< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2241 • 1421    DE DOODBRENGERS


In het jaar 1332 worden Perry Rhodan en Atlan, de voormalige Ridders van de Diepte, al sinds vele weken vermist in de - nog niet in de normaalruimte teruggevallen - sterrenoceaan van Jamondi.

Hier strijden ze samen met de op mensen lijkende Motana's tegen de onderdrukkers van Jamondi, tegen de Kybb. De onderdrukte volkeren hebben behoefte aan twee dingen: hoop en symbolen. Beiden worden het meest vertegenwoordigd door de mysterieuze beschermheren van Jamondi, die echter al heel lang geleden door een verrader uit hun eigen midden werden gedood.

Samen met de nomade Rorkhete en de in de voorspellingen aangekondigde bevrijdster Zephyda gaan Rhodan en Atlan naar de Grijze Autonoom. Van hem krijgen ze te horen, dat ze zelf de nieuwe beschermheren zouden kunnen worden ...

De Grijze Autonoom geeft Zephyda bovendien advies: ze moet haar hele volk achter zich verenigen en aan de eliminatie van het gevaar door de Kybb werken. Om op dit vlak succes te kunnen boeken, hebben ze naast de bionische kruisers ook de doodbrengers nodig ...


Oorspronkelijke titel: Die Todbringer

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: de aanvoerster van de Motana doet een oproep – het doel is Baikhal Cain.


Locatie en tijdsruimte: Tom Karthay – 1332 NGT (4919 na Chr.)


Hoofdpersonen: Zephyda - De aanvoerster van de Motana roept op tot de strijd tegen de Kybb-Cranar. Corestaar - De Karthog van Roedergorm moet het doen met de macht van de 'voorzichtige aanpak'. Selboo - De vreemde doodsbrenger redt levens. Atlan - De Arkonide gedraagt zich als een leraar. Perry Rhodan - De Terraan begint een zoektocht naar de Schildwachten.Corestaar, de Karthog van de vesting Roedergorm wordt sinds dagen door een schaduw achtervolgt. Ondanks alle pogingen lukt het hem niet om zijn achtervolger te ontmaskeren. Atlan en Zephyda gaan door met de opleiding van de bemanning voor de bionische kruisers.

Perry Rhodan en Atlan starten met een zoektocht naar de vroegere Schildwacht. Ze kammen de omgeving van Kimte uit zonder een spoor te vinden. Ook willen ze in Blisterhart en bij de vijver Trideage naar de Schildwacht zoeken. Daarvoor hebben ze toestemming nodig van de Planetaire Majesteit Kischmeide, die deze echter zonder problemen krijgen.

Maar ook in het centrum van Kimte vinden ze geen spoor van de Schildwacht waardoor ze besluiten om met het ZWAARD naar Baikhal Cain te vliegen om daar in het land Keyzing naar de Mediale Schildwacht te zoeken.

Bij de opleiding van de doodbrengers van de vesting Roedergorm vertonen zich sinds enige tijd problemen: de Motana's van de vesting worden na verloop van tijd steeds agressiever en vallen zelfs hun eigen mensen aan. Na deze agressie piek worden de doodbrengers depressief en proberen ze zelfmoord te plegen. Er schijnt voorlopig geen oplossing voor het probleem te zijn.

Ondertussen lukt het de Karthog Corestaar om zijn achtervolger te ontmaskeren. Het gaat om Selboo die de Karthog ertoe aan wil zetten om nog een keer met de andere Motana's mee te zingen. Na een lange discussie met Selboo stemt Corestaar uiteindelijk in om aan boord van het ZWAARD te gaan voor een poging om met zijn aanwezigheid de mannen van de vesting Roedergorm te helpen. De Karthog houdt het echter niet uit in de nabijheid van de zingende bronnen en stormt het ZWAARD weer uit. Hij stelt vast dat het gezang geenszins – zoals Zephyda vermoede – een rustige uitwerking op de doodbrengers heeft maar dat het ze in tegendeel nog agressiever maakt.

Yanathon en Selboo zoeken in de oude geschriften van de vesting Roedergorm naar een oplossing voor het probleem – en vinden die: de Karthog van de vesting heeft het potentieel van de 'zachte golf'. Deze kan de Karthog door gezang op de doodbrengers van de vesting overbrengen om zo hun agressiviteit te verminderen. Bovendien vinden ze uit dat ook de Karthog een doodbrenger is.

Selboo vertelt Corestaar over hun ontdekking. De Karthog is verrast over het feit dat hij een doodbrenger is en kan dat  eerst niet zomaar accepteren. Hij verklaart zich echter bereidt om zijn vaardigheid van de 'zachte golf' uit te proberen.

Het experiment lukt en gedurende een gezang verdeelt Corestaar de 'zachte golf' over de doodbrengers van Roedergorm.

Nu staat het vertrek naar Baikhal Cain niets meer in de weg. De vloot start volledige bemant in de richting van de thuisplaneet van Zephyda. Daar aangekomen wacht een vloot ze op van 500 Kybb-Cranar ruimteschepen. De helft kan na een korte strijd worden vernietigd. De andere helft lukt het om te vluchten. De onervaren doodbrengers hebben zich zeer snel moeten inschieten.

Met behulp van een nieuw wapen, dat Selboo ontdekt, wordt het hoofdkwartier van de Kybb-Cranar op Baikhal Cain, het Kybbur, vernietigd. Ook met de 4000 op de planeet gestationeerde ruimteschepen wordt korte metten gemaakt want de Motana's vernietigen alles genadeloos.

Niet alleen deze bruutheid van de Motana ontzet Rhodan. Ook Zephyda, de alleen nog Krijgsheerseres wordt genoemd, draagt aan de zorgen van Rhodan bij wanneer ze bekent maakt dat ze geen gevangenen zal maken.

De Grijze Autonoom bracht de nog andere Kybb-civilisaties naast de Kybb-Cranars ter sprake. wezens, waarmee de Motana's tot nu toe nog niet te maken hadden. Een van die civilisaties zijn de Kybb-Traken' De waarschijnlijkheid is zeer hoog, dat ze zullen ingrijpen zodra ze over het opduiken van de bionische kruisers worden geïnformeerd - mits ze dat kunnen vanwege de verhoogde hyper-impedantie.

In de volgende aflevering gaat Robert Feldhoff dieper in op de Kybb.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende