Grijzigst – 1332 NGT (4919 na Chr.)

  1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Reeks

2200 - 2299


33e cyclus:

DE STERREN-OCEAAN


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


2262 • 1442    DE ONDERZEE-ARCHITECT


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - De Terraan ervaart een teleurstelling. Keg Dellogun - De Schota-Magathe ontmoet een legende. Zephyda - De Stellaire Majesteit ziet zich gedwongen om te handel. Remo Quotost - De huidige Tenn van de diepzee-architecten geeft om zijn pleegmoeder. Carya Andaxi - De Beschermvrouwe lijdt.


Het is het jaar 1332 Nieuwe Galactische Tijd. Met de bionische kruiser ZWAARD zijn Perry Rhodan en Atlan samen met een kleine alliantie van strijders doorgedrongen in de Arphonie-sterrenhoop.

In die microkosmos ligt het centrum van hun vijand, de voormalige beschermheer Tagg Kharzani. In de directe omgeving ligt op de planeet Graugischt, de zelf-verkozen thuiswereld van de Beschermvrouwe Carya Andaxi.

Nadat ze door Shoziden in grote gevleugelde ruimteschepen uit de handen van de Kybbs werden gered, komt de bemanning van de ZWAARD in het kader van een afleidingsmanoeuvre terecht op een 'kopie' van Graugischt. Die dubbelganger wordt kort daarna door de Kybbs ontdekt en vernietigd.

Maar nu zijn de wezens aan boord van de ZWAARD eindelijk op weg naar het 'origineel' - en daar worden ze al verwacht door de onderzee-architect ...Samenvatting: vreemden in de sfeer Riharion – de Toron Erih vreest voor zijn volk.


Het ZWAARD wordt naar de 'echte' planeet Grijzigst gebracht. Hier leeft het volk van de Toron Erih, die ook als diepzee-architecten bekent staan. In de diepten van de oceaan, waarmee Grijzigst voor 90 procent is bedekt, bevinden zich niet alleen reusachtige steden van de Toron Erih en de Shoziden maar ook productiefaciliteiten waarin de huidige T-kruisers worden gefabriceerd. Vroeger kwamen hier de bionische kruisers vandaan. Hier wordt ook de substantie 101 gewonnen. Deze wordt in minuscule hoeveelheden door kwalachtige wezens, de Porlimse schaduwen, geproduceerd. Deze reuzenkwallen, die meer dan honderd meter groot worden, zijn sinds duizenden jaren door Carya Andaxi voor dit doel genetisch geprogrammeerd maar oorspronkelijk stamt de substantie 101 uit een Porleytisch laboratorium. De diepzee-architecten zelf zijn humanoide kieuwademende wezens die alleen in het water kunnen leven. Hun lichaam is plat en met hoornachtige schubben bedekt. Op hun rug dragen ze twee trossen van in elkaar verweefde tentakels, de Toron. De Toron dient voor de voortbeweging en de laagfrequentie communicatie.

Op Grijzigst leven ook de Schota-Magathe. Ze verplegen de sinds de Bloednacht zowel lichamelijk zieke als ook geestelijk aangeslagen Beschermvrouwe Carya Andaxi, waarvan ze ook afstammen. Remo Quotost, die aan het hoofd staat van de diepzee-architecten, beschouwd de Beschermvrouwe als zijn eigen pleegmoeder. Als het ZWAARD aankomt denkt hij dat dit een afleidingsmanoeuvre is van Tagg Kharzanis - sinds de planeten van de schaduwstaat, de overigens lang geleden naar andere posities in Arphonie werden getransporteerd, uit hun ruimtetijdplooi-verbergplaatsen zijn gespuwd - rekent de Toron Erih elk moment op het ergste, namelijk met de ontdekking door de vijand. Op het laatst kan Remo Quotost er toch nog van  werden overtuigd dat de bionische kruiser echt is en dat de gearriveerden geen agenten van de vijand zijn. Alhoewel hij in de rangorde boven generaal Traver staat kan Remo Quotost niet zelf beslissen over het verzoek van de gearriveerden om hulp in de strijd tegen Tagg Kharzani. Terwijl Rorkhete zich - ditmaal vrijwillig - als spermadonor beschikbaar stelt en terwijl Keg Dellogun's familie zich onder haar soortgenoten mengt, worden Rhodan, Atlan, Lyressea en Zephyda uiteindelijk tot Carya Andaxi toegelaten.

De Beschermvrouwe wordt door de nieuwe feiten inderdaad uit haar depressie gerukt en ze neemt ook het Ridderaura van de galactici waar en Lyressea kent ze zelfs persoonlijk.
Op grond van haar hoge morele instelling kan ze er echter niet toe worden bewogen om militaire ondersteuning te verlenen of om enkel de verbergplaats van het Paragonkruis te vertellen (ingeval ze deze hoe dan ook kent). Oorlog, zo drukt Carya Andaxi zich uit, is 'de foute golf'. Ze zal niets doen om de oorlog voordeel te bieden. Daarbij staat de oorlog reeds voor haar deur: een sonde is in het heelal door de uitlopers van een hyperstorm geraakt en heeft enkele seconden hyper-radiosignalen uitgezonden voordat ze per codesignaal vanuit Grijzigst kan worden uitgeschakeld. Wanneer een Kybb-schip dit signaal zou hebben opgevangen dan zal het niet lang duren tot Grijzigst wordt ontdekt. Bovendien is de aankomst van een bionische kruiser in Arphonie niet verborgen gebleven voor de vijand. Hij zal er alles aan doen om het ZWAARD op te sporen …

Het schaduwrijk van Carya Andaxi heeft nog nooit eerder zoveel gevaar gelopen: de ruimtetijdplooien zijn geopend en de zonnestelsels zijn teruggekeerd in de sterrenhoop Arphonie. Hierdoor worden ze de Kybbs feitelijk in de handen gespeeld.

Het schijnt slechts een kwestie van tijd te zijn, voordat de eerste schepen van de Kybb-Traken of de Kybb-Titanen boven Grijzigst opduiken. Maar het loopt allemaal anders af ...


Oorspronkelijke titel: Der Submarin-Architekt

Auteur: Arndt Ellmer

Cover ©: Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief) ©: Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van Toorn


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting ©:

Cornelis van den Ende