< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2200 - 2299

33e cyclus DE STERRENOCEAAN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2218 • 1350    DE EPHA-MATRIX


Het is november 1331 Nieuwe Galactische Tijdrekening. De situatie in de Melkweg is uiterst gespannen. Uitgerekend in deze explosieve situatie zijn Perry Rhodan en Atlan verdwenen. In feite zijn zij in de sector Hayok in een tot nu toe niet- zichtbare sterrenhoop terecht gekomen, die door de bewoners 'Sterrenoceaan Jamondi' wordt genoemd.

Op elkaar aangewezen en gestrand op de planeet Baikhal Cain vallen Perry Rhodan en Atlan in handen van de Kybb-Cranars en worden door hen als werkslaven in de zogenaamde Heilige Berg misbruikt. Het lukt hen te vluchten en ze worden gered door de humanoïde Motana's. Atlan vindt hier, in de persoon van Zephyda, een nieuwe liefde.

Maar de Kybb-Cranars vallen de vreedzame Motana's aan. Op het laatste moment verschijnt de mysterieuze nomade Rorkhete ten tonele. Met behulp van de 'Oceanische Orakels' redt hij Perry Rhodan, Atlan en Zephyda uit de klauwen van de vijand. Voor de overlevenden onder de Motana's op de planeet Baikhal Cain gaat de strijd om het overleven ongewijzigd verder. Zij ontdekken de Epha-Matrix ...


Oorspronkelijke titel: Die Epha-Matrix

Auteur: Ernst Vlcek

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz

Nederlandse vertaling: A. KunowskiSamenvatting: strijd om te overleven – een dodelijke golf nadert.


Locatie en tijdsruimte: Sterrenoceaan van Jamondi – november 1331 NGT (4918 na Chr.)


Hoofdpersonen: Aicha - De jonge Motana ontdekt de kracht van de Epha-matrix. Raphid-Kybb-Krater - De gouverneur van Baikhal Cain zoekt een manier om weer in het heelal door te kunnen stoten. Careve - De Motana-zangeres is liever een rivale als dat ze samenwerkt. Gorlin - Zijn broeder Aichas wordt een geschilpunt.In de sterrenoceaan is op grond van de verhoogde hyperimpedantie de ruimtevaart tot stilstand gekomen. Raphid-Kybb-Karter, de gouverneur van Baikhal Cain, moet zijn vloot op de planeet noodlandingen laten maken omdat ze vanwege technische problemen niet in hun omloopbaan kunnen blijven.

Raphid-Kybb-Karter erkent de ernst van de situatie snel. Hij haalt de Motana's uit de Heilige Berg en laat ze testen ondergaan om te weten te komen of zich onder hen Epha-Motana's bevinden of Motana's die bijzonder goed voor de ruimtevaart geschikt zijn.

De duizend besten worden uitgekozen en in een trainingskamp gestopt. Onder hen bevindt zich Aicha. De jonge Motana wordt net door haar stervende voorgangster tot leidster van de Heilige Berg benoemd wanneer ze het bevel krijgt dat ze alle Motana's van de Heilige Berg de "aanmonstering" moet voeren. Ze staat sceptisch tegenover de belofte van vrijheid die Kybb-Karter maakt en vermoed een intrige.

Voordat de beste duizend in het trainingskamp terecht komen, worden ze van de overige Motana's gescheiden. Aicha zal van haar tweelingbroer Gorlin gescheiden worden maar omdat beide door een onzichtbare band worden verbonden, dat boven normale verwantschap uitstijgt, weigert ze om zonder Gorlin te gaan. De Kybb-Cranar laten Gorlin meegaan omdat Aicha, zo blijkt uit de tests, een buitengewoon begaafde Epha-Motana is en ze het niet willen riskeren om dit potentieel te verliezen.

In het trainingskamp gaat het met de Motana's beter als in de Heilige Berg. Ze worden goed verzorgt en de zieken, waaronder ook Gorlin, die bij een ongeval in de Heilige Berg gewond raakte, worden goed verpleegd. Maar de idylle toont snel haar schaduwzijde: de Motana's wordt hun Krin Varidh niet afgenomen en ze moeten in zeer korte tijd voor de ruimtevaart worden klaar gestoomd. Ze moeten ook voor hoge prestaties zorgen. Om het prestatieniveau hoog te houden laat Raphid-Kybb-Karter met regelmatige tussenpozen de zwakste tien procent executeren.

Onder deze druk ontstaan vijandigheden. Ook Aicha moet met een rivale strijden. Careve wil per se de beste zijn en ziet in Aicha geen lotgenote maar eerder een rivale.

De strenge selectie werkt op de zenuwen van de Motana's en een zeer begaafde Epha-Motana zoekt via zelfmoord een uitweg uit het leven in dienst van de Kybb-Cranar. Tijdens het harde trainingsprogramma leren de Epha-Motana steeds meer om hun vaardigheden onder controle te houden en uiteindelijk kunnen ze zelfs de Epha-Matrix beheersen waardoor ze ruimteschepen in de hyperruimte kunnen besturen. Aan het einde van de harde concurrentiestrijd zijn er twee groepen over: de groep van Aicha en die van Careve. Beide groepen mogen eerst kleinere kruiser uitproberen en langzamerhand trainen met grotere schepen. Het blijkt dat Aicha's groep de sterkste is.

De eerste grote opdracht die de beide groepen moeten ondergaan is een vlucht met de hiervoor omgebouwde verkenningskruiser SHALAVDRA. Deze moeten ze tot in het  naburige stelsel Ash vliegen en naar de planeet Ash Irthumo. Aicha's groep onderneemt deze vlucht en Careves wordt als reservegroep achter de hand gehouden. De vlucht lukt.

Maar op Ash Irthumo wacht de Kybb-Cranar niet zoiets als een delegatie van hun eigen volk maar een groep Motana's die het aandurven om de SHALAVDRA te bezetten doormiddel van de desoriënterende werking van hun gezang.

Tijdens de strijd tussen Motana's en Kybb-Cranar probeert Careve om Raphid-Kybb-Karter te doden – een poging die ze met haar leven moet betalen. Aicha lukt het door haar haat tegen Kybb-Karter, wat haar extra kracht geeft, om Careves werk te voltooien; dankzij het gezang lukt het om haar telekinetische vaardigheid te ontplooien dat ze Kybb-Karter met zijn eigen "straler-arm" kan neer te schieten.

Na de overwinning van de Motana tegen de Kybb-Cranar komt het tot een weerzien tussen Aicha , Atlan en Perry Rhodan, die ze nog uit de Heilige Berg kent. Atlan toont zich verbaast over het feit hoe snel de Motana's het vliegen hebben geleerd.

Er blijft nog een cruciale vraag over: worden de Krin-Varidh na de dood van de gouverneur opnieuw op nul gezet of zullen ze de Motana's doden?

Motana's van twee planeten lukte het samen, alhoewel bij verschillende acties, ruimteschepen de hoogte in te krijgen. Het doorstoten in het heelal schijnt met behulp van de veemgezangen geen groot probleem meer te zijn. Meer over zowel de Motana's als over Perry Rhodan en Atlan in de volgende Perry Rhodan-aflevering.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende