< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2252 • 1432    PLANEET VAN DE OERSOEP


In de tweede helft van het jaar 1332 NGT zijn Perry Rhodan en Atlan, onsterfelijken en voormalige Ridders van de Diepte, al een stuk dichter bij de bevrijding van de sterrenoceaan van Jamondi gekomen. De 'Mediale Schildwacht' werd wakker gemaakt, en dankzij haar hulp konden de gebeurtenissen, die tot het schrikbewind van de Kybbs leidden, in kaart worden gebracht.

De rebellen schakelen weliswaar duizenden ruimteschepen van de Kybb-Cranars uit, maar ze moeten een domper verwerken, wanneer ze voor het eerst met de Kybb-Traken worden geconfronteerd. De vijand zet Kyber-Neutro's in en neutraliseren op die manier de macht van de bionische kruisers. Om ervoor te zorgen dat de revolutie niet in de kiem wordt gesmoord, wordt er een Conventie van de Majesteiten gehouden en Zephyda tot 'Stellaire Majesteit' benoemd. Een volgend signaal zou het inwijden van de nieuwe Beschermheren zijn. Maar daarvoor zijn zowel de zes schildwachten uit het verleden als het Paragonkruis nodig. Twee schildwachten heeft men al wakker kunnen maken. De speurtocht naar de 'zussen' leidt naar de planeet van de oersoep …


Oorspronkelijke titel: Welt der Ursuppe

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: doorstoten naar Etabe – in het wespennest van de Kybb-Traken.


Locatie en tijdsruimte: Sterrenoceaan van Jamondi, Ortiz-stelsel – 1332 NGT (4919 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan - De Arkonide begeeft zich op een bergingsmissie. Zephyda - De Stellaire Majesteit is belast met een moeilijke taak. Catiaane - De voormalige Schildwacht zoekt haar broeder. Egh Larini - De Besch ziet zich blootgesteld aan voortdurende beroering.De planeten waarop de vier nog ontbrekende Schildwachten werden verborgen zijn bekent bij Catiaane. Terwijl Perry Rhodan en Lyressea met de bionische kruiser GROENE MAAN naar het Tan-Jamondi-stelsel vliegen, begeven Atlan, Catiaane en Zephyda zich met het ZWAARD naar het Ortiz-stelsel waar zich de mannelijke schildwacht Hytath moet bevinden. In de sterrencatalogus van de Besch is het stelsel als verboden zone bestempeld.

Bij het doel aangekomen stelt Zephyda vast dat het Ortiz-stelsel een door wapens overspoelde vesting is. Duizenden Traken-schepen, waaronder vele zware eenheden, bewaken het stelsel. Het is voor Catiaane erg moeilijk om haar broeder per laagdrempelige-telepathie te lokaliseren; de één of andere storende invloed hindert haar. Uiteindelijk voelt ze dat Hytath zich op de planeet Etabe moet bevinden. Deze planeet is grotendeels door een oceaan uit geconcentreerde organische stoffen – een soort oersoep – bedekt.

Het ZWAARD kan onmogelijk dichter bij deze planeet van het Ortiz-stelsel komen. Atlan, Catiaane en enige begeleiders stappen daarom over op een vrachtschip van de Besch dat toevallig zojuist toestemming heeft gekregen om naar Etabe te gaan. De Besch hebben van hun koning het geheime bevel gekregen om elke bionische kruiser die ze tegen komen te ondersteunen. De reden voor deze insubordinatie tegenover de machthebbers van de Sterrenoceaan is de verscherping van de richtlijnen waaronder de Besch nog handel mogen drijven. Voorheen konden ze daarmee heel goed rondkomen maar sinds de hyperimpedantie-verhoging is de onderdrukking door de Kybb-Traken onverdraaglijk geworden. Als Egh Larini, de leider-handelaar van het Besch-ruimteschip ook nog de Schildwacht te zien krijgt helpt hij meteen belangeloos. De amfibiewezens hebben blijkbaar even veel eerzucht voor de Schildwachten als de Motana.

Het Besch-ruimteschip landt op Etabe en wordt door de Kybb-Traken doorzocht, maar Atlan en zijn mensen zijn allang, in de bescherming van deflectors, op zoek gegaan naar Hytath's asiel. Eveneens komen ze te weten dat Etabe vanwege zijn rijke hyperkristal-voorkomens zeer belangrijk is voor de Kybb. In de oersoep is massa's van het rode Khalumvaat opgelost en deze kristallen zijn quasi tot bestanddeel van de voedselketen geworden. Met drijvende fabrieken wordt de waardevolle substantie uit de oersoep gefiltreerd en opgeslagen. De straling van de kristallen is ook de reden voor de storing van de telepathische verbinding tussen de Schildwachten. Hytath wordt ondanks alle moeilijkheden gevonden en gewekt en ook zijn asielcapsule vernietigd zichzelf. Helaas was deze middenin de grootste hyperkristal-raffinaderij van Etabe verborgen en door de explosie werd een deflagratie van de hyperkristallen in gang gezet. In deze chaotische omstandigheden kunnen de metgezellen met Hytath ontkomen – nu is de helft van de Schildwachten weer bij elkaar.

Als Perry Rhodan en Lyressea hun missies ook met succes hebben afgerond, zullen op korte termijn alle zes Schildwachten bij elkaar zijn. Maar over het Paragonkruis, de splinter van HET, die ooit de Dom Rogan bezocht, om de nieuwe Beschermheren in te wijden, is helaas nog niets bekend. Als er ergens in Jamondi een aanwijzing hierover te vinden is, dan is dat op Tan-Jamondi II, de voormalige centrale planeet van de sterrenhoop ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende