< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2230 • 1410    SOLDATEN VOOR JAMONDI


In het jaar 1332 is de situatie Ín de Melkweg ongekend precair. Hoewel het Arkoonse Kristalimperium en de Liga van Vrije Terranen in de sector Hayok een breekbare vrede hebben gesloten, is het iedereen duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de toestand omslaat.

Perry Rhodan en Atlan, twee van de meest prominente figuren van de galaxie, hebben van al die gebeurtenissen geen weet. Ze bevinden zich weliswaar nog in de Melkweg, maar zijn beland in een 'vervreemd' gebied, de Sterrenoceaan van Jamondi. Het schijnt, dat de superintelligentie HET de sterrenoceaan een paar miljoen jaar geleden in een hypercocon heeft geplaatst en op die manier aan het standaarduniversum onttrokken.

Samen met Rorkhete, de laatste Shozide, en een groep van op mensen lijkende Motana's strijden ze tegen de cybernetische civilisatie van Jamondi. Een eerste succes werd geboekt met de ontdekking van de bionische kruiser ZWAARD en het bemachtigen van een sterrencatalogus.

Met behulp hiervan bereiken ze het laatste toevluchtsoord van de vrije Motana's - daar gaan ze op zoek naar soldaten voor Jamondi ...


Oorspronkelijke titel: Krieger für Jamondi

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: in de bergvesting – en bij de vijver Trideage.


Locatie en tijdsruimte: Tom Karthay – 1332 NGT (4919 na Chr.)


Hoofdpersonen: Corestaar - De Karthog van de Motana staat al met een been in zijn graf. IJzerpantser - Een ijzeren vechter wil naar boven. Yanathon - De ambassadeur brengt vreemden naar Roedergorm. Zephyda - De Epha-Motana begeeft zich in een dodelijk duel. Perry Rhodan - De Terraan wordt met een onbekent facet van de Motana geconfronteerd.Zephyda begeeft zich samen met Perry, Atlan en Rorkhete naar de vesting Roedergorm. Daar wacht haar een cultuurschok. In de vesting hebben de mannen het voor het zeggen. De vrouwen doen alleen ondergeschikte taken zoals schoonmaken en hebben de status van bedienden. Zelfs het gezang van de vrouwen wordt door de mannen verboden. Zephyda kan deze omstandigheden niet accepteren en zal met menig man een geschil krijgen.

Wat de bezoekers niet weten is dat het tijdpunt van hun bezoek zeer ongunstig is. Maphine, genaamd IJzerpantser, wil de heersende Karthog omver werpen om zelf deze post te bekleden. Hiervoor grijpt hij elke mogelijkheid aan.

De delegatie van het ZWAARD wordt ontvangen door Corestaar, de Karthog van de vesting Roedergorm. Deze verklaart hen dat de hoofdtaak van de inwoners van de vesting is om ijzererts voor de bewoners van de steden te delven. Door de zware mijnbouw zijn op Roedergorm de voor Motana ongebruikelijke structuren gegroeid. Corestaar verzekert Zephyda zijn medewerking en de Epha-Motana stuurt bemanningsleden van het ZWAARD naar de vesting om de aanwezige mannen tot zangers op te leiden. Het blijkt dat de mannen uitstekende aanwinsten zijn maar als Epha-Motana komen alleen vrouwen in aanmerking.

Maphine kan er niet mee leven dat de Karthog zich ondergeschikt maakt aan een vrouw en besluit hem om te brengen. Hij daagt Zephyda tot een duel op leven en dood uit. Zij neemt de uitdaging aan. De strijd zal bij de volgende volle maan plaatsvinden.

Gedurende de voorbereiding op de strijd voert Maphine zijn intrige verder door. Hij probeert om Yanathon, de ambassadeur van de Karthog, te doden. Perry en Rorkhete lukt het op het laatste moment om deze te bevrijden. Er breekt een zeer zware storm uit maar zelfs IJzerpantser weet zich weer op tijd in de vesting te redden. Hij trekt zich terug en gaat zich voorbereiden op het duel.

Atlan maakt zich ondertussen zorgen om zijn geliefde Zephyda en wil haar helpen door haar de Dagor-vechttechniek bij te brengen. Eerst wil Zephyda er niets van weten maar als Atlan haar de effectiviteit van de Dagor bij Selboo demonstreert, geeft ze toe.

Het moment van het duel tussen IJzerpantser en Zephyda is aangebroken. De krijger doet zijn uitrusting uit en nu blijkt dat hij met Altijdgroen, een parasitaire plant die het lichaam van levende wezen aantast, overdekt is. Deze poging tot intimidatie werkt niet op Zephyda. Als wapens worden messen gekozen. De strijd schijnt zich ten gunste van IJzerpantser te ontwikkelen totdat Zephyda hem met een Dagor-techniek verlamt en daarna dood.

Corestaar is door de vastberadenheid van Zephyda onder de indruk. Er begeeft zich van de vesting naar Kimte om daar de Planetaire Majesteit Kischmeide voor Zephyda's plannen te winnen.

Een paar dagen later nodigt Kischmeide de leiding van het ZWAARD uit. Ze is nog niet echt overtuigd, maar de plannen wel al wat vriendelijker gezind. Om haar helemaal te overtuigen nodigt Zephyda de Planetaire Majesteit en de Karthog uit om een vlucht met het ZWAARD te maken. De twee zijn erg onder de indruk en Kischmeide kiest de kant van Zephyda. De vesting Roedergorm stelt zich op Corestaar's erewoord onder het bevel van Zephyda. Hun hulp gaat zelfs nog verder dan verwacht. Kischmeide onthult aan Perry, Atlan, Rorkhete en Zephyda een geheim van hun volk dat tot nu toe alleen bij de Planetaire Majesteiten bekent was: de grondlegster van Kimte, genaamd Trideage, had een geheugenkristal achtergelaten. Hierop vermeldt ze dat ze op de planeet Ham Erelca, dat het buurstelsel is van Tom Karthay, 60 bionische kruisers heeft achter gelaten. Waarschijnlijk zijn deze kruisers nog intact. Zephyda besluit om met het ZWAARD naar het Ham-stelsel te vliegen.

Op de vesting Roedergorm breken nieuwe tijden aan. Corestaar roept een vrouwelijke Motana bij zich die vooral door IJzerpantser werd mishandeld. Hij geeft haar de mogelijkheid om aan een opleiding tot Epha-Motana te beginnen.

Zestig bionische kruisers - zelfs wanneer slechts een fractie van die schepen de vele duizenden jaren heeft doorstaan, moet elke kans worden aangepakt ze te bergen. Weliswaar kunnen zoveel schepen niet eens worden bemand, maar het potentieel is aanwezig.

De speurtocht naar de bionische kruisers is echter geen kinderspel. Er is immers een reden, die de schepen er van heeft weerhouden, terug te keren naar Tom Karthay. Er ligt een confrontatie met een angstaanjagend fenomeen in het verschiet.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende