< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2242 • 1422    LETOXX, DE VERVALSER


In het jaar 1332 NGT zijn Perry Rhodan en Atlan, de beide onsterfelijken en voormalige Ridders van de Diepte, al sinds vele weken verdwenen in de nog steeds aan het standaarduniversum ontrukte gebied van de Sterrenoceaan van Jamondi.

Hier staan ze de op mensen lijkende Motana's bij in hun strijd tegen de onderdrukkers van Jamondi: de Kybbs. Met de vondst van 61 bionische kruisers en het in bedrijf nemen daarvan lukt het ze om een eerste belangrijke zege te behalen. Maar de rebellen hebben meer nodig: meer informatie, meer bondgenoten - en nieuwe 'beschermheren van Jamondi'. Rhodan en Atlan zouden daartoe kunnen worden benoemd, mits ze het klaarspelen om zowel de zes verdwenen schildwachten op te sporen als ook het zogenaamde Paragon-kruis van Jamondi te vinden.

Op Baikhal Cain schijnt de Mediale Schildwacht te rusten en dus wordt deze planeet het eerste doel van de vloot Zephyda, de krijgsvrouwe, verovert de planeet in een korte, bloedige strijd tegen de Kybb-Cranars.

Maar die zijn niet de enige tegenstanders: wakker geschud door de schande van Baikhal Cain, naderen nu de Kybb-Traken - voor alle anderen uit komt Letoxx, de vervalser ...


Oorspronkelijke titel: Letoxx der Fälscher

Auteur: Robert Feldhoff

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: H. JongSamenvatting: hij is een moordenaar en een bedrieger – en hij beleeft de waanzin van de machines.


Locatie en tijdsruimte: de Sterrenoceaan van Jamondi – net na de hyperimpedantie-schok.


Hoofdpersonen: Iant Letoxx - Een Kybb-Trake pakt zijn voordeel. Didan Gerreth - De instructeur en adjudant vermoedt bedrog. Aardu Errocchu - De Trake wantrouwt Letoxx. Gesh Heg’Prombo - De wetenschapper wordt de helper van een klimmer. Zerah Axitte - Een oude Trakin erkent de waarde van Letoxx.Iant Letoxx is een Kybb-Trake. Bij zijn eindexamen heeft hij fraude gepleegd. Met de inleg van zijn gehele vermogen heeft hij een vijf-plan omgekocht om zichzelf zo de toetsingsvragen te bezorgen. Zijn opleider en ergste vijand Didan Gerreth, een één-plan, vermoed ook bedrog maar kan echter geen bewijs vinden.

Bij de Kybb-Traken volgt er na de behaalde toets een amputatie; daarbij worden met valbijlen beide armen afgehakt, volledig bij bewustzijn, en door cybernetische kunstarmen vervangen. Tijdens de amputatie laat Gerreth nogmaals aan Letoxx weten dat hij bedrog vermoedt. Letoxx blijft onverschillig maar wordt dan echter door zijn hooggeplaatste opleider verbannen. Hij wordt als acht-plan naar Futhorn, de wrakken-planeet, overgeplaatst, een ver afgelegen station zonder werkelijke functie – het eindpunt voor mislukkelingen.

Op Futhorn begint Letoxx zich met vervalste persoonsgegevens om hoog te werken. Na een jaar op de wrakken-planeet is hij tot de rang van een één-plan derde klas opgeklommen en wordt hij overgeplaatst naar Tosh Mede, de geheime wereld.

Hoe Letoxx zijn ervaringen opbouwt wordt op Tosh Mede, met het schuimopaal dat op Baikhal Cain wordt gedolven, uiteengezet. Evenzo komt hij meer te weten over Motana-foetussen die van Ash Irthumo worden aangevoerd. Ook op Tosh Mede werkt hij zich met zijn gebruikelijke trucjes verder om hoog.

Na een schuimopaal-ongeval, waarbij hij het hele complex redt door zijn beheerste ingrijpen, ontvangt hij een aanbeveling en door zijn manipulaties wordt hij enig tijd later tot een één-plan eerste klas bevorderd. Daarna heeft hij toegang tot de hoogste kringen van het complex. Daar komt hij te weten dat het schuimopaal tot zogenaamde opaal-zegels wordt gebrand. Hiervoor worden de Montana-foetussen gebruikt die worden verbrand waarbij ze een psi-puls uitzenden waardoor het schuimopaal verhard en transport vaardig wordt. De zegels worden daarna met vrachtruimteschepen naar het Tan-Jamondi-stelsel gebracht, het meest geheime hoofdstelsel, met hooguit twintig zegels per transport.

In de loop der tijd komen er steeds heftiger veranderingen door de hyperimpedantie. Letoxx overreedt de commandant van het complex om hem het gezag te geven over het vermoedelijk laatste vrachtruimteschip, dat maar achttien zegels aan boord heeft, zodat hij zelf naar Tan-Jamondi te vliegen. Hij heeft het vermoeden dat de hyperimpedantie niet meer zal normaliseren. Dankzij chantage krijgt hij het voor elkaar.

Met zijn laatste krachten bereikt de transporteer eenheid EVIKE het Tan-Jamondi-stelsel en wordt de bemanning meteen gevangen genomen. Het schip wordt door de zogenoemde SPOORHOVEN via DISTANTSPOOR verder naar het Slot Kherzesch via een overbrenger weg gestraald.

Op grond van zijn prestaties, vooral omdat zijn vermoeden met betrekking tot de hyperimpedantie is bevestigd, wordt hij tot één-cataloger derde klas bevorderd – zijn eerste bevordering zonder trucs – en naar Tan-Eis overgeplaatst, de derde planeet van het Tan-Jamondi-stelsel. Daar krijgt hij de leiding over de museumstad Taukirk. Zijn gehate ex-opleider Didan Gerreth wordt hem als adjudant toebedeeld.

Na de uitval van alle syntronische en andere high-tech apparaten ziet Letoxx zijn kans gekomen. Wat zich in Taukirk bevind is plotseling geen archaïsch schroot meer maar levensnoodzakelijke en vooral functionerende techniek.

Nadat hij door Taukirk uit de andere steden van het belangrijkste voorzien is vinden ze ook nog drie oude ruimteschepen die opnieuw ruimtevaardig worden gemaakt en waarmee hij later naar één van de SPOORHOVEN vliegt. Door zijn inspanningen wordt hij weer uit Taukirk overgeplaatst en krijgt hij de opdracht om het uitgevallen radio-relais netwerk in Jamondi te reactiveren – eigenlijk een onmogelijke opgave, maar door zijn kennis die hij in de museumstad heeft opgedaan kan hij ook deze klus klaren. Het lukt hem om het oude positronische radionet te reactiveren.

Door zijn prestaties wordt hij verder bevordert tot een één-cataloger tweede klas en mag hij, op aandringen van de mysterieuze algemeen-directeur, zelfs aan een vergadering van de één-catalogers eerste klas mag deelnemen.

Als over de nieuwe radioketen de melding komt dat een bionische kruiser bij Baikhal Cain werd gezien krijgt hij de opdracht om deze kruiser in beslag te nemen. Het is hem duidelijk dat dit, met de tot hem ter beschikking staande middelen, nog niet zo eenvoudig is. Wanneer hij wat tijd over heeft vindt hij de oplossing in de diepten van de museumstad. Alhoewel hij door zijn voormalige adjudant Gerreth en de voormalige museumdirectrice Kil Dinike wordt tegengewerkt kan hij hun verraad ontmaskeren. Hij dood Dinike en Gerreth en laadt vervolgens twee zogenoemde Kyber-Neutro's aan boord van zijn vlaggeschip om ze op weg naar Baikhal Cain te onderzoeken. Her blijkt hier daadwerkelijk te gaan om een wapen waarmee men vroeger de bionische kruisers volledig kon vernietigen.


In de volgende Perry Rhodan-aflevering zal zich moeten uitwijzen, hoe het verslag rond Baikhal Cain verdergaat ... Kan Zephyda haar thuisplaneten houden en de schepen van de cybernetische volken verdrijven?


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende