-sterrenhoop gestrand, uitgerekend het territorium van de vijand.

Samen met het Paragon-kruis, de beschermvrouwe Carya Andaxi en hun getrouwen - waaronder Shoziden, Schota-Magathen en onderzee-architecten - wordt in Arphonie de 'Alliantie van de Moraal' tegen Tagg Kharzani gesmeed.

Nu moeten er na de woorden daden volgen, maar dat is alles behalve gemakkelijk. De troepen van Kharzani doorzoeken de sterrenhoop en maken jacht op de alliantie. Zo wist Motokloon 109 op Graugischt te komen, waar de ondergang op het laatste moment kon worden afgewend - maar nu komt het tot verraad op Graugischt …


Oorspronkelijke titel: Verrat auf Graugischt

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: in de ban van de Motokloon - een Toron Erih wil zijn volk redden.


Locatie en tijdsruimte: Grijzigst – september 1332 NGT (4919 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - De Terraan treurt om zijn onsterfelijke vriend. Remo Quotost - De Tenn doorgrond het geheim van de Motokloon. Honderdnegen - De Motokloon weigert om samen te werken en dient alleen één Heer. Schandor Aquist - De diepzee-architect ziet een uitweg uit alle problemen. Carya Andaxi - De Beschermvrouwe plant het verdwijnen van Grijzigst.Terwijl Perry Rhodan om Atlan treurt, proberen de diepzee-architecten van Grijzigst uit te vinden hoe gevaarlijk de Motokloon Honderdnegen nog is die in een baan om de zon cirkelt. Hij is totaal niet coöperatief en als robots bij hem in de buurt komen schiet hij ze neer. Remo Quotost stelt vast dat Honderdnegen op dezelfde wijze als de bionische kruisers energie onttrekt uit het psionische net. Deze verontrustende ontdekking kan voor de uiteindelijke lamlegging van de Motokloon worden benut: men vervaardigd een omhulsel van vleugels van de bionische kruisers en zuigt daarmee al zijn beschikbare energie weg. Het nu meer dan hulpeloze kunstwezen wordt verplaatst, minutieus onderzocht, geherprogrammeerd en weer in elkaar gezet. Vanaf dat moment gedraagt Honderdnegen zichzelf als offensieve eenheid van de Alliantie van het Moraal en stelt hij zich onder het commando van Zephyda.

Dit succes is betekenisloos als een vloot van meer dan tweeduizend Kybb-gevechtsschepen verschijnt boven Grijzigst. Schuld daarvan heeft de diepzee-architect Schandor Aquist, Quotost's plaatsvervanger. Hij heeft de restanten van een oud in Arphonie verspreid radio-relaissysteem benut om in het geheim met de Kybb contact op te nemen. Hij was de naïeve mening toegedaan dat men de tegenstander alleen een aantrekkelijk aanbod moest maken voor de vrede. Inmiddels was hij ook bereid om alle Shoziden en Carya Andaxi uit te leveren om te verduidelijken dat Grijzigst geen gevaar meer zou opleveren voor Tagg Kharzani. Aquist moest echter al snel vaststellen dat de Kybb er helemaal niet aan dachten om Grijzigst te sparen. Aquist sterft enige tijd later bij een zwever ongeval. Als de Kybb-vloot dichterbij komt wordt de gehele omvang van Aquist's verraad duidelijk. Hij moet de Kybb namelijk ook nog de codes voor de desactivering van de grond afweerforten hebben verraden, want het geschut reageert niet!  

De 200 T-kruisers van de Shoziden starten maar tegen de zware eenheden van de Kybb kunnen ze niet lang weerstand bieden. Het is alleen nog een kwestie van tijd tot Grijzigst zal vallen …

Een Motokloon aan de kant van de Alliantie van de Moraal - dat is een succes. Maar wat kan de kloon doen tegen een paar duizend oorlogsschepen van de Kybbs?

Op een dramatische manier mislukte het vredesplan en nu zitten Carya Andaxi en haar bondgenoten in een dodelijke val. Alleen een wonder kan Grijzigst nu nog redden ...

Maar in de volgende aflevering van de Perry Rhodan reeks verandert om te beginnen de plaats van actie - en dat letterlijk.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende