< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2246 • 1426    KAVURON, DE SPELER


In het jaar 1333 Nieuwe Galactische Tijd is de situatie in de Melkweg zo dreigend en tevens zo openlijk, zoals deze al enige decennia niet meer was. En dat alles is eigenlijk terug te voeren tot een minuscule verandering: de verhoging van de hyperfysische weerstand. Daardoor viel nagenoeg iedere hoogwaardige technologie uit. Deze uitval stortte alle hightech culturen van de Melkweg in chaotische toestanden en beèindigde de moderne ruimtevaart. Er volgt een golf van vragen naar oude technologieën, vooral naar positrons en bepaalde hyperkristallen. Niet in de laatste plaats daardoor, staan de Liga voor Vrije Terranen en het Arkoonse Imperium aan de afgrond van een oorlog.

Nog een ander gevolg: de zogenaamde Sterrenoceaan van Jamondi stort nu terug in de Melkweg - en daarmee die geheimzinnige Heren. In de Hayok-sector schijnen al deze gebeurtenissen nu bij elkaar te komen. Eén van degenen, die alles denken te kunnen controleren, is KAVURON, de speler ...


Oorspronkelijke titel: Kavuron, der Spieler

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. JongSamenvatting: de imperator stelt een ultimatum – Gucky en het Specter komen in actie.


Locatie en tijdsruimte: Hayok – mid 1332 NGT (4919 na Chr.)


Hoofdpersonen: Gucky - De multi-mutant moet al zijn registers opentrekken. Kavuron da Untrach - Een genadeloze heerser zorgt voor moeilijkheden in zijn paradijs. Reginald Bull en Julian Tifflor - De Residentie-ministers zien dat hun grote plan gevaar loopt. Het Specter - De reïncarnatie van de 'Mol' begint aan een dodelijk spel.Hayok: Bully draagt het commando van de in de sterrenarchipel gestationeerde eenheden over aan Julian Tifflor. Hij neemt voortaan zelf de leiding over operatie Kristalstorm. Zijn eerste ambtshandeling bestaat uit het hergroeperen van de PRAETORIA zodat deze er als een grote hamer uitziet. In deze zogenoemde Mjölnir-configuratie kan PRAETORIA beter als ruimtewerf worden ingezet waardoor het noodzakelijke ombouwen van de ONTDEKKERS en de LVT-BOXEN sneller gaat.

Van dit alles hebben de beide Celista's Stentral en Oltran helemaal geen vermoedens. Ze worden na hun deelname aan het commando Berlen Taigonii (zie 2233) gedegradeerd en moeten nu voor de Arkoonse positronspecialist Kavuron da Untrach als loopjongen werken. Hun opdracht is om de eigendommen van netwerk-junkies, die Kavuron heeft gedood in een cyberspace- spel, op te halen en dan weer naar Kavuron terug te brengen. Omdat Kavuron voor de Arkoonse top werkt en het merendeel van het netwerk zelf heeft geprogrammeerd, geeft hem dat ten opzichte van zijn tegenstanders een groot voordeel.

Reginald Bull stapt over naar de RICHARD BURTON, het vlaggeschip van de operatie Kristalstorm. Julian Tifflor neemt de PRAETORIA over. De volgende dag arriveren Malcolm S. Daellian en Bré Tsinga bij de ONTDEKKER (zie 2245). Reginald Bull heeft nog maar net het eerste bezoek van Daellian afgerond en krijgt meteen een oproep van Julian Tifflor. Deze deelt Bull mede dat de Arkoniden de Terranen een ultimatum stellen: Ascari da Vivo vordert van de Terranen opheldering over operatie Kristalstorm anders is ze gedwongen om het streven van de Terranen militair tegemoet te treden. Daarbij beroept ze zich op een radiobericht van Bostich die het bevel bevat om de hyperkristal gebieden in de Eastside tegen elke prijs in te lijven.

Daar Bull en Tifflor niet zeker weten of dit radiobericht werkelijk bestaat, of dat Ascari da Vivo alleen maar bluft, moet het bestaan en de exacte strekking van Bostich's bericht worden vastgesteld om te weten welke bevoegdheid de Mascante werkelijk heeft. Voor deze opgave hebben de TLD-agenten maximaal 5 uur de tijd. Helaas is het voor hen onmogelijk om het Arkoonse netwerk te hacken. En zo verstrijkt de tijd terwijl men koortsachtig naar een oplossing zoekt.

Gucky heeft het reddende idee: hij teleporteert naar de LVT-ambassade en smeekt het Specter om hulp. Deze weigert eerst maar laat zich uiteindelijk toch door Gucky overtuigen. Alhoewel het Specter twee voorwaarden stelt aan Gucky: als eerste de strikte geheimhouding van zijn bestaan en als tweede de garantie van een permanente verbinding met zijn thuiscomputer Khasurn. Gucky stemt toe en dus gaat het Specter aan de slag. Het hackt het Arkoonse net en gaat op zoek naar Bostich's radiobericht.

Het Arkoonse net lijkt voor Specter vrij alledaags qua opzet. Zo is het voor dit wezen, dat uit Mayk(ie) Molinas is ontstaand, geen groot probleem om in het beveiligde gebied van dit net door te dringen. Bij zijn tocht door Hayok's planetaire netwerk wordt het Specter echter door Kavuron ontdekt. Deze is blij om eindelijk een waardig tegenstander gevonden te hebben, en daagt het Specter uit. Nochtans lukt het Specter om aan Kavuron te ontkomen. Deze geeft zich echter niet gewonnen en verbreekt alle verbindingen van het netwerk naar de buitenwereld. Daarmee is ook de verbinding van Specter met Khasurn geblokkeerd en is de terugkeer voor Specter onmogelijk gemaakt. Doordat de verbinding met Khasurn werd afgebroken heeft Specter nu geen levensenergie meer. De strijd om te overleven begint. Ondanks de moeilijke situatie lukt het Specter toch om het radiobericht van Bostich te vinden en aan de buitenwereld door te geven. Het neemt de controle over van een variabel verkeerspaneel en beeld het bericht uit in morse-code. Gucky springt naar dit verkeerspaneel en filmt het bericht.

Het radiobericht bevat geen goede boodschap. Ascari da Vivo is daadwerkelijk met de nodige volmachten uitgerust om de operatie Kristalstorm te ondermijnen. Bully blijft niets anders over dan de Mascante in te lichten over de ware achtergrond van de operatie Kristalstorm. Ascari zal met Bostich in beraad gaan; het is de vraag hoe de Imperator op het nieuws zal reageren.

Ondertussen probeert Gucky om de voor zijn leven vechtende Specter te redden. Hij geeft Filana Karodnadse de opdracht om Khasurn's organische componenten over te brengen naar de RICHARD BURTON en ze daar weer  aan te sluiten. Daarna gaat hij op zoek naar Kavuron. Hij wordt daarbij echter door een mobiele Pieper gehinderd. Dit maakt Gucky erg nieuwsgierig en hij probeert uit te vinden wie er op Hayok over een mobiele Pieper beschikt. De eigenaar van de Piepers is Stentral. Gucky loopt hem en zijn collega Oltran precies in de armen en botst tegen een wand waardoor de muisbever bewusteloos raakt. Daarvoor lukt het hem nog net om Stentral's Pieper onbruikbaar te maken. Stentral en Oltran merken dit echter niet en brengen Gucky naar Kavuron.

In cyberspace begint ondertussen de strijd tussen Specter en Kavuron. Voor de finale heeft Kavuron een bijzondere avatar uitgezocht. Hij treedt Specter tegemoet in de gestalte van Maykie Molina's sadistische ex-partner, Torre Molinas. Na de aanvankelijke schok om Torre Molinas terug te zien bemerkt Specter uiteindelijk dat haar tegenstander niet Torre Molinas is maar dat Kavuron zich verbergt achter een avatar met zijn uiterlijk. Het Specter maakt in deze strijd weinig kans en vecht hard om te overleven.

Ondertussen ontwaakt Gucky en maakt hij met Stentral, Oltran en Kavuron korte metten. Hij dwingt Kavuron om de blokkade van het Arkoonse netwerk met de buitenwereld weer open te zetten en biedt zo de mogelijkheid voor Specter om te vluchten. Het Specter keert terug in zijn basiscomputer Khasurn, die nu in de RICHARD BURTON is aangesloten.

Gucky overlegt wat hij met Kavuron zal doen. Langzamerhand wordt het hem duidelijk dat hij de beheerder van het Arkoonse netwerk aan de netwerk-spelers moet uitleveren die een treffen met Kavuron hebben overleeft, om het aan hen over te laten hoe ze hem willen veroordelen.

Het oorlogsgevaar kon - op dit ogenblik althans - worden verminderd. Uitgebannen is deze echter nog lang niet. En ook in de kwesties Gon- Orbhon of sterrenoceaan zijn de Terranen nog steeds niet echt een stap verder gekomen. En de tijd verstrijkt ...

Dit wordt allemaal verergerd - zo schrijft Uwe Anton in de volgende aflevering - door een aanslag op Hayok.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende