< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2258 • 1438    MEDUSAKLANKEN


Op de door de mensen en hun nakomelingen bewoonde planeten in de Melkweg schrijft men het jaar 1333 Nieuwe Galactische Tijd. Vanwege de zogenaamde hyperimpedantieschok heerst er in de galaxie een mengeling van een economische neergang en een vermetele euforie. Op Terra, de thuishaven van de mensheid, hebben bovendien veel mensen last van een gestaag toenemende angst: de mysterieuze 'god' Gon-Orbhon grijpt vanuit het duister naar de macht. De regering vermoedt, dat zijn schuilplaats in de Grote Wolken van Magelhaen ligt. Een expeditie moet het kwaad met wortel en al uitroeien. Onder de schuilnaam 'Operatie Kristalstorm' vertrok de RICHARD BURTON - nadat het schip grondig was verbouwd en opnieuw uitgerust - al een half jaar geleden. Na een lange vlucht nadert het ruimteschip zijn doel.

In Magelhaen is echter heel veel niet meer zoals de Terranen dat uit vorige contacten kennen. Dat wordt voor één bemanningslid heel erg duidelijk, want hij hoort Medusaklanken ...


Oorspronkelijke titel: Medusenklänge

Auteur: Michael Nagula

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: de slechtste ervaring van zijn leven – de hyperruimte wil zijn dood.


Locatie en tijdsruimte: Grote Magelhaanse Wolk – begin 1333 NGT (4920 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull - De cellenactiveerderdrager beveelt de doorstoot in onbekent gebied. Gucky - De Muisbever begeeft zich weer een keer in een riskante actie. Icho Tolot - De Haloeter helpt steeds zijn oude vriend. Faghan El Bar - De Gurrad wil per se oude ruimteschepen verkennen. Wolpor Farang - Een bemanningslid van de RICHARD BURTON.Door een onbekende invloed wordt de geest van een bemanningslid van de RICHARD BURTON van zijn lichaam gescheiden en drijft hij als lichaamloos bewustzijn rond. Het moet zich 'verankeren' aan een geest zoals onder andere die van Reginald Bull om niet door het gezang van een medusa-achtige verschijning in het niets gelokt te worden. De ontlichaamde geest observeert alle verdere gebeurtenissen, zonder zelf door iemand waargenomen te worden of met iemand te kunnen communiceren.

Enkel drie Gurrads hebben de vernietiging van hun schip overleeft. Bull laat hun reddingscapsule bergen. Ze maken de verdere vlucht op de ONTDEKKER mee als onvrijwillige gasten. Ieder schip dat in de Parrakhon-sterrenhoop binnendringt wordt meteen door afweerstations onder schot genomen. Daarbij komen de zelfsturende energietorpedo's in actie waaraan ook de Gurrad-schepen ten offer zijn gevallen. Zelfs de RICHARD BURTON zou een voltreffer van dit wapen, dat op grond van zijn functioneren als Helix-torpedo wordt aangeduid, niet kunnen weerstaan. Men veronderstelt dat de torpedo's reageren op de voor ruimteschepen typische energiesignaturen. Bij verdere vluchten deactiveert men daarom alle scheepssystemen wanneer opnieuw een torpedo wordt gepeild. Vervolgens wordt de RICHARD BURTON steeds daadwerkelijk door de torpedo's genegeerd.

In de buurt van het centrum van de sterrenhoop wordt een soort ruimteschepen begraafplaats ontdekt. Gucky, Icho Tolot en de drie Gurrads onderzoeken één van de wrakken. Deze is meer dan 10.000 jaar oud - maar dat is alleen zo waar vernietigingen hebben plaats gevonden. Onbeschadigde gedeelten zijn aanzienlijk jonger. Waarschijnlijk werd er een wapen ingezet dat ook een versnelde veroudering van het materiaal veroorzaakte. De Gurrads bergen het logboek van het onbekende schip maar geraken echter in een val. Het bergingsteam wordt door ontelbare robots aangevallen die door een nog functionerende scheepscomputer worden aangestuurd en bovendien wordt de verbinding met de RICHARD BURTON verbroken. Tijdens het terugtrekken raakt Gucky tijdens het gevecht zwaar gewond. Dan grijpt het lichaamsloze bewustzijn in, dat alles heeft meebeleeft. Het geeft Bull het idee dat het bergingsteam op een bepaalde plek in het wrak in de val zit. Vervolgens laat Bull voor de omsingelden een vluchtkanaal in het wrak boren met een desintegrator beschieting waarbij toevallig ook de boordcomputer wordt vernietigd.

Net nadat het bergingsteam terug is (Gucky zal het overleven), moet de RICHARD BURTON zich doodstil houden omdat er weer een Helix-torpedo opduikt die niet hen maar het wrak vernietigd. Door deze explosie worden de hyperkristallen in belangrijke aggregaten van de ONTDEKKER in stof veranderd. Aangezien een reparatie in de ruimte te riskant zou zijn vertrekt men naar een planeet in de buurt. Als de lineair-vlucht wordt ingeleid verliest het lichaamsloze bewustzijn zijn 'anker' en bezwijkt voor de lokroep van de ruimtemedusa …

Ook in dit deel van de Grote wolken van Magelhaen - direct bij de Tarantula-nevel - is een voormalige hypercocon teruggevallen in de zogenaamde normaalruimte. Nog houdt de cocon zijn geheimen verborgen, maar hier schijnt de machtsbasis van de nog steeds onbekende Gon-Orbhon te zijn.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende