< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2249 • 1429    DE BLOEDNACHT VAN BARINX


In het jaar 1332 NGT zijn Perry Rhodan en Atlan, onsterfelijken en voormalige Ridders van de Diepte, nog steeds in de sterrenoceaan van Jamondi onderweg. Aan de zijde van de op mensen gelijkende Motana's en de nomade Rorkhete, vechten ze tegen de onderdrukkers van Jamondi, de Kybbs.

Na aanvankelijk succes te hebben geboekt, spat het optimisme als een zeepbel uit elkaar als ze met de Kybb-Traken geconfronteerd worden. De Motana's zijn de strijd aangegaan in het bewustzijn dat ze onoverwinnelijk waren en daarbij de gunst van het moment gebruikt - ze moesten er bloedig voor betalen.

21 Schepen gingen in een enkel gevecht boven Baikhal Cain al verloren. Wat kunnen de overgebleven veertig schepen nog uitrichten tegen de armada van de Kybb?

Maar de strijd is nog niet verloren: Perry Rhodan heeft de 'Mediale Schildwacht' uit haar tijdloze ballingschap bevrijd. Ze vertelt van het verre verleden, en haar bericht heeft een vreselijk einde: het is de bloednacht van Barinx ...


Oorspronkelijke titel: Die Blutnacht von Barinx

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz

Nederlandse vertaling: Theo BarkelSamenvatting: aan de rand van een broederoorlog – niemand kan de beslissende slag verhinderen.


Locatie en tijdsruimte: Ammandul – ca. zeven miljoen jaar voor Chr.


Hoofdpersonen: Lyressea - De Schildwacht ziet de ondergang naderen. Gimgon en Jopahaim- De beide Beschermheren verdedigen Barinx. Tagg Kharzani - De leider van de Kybb gaat over op een ander plan. Gon-Orbhon - Tegen zijn bedoeling in gaat hij een onheilsverbond aan. HET - De superintelligentie kondigt zijn vertrek aan.In de slag tegen de vloten van STROWWANS, met extreme verliezen aan beide kanten, keert de beslissing ten gunste van de Beschermheren door het arriveren van duizenden onverwacht aanvallende bionische kruisers en twee door HET te hulp geroepen Nocturnestammen uit de galaxies Laxaron (= Fornax), nadat het enkele met para-techniek uitgeruste schepen van STROWWAN zelfs gelukt was om de kunstwereld Zwever uit de hyperruimte te trekken. De prijs voor de overwinning is hoog, de strijdkrachten van de Beschermheren komen zwaar aangeslagen uit het conflict. De vijandelijke eenheden vluchten weliswaar maar kunnen voor de hoofdwerelden van de Beschermheren toch nog steeds gevaarlijk worden. Vandaar dat de sterk beschadigde Nocturnestam Antallin teleporteert naar Tan-Jamondi II en de tak Satrugar zich begeeft naar Parrakh. Antallin raakt echter van koers en stort neer op de planeet Baikhal Cain, waar hij sterft. Hij zakt weg in de planeetkorst en zijn substantie veranderd in schuim dat zich vermengt met het materiaal van de planeet - zo ontstaat de Heilige Berg. Een sterke psi-component maakt zich los vanuit de berg en verdwijnt in het heelal. Daaruit ontwikkelt zich later de Grijze Autonoom.  

De Nocturnestam Satrugar stort neer op Parrakh, dichtbij de Beschermheren-dom. Er ontstaat een meer waar de dom, een stuk van de Nocturnestam en zes vulkaankegels nog bovenuit steken. Satrugar wordt na het neerstorten waanzinnig. Gon-Orbhon probeert hem te helpen en versmelt daarbij met de tak en verandert daardoor eveneens in een boosaardig wezen dat zich voor een god waant. Decennia later word STROWWAN voorgoed door HET verslagen. De machtigheidsballing van de superintelligentie floreert maar met de Beschermheren gaat het bergafwaarts. Ook de oeroude Stronk is daardoor getroffen: de boom sterft. Het Paragonkruis verdwijnt spoorloos en daardoor kunnen er geen nieuwe Beschermheren meer worden gewijd. Gon-Orbhon neemt in Amringhar de macht over. De daar aanwezige dom wordt de kern van zijn imperium en heet vanaf dan Bastion van Parrakh. In de strijd tegen het imperium Orbhon, dat aanstalten maakt om Ammandul te overrompelen, zullen Tagg Kharzani's Kybb-volken een essentiële rol spelen. Het machtigste wapen zijn de Kybb-titanen. Deze bouwwerken, van 16-17 kilometer doorsnede, die aan vervormende blazen doen denken lijken vreemd genoeg levend. Hun binnenste is met nano-cyborgs (technieten) gevuld, die alles wat nodig is kunnen vervaardigen. Iets meer door geheimzinnigheid omringt zijn de Kybb-titanen zelf en ook Tagg Kharzani weet niet alles over hun functioneren. De herkomst van de Kybb-titanen blijft eveneens onbekend.

In de omgeving, die niemand kan betreden, ontstaat de Motokloon …  

Gon-Orbhon tapt de zon Talans af met een jet-straal voor de 6D-component en begint met de mentale beïnvloeding van alle volkeren in Ammandul. Kort daarna stuurt hij vlootcontingent de galaxie in - opnieuw breekt er oorlog uit. Het oprukken van de Beschermheren naar Parrakh mislukt. Dan grijpt HET in en grendelt hij alle 16 sterrenhopen af in hypercocons die tot het invloedssfeer behoren van de Beschermheren en het Orbhon imperium in Ammandul, Amringhar en Kyranghar. De sterrenhopen hebben daarna geen contact meer met elkaar en tot de rest van het universum. Daardoor wordt de oorlog abrupt beëindigd en kan HET in alle rust zijn machtigheidsballing verder uitbouwen. Ook in Jamondi heerst voorlopig vrede. De enkele overgebleven Beschermheren roepen het project RUIMTESPOOR in het leven. Ze willen proberen om een verbinding te creëren tussen Jamondi en Arphonie. Per toeval wordt vastgesteld dat overal in Jamondi vlooteenheden van de Kybb oprukken. Tagg Kharzani steekt er achter: hij wil de heerschappij over de Sterrenoceaan naar zich toe trekken. De Beschermheren verzamelen na zware strijd alle resterende strijdkrachten bij de 'ring der negen zonnen' van Barinx. Daar worden ze vernietigend verslagen - alle Beschermheren komen om. De Schildwachten worden nog net op tijd geëvacueerd en op verschillende planeten verstopt. De Kybb-titanen vernietigen Barinx en het gehele negen-zonnen-stelsel …  

Daarmee eindigt Lyressea's verhaal. Tegelijkertijd arriveren de eerste deelnemers voor de conventie van de Majesteiten op Tom Karthay.

Geleidelijk aan worden de achtergronden rondom de sterrenoceaan van Jamondi, het slot Kherzesch en Gon-Orbhon duidelijk. Nu echter moeten er strategieën en handelswijzen bepaald worden aan de hand van de ver kregen informatie. De strijd is pas begonnen - dat is wel duidelijk. Zolang niet alle Schildwachten gewekt zijn, zullen er geen nieuwe Beschermheren zijn. Daarom moet het voornaamste doel van Perry Rhodan zijn, om hen op te sporen - en hopen dat daar genoeg tijd voor overblijft, voordat de Kybb's de hyperimpedantie-schok overwonnen hebben.

In de volgende Perry Rhodan-uitgave, vertelt exposé-auteur Robert Feldhoff over de verdere gebeurtenissen ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende